Anderseminariet i journalistik - från 2010 och framåt
Här finns innehåll från alla de Anderseminarier som har genomförts på Karlstads universitet.
Anderseminariet i journalistik HT 2024
TROLLSPÖ ELLER TROLLFABRIK? OM TEKNOLOGI, MEDIER OCH FÖRTROENDE
- Torsdag 24 oktober
- 13.15-16.45 (Lunch från klockan 12)
- Karlstads universitet, Andersalen (11 D121)
När AI-verktygen nästan känns som magi och trollen lurar bakom anonyma konton – vad ska vi tänka att tekniken gör med vårt gemensamma medielandskap?
På höstens Anderseminarium samlar vi några av Sveriges skarpaste hjärnor för att ta ner både abstrakta visioner och domedagsprofetior till en mer greppbar nivå.
Välkomna till en eftermiddag med rappa programpunkter runt vad generativ AI och ny teknologi egentligen innebär, och vad journalister och alla vi som konsumerar medier behöver förstå bättre och bli medvetna om.
Undercover i trollfabriken utsågs till Årets granskning. Emil Hellerud, TV4:s Kalla fakta, om att gräva i det digitala landskapet.
Med AI på schemat. Peter Dahlén och Emelie Kempe, Linnéuniversitet, startade kursen ”AI-driven journalistik och medieproduktion” för mediestudenter och yrkesverksamma.
Hur ska media säkra förtroendet i tider av generativ AI? Agnes Stenbom, chef för IN/LAB & förtroendefrågor på Schibsted, industridoktorand KTH, och medgrundare av Nordic AI journalism.
AI och public service – så tänker Sveriges Radio. Olle Zachrison, chef för AI och nyhetsstrategi på SR samt medgrundare av Nordic AI journalism.
När väljare får sin information via chattbottar. Michael Karlsson, medieforskare på Karlstads universitet, om studien av Co-pilot på fem olika språk.
Den lokala journalistiken och teknologin. Panelsamtal med Tomas Thynander, Arvika Nyheter, Morgan Schmidt, Värmlands Folkblad och Caroline Englund, NWT Media.
Anderseminariet i journalistik VT 2024
- Torsdag 18 april, klockan 13.00-17.00
- (Lunch från klockan 12)
- Karlstads universitet, Andersalen (11 D121)
Vår vardag både påverkas av och påverkar det som sker i världen. Hur klarar medierna att förklara komplexa samband och samtidigt göra journalistik som blir begriplig och intressant, och som berör oss lokalt? Vårens Anderseminarium sätter fokus på några av de utmaningar som svensk nyhetsrapportering möter i en allt mer globaliserad värld.
BLUFFEN SOM GÖR LOKALT MILJÖMEDVETNA TILL GLOBALA MILJÖBOVAR
Att skänka kläder istället för att slänga känns rätt. Men när Aftonbladet satte spårsändare på H&M:s insamlade plagg visade det sig att de inte alls blir till nytta för någon annan utan dumpas på andra sidan jordklotet, där de skapar enorma miljöproblem. Reportern Staffan Lindberg berättar om varför han vill lyfta det globala perspektivet i vår vardag.
SVENSKA MEDIERS (BRISTANDE) STRATEGIER FÖR ATT FÖRKLARA GLOBALA FENOMEN
Vladimir Cotal San Martin, lektor i medie- och kommunikationsvetenskap vid Karlstads universitet, har forskat om hur journalister gör för att skildra arbetsförhållanden i det globala syd så att det blir relevant för en lokal publik. Vilka blir följderna av de strategier som används? Riskerar medierna att missa de stora sambanden?
OSYNLIG MAKT. OM MEDIEBILDEN AV SVERIGES SUPERRIKA
På senare tid har det blivit en del debatt kring hur det kommer sig att gamla lagom-Sverige har fått så många miljardärer. Axel Vikström, medieforskare vid Örebro universitet, har nyligen lagt fram sin doktorsavhandling om hur de superrika porträtteras i svenska medier. Hur bidrar journalisternas rapportering till att normalisera förmögenhetskoncentrationen hos en grupp som oftast föredrar att verka utan att synas?
