Musikhögskolan Ingesund startar ett nordiskt blåsmusikcentrum
2021-02-11Som musiklärare på en kulturskola ska du kunna dirigera och leda en blåsorkester. I musiklärarutbildningen ingår en kurs för att ge den kompetensen. Vill du som lärare förkovra dig ytterligare i ämnet finns ett antal kurser att söka efter avslutad examen. Kurserna har lärare och studenter från hela Norden vilket ger dem ett nordiskt perspektiv.
Annmari Wangin är lärare i metodik, brasslek, brasstudio och blåsorkestermetodik vid Musikhögskolan Ingesund. På uppdrag av lärosätet har hon tillsammans med Birgitte Grong, Norges Musikkorps Forbund, utvecklat den nya utbildningen för blåsorkesterdirigenter
Kurserna, är fristående i tre nivåer, på 30 hp vardera:
• Metodik för blåsorkester på nybörjarnivå vänder sig till lärare som arbetar med orkesterelever på sitt första spelår
• Metodik för blåsorkester på mellannivå som vänder sig till lärare som arbetar med orkesterelever som spelar sitt andra till fjärde spelår
• Metodik för blåsorkester på hög nivå vänder sig till lärare som arbetar med orkesterelever på högstadiet och gymnasiet
Kurserna innehåller fem närträffar. Däremellan handleds studenterna digitalt och gör hemuppgifter.
Dessa kurser ges vartannat år och görs i samarbete med Sveriges Unga Blåsare (SvUB) och Norges Musikkorps Forbund.
Hösten 2021 startar en ny kurs:
• Metodik för blåsorkester med vuxna I, vänder sig till dirigenter som leder blåsorkestrar med fritidsmusiker/amatörer. Kursen är på 30 hp.
Hösten 2022 startar en fortsättningskurs:
• Metodik för blåsorkester med vuxna II, vänder sig till dirigenter som leder blåsorkestrar med fritidsmusiker/amatörer. Kursen är på 30 hp.
Kurserna innehåller fem närträffar. Däremellan handleds studenterna digitalt och gör hemuppgifter.
Dessa kurser kommer att ges vartannat år och görs i samarbete Sveriges Orkesterförbund (SOF) och Norges Musikkorps Forbund
Det finns också kurser i:
• Traditionstrumslagning för de som spelar marschtrumma i blåsorkester. Kursen är på 7,5 hp och ges varje år.
Hösten 2021 startar:
• Tamburmajor, för de som leder en marscherande orkester. Kursen är på 7,5 hp.
Ett nordiskt blåsmusikcentrum
För att få ett nordiskt perspektiv i utbildningen är undervisande lärare från Sverige, Norge, Danmark och Finland. Studenter från alla länderna har möjlighet att söka.
- Musikhögskolan Ingesund har ett nära samarbete med Norges Musikkorps Forbund samt Universitetet i Stavanger som också har digital undervisning i dirigering, säger Annmari Wangin. Sverige och Norge bidrar tillsammans med olika utbildningar och det är flera studenter som valt att gå både i Stavanger och på Ingesund. I Stavanger läser du alla nivåer under ett år och det kallas Digitale skolekorpsstudier. Där har man dessutom en vecka i augusti som är start på deras kurs som kallas för Dirigentuka. I dirigentukan kan vem som helst som dirigerar blåsorkester delta. Den spänner från gymnasielever till professionella dirigenter med cirka 100 deltagare.
- På Ingesund har vi valt att dela upp utbildningen i tre delar som sträcker sig från att leda nybörjare till hög nivå. En riktig vinst med välutbildade lärare på nybörjarnivå i kulturskolan är att de får barn att tycka att det är kul att fortsätta spela.
Den spelande läraren
Musikhögskolan Ingesund är känd för att låta sina studenter få spela mycket, oavsett vilken utbildning de går – i många olika ensembler och i många sammanhang. Så även för studenter som spelar blåsinstrument.
- Ingesund är den enda musikhögskolan i Sverige som har blåsorkester som repeterar regelbundet, under ledning av min kollega Berit Palmqvist, vilket gör att våra blåsare får mycket utrymme för att spela själva. Att ha en aktivt spelande lärare entusiasmerar elever och ger dem spelglädje. Detta i kombinationen med det paket vi erbjuder när det kommer till metodik för blåsorkester i tre nivåer med inslag av lärare och studenter från hela Norden utgör ett blåsmusikcentrum som vi är väldigt stolta över!
Se kurserna i den nya utbildningen för blåsorkesterledare vid Musikhögskolan Ingesund