Energieffektivisering - Bo och leva energieffektivt
Hur kan energirådgivning utvecklas? Det tittar man på i forskningsprojektet Energirådgivning - Bo och leva energieffektivt.

För att genomföra projektet krävs en tvärvetenskaplig ansats och forskare från både natur- och samhällsvetenskapliga ämnen ingår. Projektet som är ett samarbete mellan Karlstads universitet och Linköpings universitet är tvåårigt och finansieras av Energimyndigheten med totalt 4,5 miljoner kronor.
En central del i detta forskningsprojekt är att se närmare på vilken roll den personliga rådgivningen kan ha i en alltmer digital värld. När man behöver information idag, letas det ofta på nätet. Forskning visar att energirådgivningen behöver utvecklas för att bättre nå målgrupperna - hushåll, småföretag och organisationer. Digitala tjänster ger många möjligheter, men den viktiga personliga kontakten med energirådgivaren går inte att ersätta fullt ut. Energirådgivningen kan bli mer framgångsrik, men då krävs ett större kommunalt engagemang och en tydligare samverkan med andra statliga styrmedel.