SKUGGORNA SOM BYGGER SVERIGE
Elinor Torp är reporter på Dagens Arbete. I reportage och böcker har hon beskrivit skuggsidorna av svensk arbetsmarknad, som att allt fler dör i olyckor på jobbet och att ett parallellt samhälle av gömda och utnyttjade utländska arbetare har vuxit fram. I fjol kom boken Rent åt helvete, där hon bland annat berättar om Chilo som åkte fast när hon utan arbetstillstånd städade hos dåvarande statsminister Magdalena Andersson. Elinor Torp har fått Hiertapriset och flera Guldspadar för sina skildringar.
NÄR SVERIGE BLEV LANDET SOM TAR BARN
Inas Hamdan, reporter på Sydsvenskan, fick Stora Journalistpriset för att med hjälp av AI ha granskat hur Al Jazeera rapporterar om Sverige. Inte minst har de arabiskspråkiga nyheterna handlat om tvångsomhändertagande av barn. Allt började i en liten svensk kommun. Nyheterna spred sig och påverkade Sverigebilden utomlands, tilltron till samhället och socialsekreterares arbetsmiljö.
”… OCH VILKEN ROLL SPELAR VÄRLDSPOLITIKEN I BÔRTAN?”
Panelsamtal med Sonya Cunningham Oldevik, reporter Arvika Nyheter, Hedvig Nilsson, nyhetschef och Olga Sosnina, reporter Sveriges Radio Värmland, Camilla Gustafsson, fotograf och reporter SVT Värmland och Staffan Lindberg, reporter Aftonbladet.
Moderator: Annika Lindqvist
Anderseminariet i journalistik HT 2023
ROLIGA NYHETER – OM JOURNALISTIK, MEDBORGARE OCH POLITISKA SKRATT
- Anderseminariet i journalistik 26 oktober 2023
- Andersalen, Karlstads universitet
- Kl 13-16.30 (lunch från klockan 12)
Värmlands yngsta journalist? Som 14-åring startade han sin egen lokala nättidning och blev intervjuad i både radio och tidningar. Nu har Sakeus Berg fyllt 18 och redan säkrat extrajobbet på Arvika Nyheter vid sidan om studierna. Vi frågar vad han tycker är så roligt med journalistiken – och varför den är viktig.
Vems problem löser vi? Framtida nyhetsupplevelser för personer i nyhetsutanförskap. Vad kan nyhetsmedia lära sig av att lyssna på så kallade ”news outsiders”? Molly Grönlund Müller, community researcher på Schibsteds IN/LAB om vad nyhetsmedia kan lära sig av att lyssna på de som inte konsumerar nyheter. Dessutom utlovas rytmiska exempel från ett praktiskt samarbete med Aftonbladet.
Uppdaterad med skratt – medieforskaren Joanna Doona, Lunds universitet, om att följa nyhetsflödet via humorprogram. Joanna kommer också förklara varför varje samhällsintresserad medborgare ska intressera sig mer för det politiska skrattet.
Med humor som vapen – Sara Ödmark, medieforskare på Mittuniversitetet och tidigare journalist på SVT och SR, om hur komiker jobbar med nyheter och var gränserna går. Sara sitter dessutom på svaret när det gäller vilka nyheter som är snuttigast – journalisternas eller komikernas.
Gamla ideal, nya format - Hanna Olsson Berg om hur Aftonbladet jobbar medvetet med att utveckla nya sätt att nå läsare – och varför. Dessutom försöker vi pumpa Hanna om hennes bästa lärdomar från tiden på P3:s Tankesmedjan och att börja sin karriär på en lokaltidning.
Paneldiskussion: Hur skojiga kan vi vara? Stellan Norén, nyhetschef och ställföreträdande ansvarig utgivare Nerikes Allehanda, samt företrädare för lokala medier och deltagare ur programmet.
Moderator: Annika Lindqvist
Anderseminariet i journalistik VT 2023
TROVÄRDIG JOURNALISTIK
– KRITIK, UTMANINGAR OCH STRATEGIER FÖR ATT VINNA PUBLIKENS FÖRTROENDE.
Bland de medverkande märks två internationella namn: de granskande journalisterna Anna Myroniuk, Kyiv Independent och Jo Becker, New York Times.
Det gör att seminariet och paneldiskussionen kommer att hållas på engelska - men publiken är förstås välkommen att ställa frågor på svenska.
