Selma Lagerlöf uppmärksammas i Washington DC
2014-05-21Den 28 maj gästar Region Värmland och Musikhögskolan Ingesund den svenska ambassaden i Washington DC för att uppmärksamma en av Värmlands mest kända berättare, Selma Lagerlöf. Evenemanget ingår i temat "Värmland - stories to be told", Värmlands inslag i den svenska ambassadens satsning "Going Glocal".
Ambassaden ordnar under 2014 en rad utställningar och evenemang på temat "Going glocal". Värmland är särskilt inbjudet för att visa upp sig med konst och kultur genom ett flertal evenemang under våren. Satsningen "Värmland - stories to be told" bygger vidare på de kontakter som etablerades i samband med att länet tog över utställningen 1001 Inventions från Washington DC.
Regionrådet Catarina Segersten Larsson, Region Värmland finns på plats för att å Värmlands vägnar tacka för det fina samarbetet som länet haft med ambassaden under våren. Hon kommer också att lyfta Selma Lagerlöf, vars böcker nyligen översatts på nytt till engelska.
- Värmland har en mycket stark berättartradition och Selma Lagerlöfs författarskap är en viktig del av den. Hon var en unik kvinna som på många sätt var före sin tid. Jag är väldigt glad över att få berätta om henne här och kanske bidra till att göra henne mer känd på den amerikanska marknaden, säger Catarina Segersten Larsson.
Temat Selma Lagerlöf fortsätter med en musikalisk saga om Fanteladda framförd av en lärare och två studenter från Musikhögskolan Ingesund, Karlstads universitet. Fanteladda är en sägen som handlar om en fattig flicka vars enda egendom var en stor kärlek till att dansa. Sägnen finns i hela landet och slutar ofta med att flickan dansar sig till döds. I denna musikaliska saga kommer även spelmannens förhållande till övernaturliga väsen fram. Likt den nordamerikanska bluesmannens möte med djävulen vid vägkorset, gick spelmannen tre torsdagar i rad till en fors för träffa näcken.
- Idén till att använda Fanteladda som en röd tråd berör Selma Lagerlöfs författarskap, som utvecklades ur de många berättelser hon fick höra i sin barndom. Denna musikaliska saga innehåller den traditionella värmländska folkmusik som Selma växte upp med och som hon ofta återkommer till i sitt författarskap. Det känns spännande och roligt att delta i evenemanget. Det betyder mycket för studenterna och uppmärksammar Musikhögskolan Ingesund och dess fina utbildningskvalitet, säger Mats Berglund, spelman och folkmusiklärare.
Musiken framförs av Mats Berglund på fiol, Jonas Jansson på gitarr och Eva Coyle på två-radigt dragspel, sång och som berättare i Fanteladdas skepnad. Eva Coyle är utbytesstudent från irländska Limerick och har spelat för Mats Berglund under våren.