Barnorkester slår läger på Ingesund
2024-08-09Kulturskolans orkesterskola/El Sistema vid Kulturskolan i Stockholm arbetar för att tillgängliggöra den västerländska konstmusiken samt möjliggöra medverkan i en orkester till barn i socioekonomiskt svaga områden i Stockholmsområdet. Helgen 9 – 11 augusti gästar de Musikhögskolan Ingesund för ett läger.
Två av orkesterskolans orkestrar, en stråkorkester och en blåsorkester, ska till hösten slås ihop till en symfoniorkester. Som ”kick-off” åker den nya orkestern på läger till Arvika för att spela och ha roligt tillsammans. Barnen i orkestern är i åldrarna 11-12 år och varje fredag åker de in till centrala Stockholm från sina olika hemmastadsdelar för att repetera tillsammans. Än så länge har just dessa unga musiker lite erfarenhet av att spela i symfoniorkester, så lägret kommer förutom höstens repertoar att kretsa kring att lära sig hur man följer en dirigent, hur man lyssnar in varandra och alla olika stämmor, hur en symfoniorkester stämmer, med mera
Ungdomar i orkesterskolans ledarprogram leder lägret
Orkesterskolans arbete är att tillgängliggöra orkestern och den västerländska konstmusiken till barn i socioekonomiskt svaga områden i Stockholm. Totalt spelar cirka 1 700 barn ett instrument i verksamheten och man undervisar på 17 skolor från norr till söder i Stockholms stad. Instrumentallektionerna sker genom samverkan med de kommunala skolorna, vilket innebär att de är inbakade i elevernas ordinarie skolschema.
Lägret på Musikhögskolan Ingesund har planerats och genomförs av äldre ungdomar från orkesterskolan. De är i åldrarna 16-18 år och har sedan flera år spelat i verksamhetens äldsta symfoniorkester, Centrala Orkestern. Ungdomarna ingår i orkesterskolans ledarprogram och har själva tagit initiativ till att bjuda in de yngre musikerna till läger. Under helgen får de äldre ungdomarna träna på att leda andra både genom stämrep, sektionsrep, workshops och sociala aktiviteter.
El Sistema är en global visionsdriven musikrörelse som ger barn och unga möjlighet till en positiv utveckling genom att spela och sjunga tillsammans i orkester och kör, med repertoar inom konst- och folkmusik. I Sverige drivs verksamheten i huvudsak via lokala musik- och kulturskolor.