- Datum: 30 mars
- Tid: 13:00 - 16:30
- Andersalen, hus 11
MEDVERKANDE
- Anna Myroniuk, journalist på Kiev Independent
- Jo Becker, journalist på New York Times
- Michael Karlsson, professor, KAU
- Andreas Jahrehorn Önnerfors, Faktajouren
- Caspar Opitz, Medieombudsmannen
Om utmaningen att rapportera sakligt och trovärdigt under brinnande krig berättar granskande journalisten Anna Myroniuk, Kyiv Independent
Hur väcker journalisten förtroende hos intervjupersoner och läsare? Pulitzer-prisade journalisten Jo Becker på New York Times, en av världens mest prestigefyllda tidningar, delar med sig av sina erfarenheter.
Faktajourens Andreas Önnerfors om bästa råden när journalister möter konspirationsteorier och desinformation.
Medieombudsmannen Caspar Opitz: blir medierna mer trovärdiga för att man kan klaga på journalisters etik?
Och vad är ens trovärdighet och varför är det så viktigt för medierna? Michael Karlsson, Karlstads universitet, ger en forskares perspektiv.
Paneldiskussion.
Moderator: Annika Lindqvist och Joanne Kuai
Anderseminariet i journalistik HT 2022
NYHETSPUBLIKEN: ATT NÅ DEN, BEHÅLLA DEN OCH FÅ DEN ATT BETALA
Stolta mediehus har sett siffror vända uppåt, allt fler verkar villiga att betala för journalistik. Samtidigt finns grupperna som journalistiken har svårare att nå, som de yngre. Att publiken fylls på ”underifrån” är avgörande för medieföretagens framtid.
Men glöms i stället andra grupper? Och hur kommer det demokratiska uppdraget in i ekvationen, det som ska göra att kvalitetsjournalistik inte bara blir en angelägenhet för samhällets elit? Och vad pågår egentligen utanför de traditionella medierna?
- 16 november
- 13.00 - 16.30
- Andersalen, Karlstads universitet
CONSTRUCTING IMAGES OF THE AUDIENCE
Docent Rodrigo Zamith är specialiserad på skärningspunkten mellan journalistik och teknik. Vanligen har han sin arbetsplats på journalistinstitutionen vid University of Massachusetts Amherst, men under höstterminen gästforskar han vid Karlstads universitet. Han kommer att tala om hur analyser av data används i USA för att skapa föreställningar om publiken, och konsekvenserna av att låta analyserna bli ledstjärnor. (Föreläsningen hålls på engelska.)
MINDRE DN-DEBATT, MER TIKTOK!
Carolin Dahlman skrev i högersatsningen Bulletin från starten. Hon har varit politisk redaktör på Kristianstadsbladet och skriver varje månad på NWT:s ledarsida, men är övertygad om att den opinionsbildare som vill nå ut inte kan nöja sig med traditionella medier och metoder. Den som vill påverka måste vara där folk är – till exempel på Youtube, Instagram, Tiktok – och med ett språk som berör fler.
WHY SHOULD YOUNG PEOPLE CARE ABOUT MEDIA IF THEY ARE NOT PRESENT IN MEDIA?
Hur ska vi nå de unga? Den frågan grubblar mediestrateger på över hela världen. Dr Marju Himma-Kadakas, journalist och forskare är knuten till universitetet i estländska Tartu. Här presenterar hon en ny studie som har gjorts i samarbete med bland annat Karlstads universitet och som visar att medierna i sin iver att skydda minderåriga tystar och osynliggör dem. Då blir det kanske helt rimligt att strunta i medierna? (Föreläsningen hålls på engelska.)
ALTERNATIVMEDIERS PUBLIK ÄR INTE FÖRLORADE FÖR GAMMELMEDIA
Kristoffer Holt är professor i medie- och kommunikationsvetenskap vid Linnéuniversitetet och en av de forskare som vet mest om alternativmediernas publik. Han kommer också att berätta om andra delar av forskningen. Både om en ny metodik som kombinerar biometrisk analys av ögonrörelser och svettnivå med intervjuer för att undersöka hur unga reagerar på olika typer av nyheter, och om en planerad studie kring hur medierna kan nå klimatskeptiska läsare med fakta.
