Att examinera konstnärliga studier digitalt
2020-06-17I dessa underliga tider, då vi fått sätta vår tillit till verksamhet online, får våra lärare undervisa via Zoom och andra kanaler som står till buds. Men sen ska ju också studenterna godkännas i sina kurser. I ett rent teoretiskt ämne är det absolut görbart men hur genomför du en examination då det handlar om konstnärliga ämnen?
Inom institutionen för konstnärliga studier vid Karlstads universitet ingår konst- och bildgestaltning, dans och hela det utbud som Musikhögskolan Ingesund erbjuder.
Här har man fått använda sig mycket av film för att kunna examinera.
- Det är både för- och nackdelar med att dokumentera sina färdigheter med film, säger Karin Lilja, ämnesföreträdare för ämnet dans. Fördelen är ju så klart att vi kan titta på filmen flera gånger och på det sättet studera detaljer. Men samtidigt blir det mer djup i ett framträdande i realtid och studenten missar erfarenheten av att stå framför en publik. Meningen var att vi skulle sätta upp en musikal under våren och att studenternas medverkan skulle ingå i examinationen. Men under rådande omständigheter blev den ju inte av och institutionsledningen godkände att de redan filminspelade koreografierna till musikalen kunde användas som examination.
Karin Lilja kommer att delta i en danskurs via nätet för att lära sig mer om att skapa dansfilm.
- Ibland kan ju en student vara skadad och inte ha möjlighet att bli examinerad inför examinerande lärare i en sal, eller till och med utomhus vilket just nu är fallet. Men om du som student dokumenterat din dans och kan visa att du nått upp till lärandemålen med din dokumentation är det huvudsaken.
Blivande musiklärare examineras mer teoretiskt
Även på Musikhögskolan Ingesund har examinationsuppgifterna fått ändras utifrån förutsättningarna. Det är särskilt ensemblemomentet som har behövt hanteras annorlunda.
- Det har handlat om att till exempel lyssna på musik och skriva ner den i noter, så kallad plankning eller att spela in sig själv och göra pålägg till en gemensam inspelning, säger Kicki Liljedahl, programledare för musiklärarprogrammet. I vissa ensembleformer har studenterna fått skriva arrangemang för ensemblen och en del ensemblelärare har använt olika varianter av skriftliga uppgifter. Studenterna har inte lyft digitaliseringen som ett problem i sig men många har haft svårt med motivationen i perioder då de till exempel saknat att spela tillsammans vilket ju är en stor del i att gå den här utbildningen. De är vana ett nära samarbete både med lärare och medstudenter, att ge och få feedback, bolla idéer med varandra och ha ett flöde i detta i vardagen. Situationen nu i vår har ju varit helt annorlunda, så kontinuerlig återkoppling och feedback via Zoom har varit extra viktig nu när vi bara kört digitalt.
Mats Backlund som undervisar i körsång vilket ju verkligen kan ses som en utmaning att examinera digitalt.
- Jag har kunnat examinera körsång på musiklärarprogrammet genom muntlig redovisning kring röstfunktion, intonation, repertoarkännedom och dirigering. Studenterna har också fått redovisa sina kunskaper om textanalys och instudering via Zoom vilket de sen fått feedback på via mejl. Studenterna på Musik 60 och Musiklinjen college har fått skriftliga prov kring instudering, textanalys och röstfunktion som de jobbade med innan pandemin bröt ut. Detta tar ju en hel del tid anspråk att rätta men det har gått bra. Summa sumarum är studenterna positivt inställda på hur vi har löst det och många av dem kan tänka sig att bli körledare.
Examination inför jury får en annan karaktär
På kandidat musikerprogrammet har de också lagat efter läge för att studenterna ska kunna uppnå sina lärandemål på ett digitalt sätt.
- Vi har haft kreativa diskussioner om hur vi ska kunna ersätta liveframträdanden med digitala framträdanden, säger Ann Elkjär som undervisar i tvärflöjt. Det här är ju lite märkligt för instrumentalundervisningen är uppbyggd runt ett live-möte mellan en lärare och en student. Mycket av kvalitén i det mötet försvinner på Zoom - när det blir fördröjningar och klipp i ljudet, eller när instrumentets klang helt enkelt inte hörs genom en datorhögtalare. Dessutom är du inte med i processen på samma sätt då det gäller utlärande av spelteknik, kroppshållning och så vidare. Examinationerna har egentligen varit enklare, då vi varit flera lärare som tittat och lyssnat på deras uppspel via Zoom, eller filmer som de spelat in i förväg och mailat till oss. Allra svårast har det varit att få till kurserna i ensemblespel - studenterna har ju inte kunnat ses för att repetera ihop, och det fungerar inte heller att spela tillsammans på Zoom på grund av den lilla ljudfördröjningen. För att kunna examineras i ensemblespel har några studenter deltagit i ett filmmusikprojekt, där deras enskilda stämma spelats in och senare lagts ihop till ett helt stycke med andras inspelningar. Och vissa ensemblemoment har ersatts av skriftliga prov, vilket känns lite konstruerat. Men just den här terminen måste det bli så. Så våren har bestått av en hel del utmaningar!
Det är i processen det händer
Inom institutionen för konstnärliga studier finns ämnet Konst- och bildgestaltning som ägnar sig mycket åt laborativa och praktiska övningar i processen att lära sig olika metoder och tekniker. Läraren Fredrik Näsholm menar att det är just i processen som ämnets studenter tappar mest när verksamheten bedrivs endast digitalt.
- Det är i processen det händer saker och vi kan vara med och se hur studenten tar sig till slutresultatet och når sitt lärandemål. Det är ju sånt som vi också väger in i examinationen. Då vi använder oss av olika material har jag fått lägga ut dem i ett skåp som studenterna har fått hämta i omgångar för att undvika trängsel. Sen har jag spelat in instruktioner och demonstrationer om hur olika material fungerar. Vissa tekniker och moment har helt enkelt inte gått att jobba med under våren så då har vi fått ställa om för att studenterna ändå ska kunna nå lärandemålen. Vi har till exempel fått modifiera krokiteckning genom att låta studenterna jobba med figurteckning utifrån personer i sin direkta omgivning i stället för att återge någon som finns framför dem i en föreläsningssal. Samtidigt har de fått utföra uppgiften enligt liknande instruktioner som i sal, det vill säga att göra varierade skisser på tid samt byta mellan olika metoder och material som de jobbar med. Handledning, reflektion och presentation har genomförts via Zoom. För examination har studenterna bland annat fått göra en portfolio som de sen har fått fotografera och skicka in. Visst kan man tycka att man går miste om djup och vissa nyanser i deras alster men på det stora hela har det fungerat bra. Jag skulle tro att vi landar i en kombination, både när det gäller undervisning och examination när vi kommit ur pandemin. Vi har lärt oss mycket under den här tiden.

