Celine Dions låtskrivare undervisade på Ingesund
2017-11-30En helg med låtskrivande på schemat. 34 deltagare från olika håll men med musiken närmast hjärtat samlades nyligen på Musikhögskolan Ingesund för att lyssna, lära av proffs och varandra, och för att skapa ny musik. En del av programmet handlade också om hur musiker kan nå ut med sina verk.
Låtskrivarcampet arrangeras av projektet MINS, Music Innovation Network Inner Scandinavia. Det är ett brett projekt, som förutom forskning också bedriver utbildning och branschutveckling i Värmland och Hedmark Fylke i Norge. Av de 34 deltagarna var 5 värmländska musiker, 7 kom från Høgskolen i Innlandet, och 21 var studenter på Musikhögskolan Ingesund, MHI – både distans- och campusstudenter.
Under ett camp får deltagande studenter producera egna låtar under ledning av lärare på MHI och aktiva i musikbranschen. Den här upplagan av campet gästades av Tim Larsson, som skrivit låtar åt en lång och namnkunnig lista av artister, bland dem Celine Dion, Martin Stenmarck, Rascal Flatts, och som har många Melodifestivalbidrag under bältet.
- Det kändes som en väldigt nyfiken grupp med intresse av allt mellan låtskrivande, produktion och mix, säger han. Väldigt olika bakgrund och färdigheter vilket möjliggjorde spännande gruppdynamik inför olika cowrites. Jag tror att de får med sig mycket från en koncentrerad helg ihop med andra låtskrivare – som att vara öppen, lyssna och dra nytta av andras input. Det handlar om att ge och ta idéer i en miljö som man själv påverkar och är en stor del av.
Frances Klemt och Alfred Unenge var två av deltagarna i campen, som främst riktar sig till distansstudenter.
Hur var det här då?
Frances: Jag tyckte det var fantastiskt kul! Det var första gången jag skrev ihop med andra på det här sättet så det var både spännande, pirrigt och nervöst på samma gång. Jag tycker att campledarna skötte det väldigt bra och delade in oss i bra grupper och gav oss sköna uppgifter.
Alfred: Det var riktigt roligt och kreativt. Det resulterade i många nya låtar och många nya bekantskaper.
Vad är det viktigaste ni tar med er från campen?
Alfred: Ofta tog idéerna under co-writingen riktningar som för mig var helt oförutsägbara, vilket är mycket roligare än att skriva ensam.
Frances: Att vara öppen och ta in andras förslag. Man lär sig så otroligt mycket av det! Samtidigt måste man våga kasta sig ut och komma med sina egna idéer.
Hur tror ni det kommer att hjälpa er med låtskrivandet framöver?
Frances: Det kommer att hjälpa mig att komma ihåg att det är möjligt att samarbeta med andra. Om jag till exempel känner mig fast i mitt skrivande finns det massa andra begåvande människor som kan komma med inputs. Eller bara att vara öppen för att skriva med andra överlag.
Alfred: Från att ha föredragit att skriva musik ensam så ser jag nu snarare fram emot att samarbeta med andra låtskrivare. Jag har länge tyckt att det är väldigt kul att skriva musik, men har inte varit säker på att det är jag vill göra på heltid, den här helgen gav dock väldigt bra insikt hur ett sånt jobb kan se ut och jag har fått mersmak.
Bygga nätverk för framtid inom musik
En av lärarna på campet var Carl Utbult, som har lång erfarenhet av att skriva låtar till andra artister, bland annat i Sydkorea och Japan. Till vardags undervisar han i Musik- och ljudproduktion på Musikhögskolan Ingesund – och är också programledare för det nya musikproduktionsprogrammet som startar höstterminen 2018.
- Att samla 34 låtskrivare under en helg är en otroligt häftig grej, säger han. Deltagarna delades in i grupper om ca tre personer vilket betyder att runt 20 nya låtar skrevs på Musikhögskolan Ingesund den helgen. Att komma samman, träffa likasinnade och att bygga sitt nätverk är andra viktiga faktorer som hjälper studenterna att utvecklas och förhoppningsvis lyckas inom musikbranschen.
Om Music Innovation Network Inner Scandinavia, MINS
MINS arbetar för att förändra och modernisera musikbranschen i Hedmark och Värmland. Projektet fokuserar på populärmusik i relation till nya medier och hur de förändrar musikbranschen när det gäller företagsmodeller, arbetssätt och interaktionen med publiken.
Projektet är ett samarbete mellan Karlstads universitet (medie- och kommunikationsvetenskap, Musikhögskolan Ingesund samt CTF, Centrum för tjänsteforskning), Høgskolen i Innlandet och Studiefrämjandet. Projektet är ett Interreg-projekt for Indre Skandinavia och finansieras av Interreg Sverige-Norge, EU, Hedmark fylkeskommune samt Arvika kommun och Region Värmland. Projektledare för svenska delen är är Linda Ryan Bengtsson, lektor i medie- och kommunikationsvetenskap.