DIGITAL KVALITETSJOURNALISTIK GJORDE GP TILL ÅRETS DAGSTIDNING 2022
Nyligen startade Göteborgs-Posten en daglig livesänd morgonshow, som en del i sin tydliga satsning på bild och ljud. Ljudsatsningen är i sin tur en del i det som gjort den anrika tidningen stor digitalt, vilket spelade stor roll för att Tidningsutgivarna i mars i år utsåg GP till Årets Dagstidning. Chefredaktör Christofer Ahlqvist ger konkreta exempel på GP:s förnyelsearbete.
KONSTEN ATT NÅ FLER, VARA LÖNSAM OCH INTE GLÖMMA UPPDRAGET
Panelsamtal med Christofer Ahlqvist, Tomas Skoglund, mediehuschef NWT, Maria Andersson, chefredaktör Nya Kristinehamns-Posten och Ola Finell, kanalchef P4 Värmland.
Anderseminariet i journalistik VT 2022
POLITIKEN, JOURNALISTIKEN OCH KAMPEN OM VÄLJARNA
I september går Sverige till val och Anderseminariet i journalistik handlar om att bevaka valrörelser. Om vem som sätter dagordningen och vilka frågor som är hetast. Om hur man får källor nära partiledningen att prata och hur det är att se sitt journalistiska bevakningsområde plötsligt bli politikernas favoritämne. Och så försöker vi ta reda på hur de lokala medierna kan göra för att valbevakningen ska engagera och locka nya läsare, lyssnare och tittare.
Tisdag 17 maj, klockan 13-16.30 (lunch från klockan 12)
Plats: Karlstads universitet, Andersalen (11D121)
Medverkande: Torbjörn Nilsson, politikreporter Svenska Dagbladet, Johanna Bäckström Lerneby, författare till Familjen och journalist SVT, Bengt Johansson, professor på JMG vid Göteborgs universitet, Henrik Landerholm, generaldirektör Myndigheten för psykologiskt försvar, Frida Dam Bergstedt, reporter Borås Tidning, Linus Carle, chefredaktör Arvika Nyheter, Inger Karlsson, planeringsredaktör SVT Nyheter Värmland, Mikael Rothsten, ansvarig utgivare Nya Wermlands-Tidningen, Freddy Kjellström, statsvetare Karlstads universitet.
Moderator: Annika Lindqvist
Anderseminariet i journalistik HT 2021
KLIMATJOURNALISTIKEN HETTAR TILL
Hösten 2021 ser vi hur klimatjournalistiken kan ta allt större utrymme i medierna igen, efter en minskad rapportering under pandemin. Med IPCC:s rapport i färskt minne och ett stort klimatmöte runt hörnet är det nu dags för Anderseminariet att ta tempen på journalistiken. Vi tittar närmare på vad som görs i lokala medier, hur det komplexa och globala kan bli konkret, och vi diskuterar vad som saknas i bevakningen.
Medverkande: Erika Bjerström, klimatkorrespondent på SVT samt författare till ”Klimatkrisens Sverige”, Marie Blomgren, reporter på Nya Wermlands-Tidningen, Annika Egan Sjölander, docent och lektor i medie- och kommunikationsvetenskap vid Umeå universitet, Mikael Granberg, professor i statsvetenskap vid Karlstads universitet, Jonathan Jeppsson, nyhets- och grävchef på Aftonbladet samt författare till ”Åtta steg mot avgrunden”, Peter Löfgren, redaktionschef för havsmagasinet Deep Sea Reporter, Anna Roosvall, professor i medie- och kommunikationsvetenskap vid Stockholms universitet.
Moderator: Annika Lindqvist
Torsdag 28 oktober, klockan 13-15.30 i Zoom
Anderseminariet i journalistik VT 2021
JOURNALISTIK UNDER CORONAN - OCH EFTER?
Tisdag 11 maj, klockan 13-15.30 via Zoom.
På vårens Anderseminarium pratar vi om vad som hänt med journalistiken under pandemiåret. Hur arbetssätt, perspektiv och metod har påverkats inom olika bevakningsområden. Om vetenskapsjournalistik i rasande tempo, politikbevakning under borgfred och datajournalistikens uppsving. Om att bli sin egen uppdragsgivare och som frilans granska coronaåtgärder, om bristande insyn och desinformation. Vi får också en inblick i hur pandemin påverkat journalister som arbetar med lokal bevakning i Storbritannien.
Och så försöker vi sia om vad som händer post pandemin. Vilka metoder, perspektiv och insikter kommer vi att behålla?
Medverkande: Amina Manzoor, medicinreporter Expressen, Tomas Ramberg, inrikespolitisk kommentator Sveriges Radio, Karin Wahl-Jorgensen, professor i journalistikstudier vid University of Cardiff och Ander visiting professor of Geomedia studies, Annelie Frank, Medieinstitutet Fojos projekt Faktajouren, Morgan Schmidt, chefredaktör Värmlands Folkblad, Helena Bengtsson, redaktör datajournalistik SVT Nyheter, Emanuel Karlsten, frilansjournalist som fick Stora journalistpriset för sin coronabevakning i egna kanaler.
Moderator: Annika Lindqvist
Anderseminariet i journalistik HT 2020
ÄR DET SÄKERT?
Att vara journalist när hoten blir fler och förändras
Retoriken kring journalistiken hårdnar. Och samtidigt som journalister grips och smutskastas på många håll i världen, ökar mängden hot och hatiska kommentarer mot enskilda journalister och hela redaktioner i Sverige. Säkerhet har blivit en brännande fråga för många mediehus och står i fokus under höstens Anderseminarium, där vi diskuterar fysiska och digitala hot och hur de kan bemötas.
Medverkande: Paul Hansen, fotograf Dagens Nyheter, Cilla Benkö, vd Sveriges Radio, Monica Löfgren Nilsson,docent i medier, kommunikation och journalistik vid Göteborgs universitet, Eva Burman, chefredaktör och ansvarig utgivare Sörmlands media, Theo Röhle, docent i medie- och kommunikationsvetenskap vid Göteborgs universitet, Daniel Godman, specialist Nationella operativa avdelningen vid Polismyndigheten.
Moderator: Nina Engdahl
Tisdag den 17 november, klockan 13-15.30 via Zoom.
Anderseminariet i journalistik VT 2020
MEDIERNA OCH CORONAVIRUSET
Coronapandemin har präglat världen och medierna de senaste månaderna. Ett nyhetsläge av sällan skådat slag, och kanske viktigare än någonsin att nå ut till en bred allmänhet. Men hur har medierapporteringen uppfattats? Går det att vara kritiskt granskande mitt i en kris? Och hur är det att rapportera från och om det hårt drabbade Italien? Det och mycket mer ska vi diskutera på Anderseminariet, denna gång med social distans vid varsin skärm.
Medverkande: Jennifer Wegerup, Italienkorrespondent, kolumnist och författare, Marina Ghersetti, forskare som just nu studerar medierapporteringen om det nya coronaviruset, Charlotta Friborg, ansvarig utgivare SVT Nyheter, Christian Stichler, Nordenkorrespondent för tyska ARD.
Moderator: Annika Lindqvist.
Tisdag den 12 maj, klockan 13:00 – 15:00, via Zoom.
Anderseminariet i journalistik HT 2019
LIVET PÅ LANDET - OM JOURNALISTIKEN UTANFÖR STORSTAN
Ser vi ett uppsving för journalistiken ute i landet? Höstens Anderseminarium handlar om lokala berättelser bortom blåljusrapportering, om hyperlokal bevakning, och hur man kan göra när de nya kommuninvånarna inte kan läsa tidningen på svenska. Och vi diskuterar framtiden för det lokala i ljuset av en krympande annonsmarknad, det nya mediestödet och ett förstärkt uppdrag för public service att täcka vita fläckar.
Torsdag 21 november, klockan 12:00-16:30
Plats: Karlstads universitet, Andersalen (11D121)
Medverkande: Marit Kapla, journalist och författare till Osebol, Anne Lagercrantz, chef för nyhetsdivisionen på SVT, Mikael Nestius, affärschef Mittmedia, Inga-Lill Bengtsson, Sofyan Aswad och Mohamad Kanina från Kristianstadsbladets flerspråkiga gratistidning Kb Mosaik. Linus Carle, tf chefredaktör Arvika Nyheter, Lena Richardson, chefredaktör Filipstads Tidning, Carina Tenor, journalist på Nerikes Allehanda som forskat om lokaljournalistik och hyperlokala medier.
Moderator: Annika Lindqvist.
Anderseminariet i journalistik VT 2019
MOT STRÖMMEN
Digitalisering, fragmentisering, polarisering. Det är lätt att tro att samhällsutvecklingen - och medieutvecklingen i synnerhet - går åt ett enda håll och det är utför!
Anderseminariet våren 2019 lyfter fram föreläsare, företrädare och forskare som vågar vara motkrafter mot gängse uppfattningar.
Tisdag 21 maj kl. 12-17
Plats: Andersalen (11D121), Karlstads universitet
Medverkande: Jan Scherman, tidigare VD TV4, journalist och debattör, Lina Thomsgård, programledare, grundare av Rättviseförmedlingen, Unn Edberg, chefredaktör och ansvarig utgivare Tidningen Vi, Thomas Nygren, lektor i didaktik och docent i historia, Uppsala universitet.
Anderseminariet i journalistik HT 2018
EFTER VALET OCH SKVALET
På spaning efter demokratin i det nationella, det lokala och det sociala medielandskapet
Höstens Anderseminarium tar vid där det förra slutade - med en het valrörelse i fokus. Vad hände i medierna inför och under det så kallade ödesvalet september 2018? Vi får ta del av rykande färsk forskning om de traditionella och sociala mediernas betydelse på lokal och regional nivå, hur spelmekanismer tar sig uttryck i dagens journalistik, analys av propagandistiska lockbeten på sociala medier och sist men inte minst: vilka demokratiska skyddsvallar har vi egentligen för våra medier?
Torsdag 29 november kl. 12.00-17.00
Plats: Andersalen (11D121)
Medverkande: Jan Scherman, tidigare VD TV4, journalist och debattör, Gunnar Nygren och Sanna Volny, Södertörns högskola, Raul Ferrer Conill, Karlstads universitet, Brit Stakston, mediestrateg och författare.
Moderator: Petter Niljung.
Anderseminariet i journalistik VT 2018
I VALET OCH KVALET
Inför det kommande valet tar Anderseminariet våren 2018 upp mediernas valbevakning ur olika perspektiv. Hur hittar vi vägen mellan väljarnas behov, politiska strategier och en ständigt pågående turbulens på sociala medier? Vi lyssnar till forskare, sociala medieexperter, värmländska mediechefer och gör även internationella utblickar.
Onsdag 16 maj, kl. 12.00-17.00
Plats: Frödingsalen (1B364)
MEDVERKANDE: Emanuel Karlsten, journalist, föreläsare digitala sociala medier, Kersti Forsberg, verksamhetschef Fojo: Medieinstitutet vid Linnéuniversitetet, Paul Rapacioli, författare och grundare av den engelskspråkiga sajten The Local, Mikael Rothsten, NWT, Morgan Schmidt, VF, Tomas Skoglund, SVT Värmland, Ulla Walldén, SR Värmland.
Moderator: Malin Kling Uddgren.
Anderseminariet i journalistik HT 2017
Ett av journalistikens grundkrav är att den ska vara opartisk - en komplex utmaning i dag när många olika slags krafter försöker påverka både innehåll och källor. Samtidigt kräver all rapportering en tydlig vinkel för att nå ut. Men vilken av vinklarna väljer vi? Hur kan nya format skapa mer komplexa berättelser? Och hur mycket ska journalistiken ta ansvar för egentligen?
På Anderseminariet hösten 2017 får vi stifta närmare bekantskap med arbetet bakom Fallet Kevin, den grävande podcasten Spår, publiceringsresonemang från grannlandet Norge samt en amerikansk världsstjärna inom journalistikforskning.
Onsdag 29 november, kl. 12.00-17.00
Plats: Andersalen (11D121), Karlstads universitet
MEDVERKANDE: Dan Josefsson, journalist och författare, Anton Berg och Martin Johnson, journalisterna bakom podcasten Spår, Bernt Olufsen, styrelseledamot i Polaris Media och tidigare chefredaktör på norska Verdens Gang, Barbie Zelizer, Professor of Communication vid University of Pennsylvania i USA, årets Ander Visiting Professor in Global Media Studies.
Moderator: Malin Kling Uddgren.
Anderseminariet i journalistik VT 2017
Alternativa fakta, post-truth, desinformation och virala mobbar - det är inte lätt att hålla huvudet kallt i nutidens upphettade och uppkopplade politiska klimat. Anderseminariet våren 2017 fördjupar förståelsen kring mediernas mekanismer och faktagranskningens svårigheter i den digitala tidseran.
Tisdag 2 maj, kl. 12.00-17.00
Plats: Frödingsalen (1B364), Karlstads universitet
MEDVERKANDE
Jack Werner, grundare av Viralgranskaren, frilansjournalist, poddare, Jeanette Gustafsdotter, vd Tidningsutgivarna, Jonas Andersson Schwarz, mediesociolog Södertörns Högskola, Michael Karlsson, professor i medie- och kommunikationsvetenskap, Karlstads universitet, Lotta Schüllerqvist, Reportrar utan gränser.
Moderator: Malin Kling Uddgren
Anderseminariet i journalistik HT 2016
Höstens Anderseminarium firar den svenska tryckfriheten och offentlighetsprincipen som fyller 250 år! Programmet fokuserar på Sveriges relation till omvärlden och genom föreläsningar och paneldiskussioner tittar vi närmare på globala digitala mediejättar, nya former för utrikesjournalistik, yttrandefrihetens roll för integrationen och läget för tryckfriheten i det internationella perspektivet.
Onsdag 12 oktober, kl 12.00–17.00
Plats: Andersalen (rum 11D 121), Karlstads universitet
MEDVERKANDE
Martin Shibbye, journalist och chefredaktör för Blank Spot Project, Andreas Ekström, journalist och författare, Dilsa Demirbag Sten, journalist och verksamhetsansvarig på Berättarministeriet, Ami Hedenborg, journalist, talesperson Amnesty International, Lotta Schüllerqvist, journalist, författare, ledamot i Reportrar utan gränser, Elnaz Baghlanian, Svenska PEN, litterär chef Bokförlaget Atlas, Börge Nilsson, frilansjournalist och projektkoordinator för Scoop Russia. Moderator: Peter Pasalic Östborg.
Anderseminariet i journalistik VT 2016
TRYCKFRIHETEN 250 ÅR - HOTET FRÅN NÄTHATET
2016 är året då vi firar tryckfriheten och offentlighetsprincipen som fyller 250 år. Det fria ordet och det öppna samhället står alltid inför utmaningar och i dagsläget kanske fler än på länge.
Vårens Anderseminarium tar upp ett av de svårare hoten som de digitala kommunikationsformerna har fört med sig: Näthatet. Hur ska vi bemöta de mörka krafter som vill tysta de fria rösterna?
Medverkande
Lisa Bjurwald, journalist, författare, redaktör på Medievärlden. Marcus Waldemarsson och Mikaela Alderhorn, Juridikinstitutet. Katarina Lindström, kommunikationsdirektör och Linda Olsson, kommunikatör, Karlstads kommun. Monica Löfgren, docent i journalistik, medier och kommunikation, Göteborgs universitet och Henrik Örnebring, professor i medie- och kommunikationsvetenskap, Karlstads universitet. Linda Beckman, lektor i folkhälsovetenskap, Karlstads universitet
Anderseminariet i journalistik HT 2015
SIDA VID SIDA - TILLSAMMANS HJÄLPS DE ÅT? - Om journalistiken och den offentliga kommunikationen.
I medborgarnas tjänst. Så ser arbetsbeskrivningen i stort ut för både journalister och offentliganställda kommunikatörer. Förutsättningarna för de båda yrkesgrupperna ser dock olika ut, i en turbulent tid med lönsamhetskrav, digitalisering, varumärkestänkande och politiskt spinn.
Höstens Anderseminarium diskuterar förhållandet mellan journalistiken och det offentliga kommunikatörskapet – en maktbalans i stark förändring.
Medverkande
Björn Häger, Publicistklubben. Magnus Fredriksson, Göteborgs universitet. Johanne Hildebrand, journalist, författare och Ander Visiting Professor. Lina Hård, Landstinget i Dalarna. Stefan Svallfors, Institutet för framtidsstudier. Hedvig Bergenheim, Region Värmland. Peter Franke,Värmlands Folkblad. Mikael Rothsten, Nya Wermlandstidningen. Tomas Philipp, Landstinget i Värmland.
Moderator: Annika Lindqvist, journalist och informatör.
Anderseminariet i journalistik VT 2015
DEN RÖRLIGA JOURNALISTIKEN
Här och nu och var som helst. Journalistik och content publiceras i en ständigt ökande mängd kanaler – och allra helst med hjälp av rörliga bilder. Hur gör man bra lokal webb-tv? Hur konkurrerar man mot Youtube? Och hur skapar man en bra mix mellan publiceringsformerna?
Vårens Anderseminarium ställer frågor kring den nya multimodaliteten och ger inspirerande exempel på ny mediepraktik.
Medverkande
Carl-Johan Bergman, chefredaktör Dalarnas tidningar. Kate Kartveit, lektor i TV-journalistik vid Danmarks Medie- og Journalisthøjskole. Åsa Edlund Jönsson, utvecklingschef SVT. Viktor Barth-Kron, journalist Dagens Nyheter. Eva Åberg, journalist och konsult, medieutveckling.
Moderator: Malin Kling Uddgren.
Anderseminariet i journalistik HT 2014
VITA FLÄCKAR PÅ MEDIEKARTAN
Nedläggningar av lokala TV4-stationer, sammanslagningar av kultur- och ledarredaktioner och uppsägningar på lokaltidningar runt om i landet. Negativa nyheter har duggat tätt inom mediebranschen det senaste halvåret. Vad blir effekterna av neddragningarna i den lokalaoch regionala journalistiken? Kommer all journalistik att produceras i Stockholm och vilka blir de demokratiska, sociala och ekonomiska effekterna för resten av landet?
Anderseminariet belyser frågan om vita mediefläckar ur olika perspektiv. Den lokala grävande journalistens utsatthet, public service-tv i framtiden och motrörelser i form av lokala initiativ är några av dagens programpunkter.
Medverkande
Jesper Strömbäck, Berit Önell, Olov Carlsson, Bertholov Brännström, Emma Fagerberg,
Per Wallstedt, Henrik Örnebring och Michael Karlsson.
Moderator: Annika Lindqvist
Anderseminariet i journalistik VT 2014
STRESS, HOT OCH SÄKERHET I JOURNALISTISKT ARBETE
Nils Horner är död. Sveriges Radios Asienkorrespondent sköts i huvudet på öppen gata i Kabul, av gärningsmän som förefaller ha varit ute efter just honom. Några veckor senare gick den tyska fotografen Anja Niedringhaus motsvarande öde till mötes i en annan del av Afghanistan. Sällan har det blivit så tydligt som nu hur farligt journalistyrket kan vara.
Inte bara utrikesrapporteringen bjuder professionella och emotionella utmaningar. Också journalister som rapporterar om till exempel gängkriminalitet lokalt, regionalt och nationellt riskerar utsättas för stark stress och hotfyllda situationer i arbetet. Många gånger helt oförberedda. En rad namnkunniga personer, med erfarenheter från de mest extrema situationerna, bidrar till detta journalistseminarium. Förhoppningen är att ge en bred bild av problemområdet, med nedslag i aktuell forskning och praktik.
Det kan gälla rapportering från olyckor, katastrofer, brott och attentat, men också mer utdragna och diffusa hotbilder där förloppet är okontrollerbart och utgången oklar. Vad gör stressen och oron med ”människan journalisten”? Hur kan de traumatiska händelserna bemästras och hanteras? På vilka sätt kan journalisters och redaktioners säkerhet ökas, med bibehållen möjlighet att fullfölja det demokratiska uppdraget att skildra omvärld och värld?
Medverkande: Stefan Borg, Ann Enander, Per-Olof Michel, Börge Nilsson, Rodney Pinder, Gavin Rees, med flera.
Anderseminariet i journalistik HT 2013
KORTARE OCH FORTARE - DEN REDUCERADE JOURNALISTIKEN
Har journalistiken reducerats till att koka soppa på en tweet? Eller som Erik
Fichtelius skrev i sin bok om nyhetsjournalistik: “Som att tillaga en fond. Börja med råvarorna, fiskskrovet och köttbenen. Komplettera med några pepparkorn och kanske lite grönsaker. Koka ut det gottaste, sila spadet och ånga därefter bort det överflödiga vattnet, så att en riktigt koncentrerad fond återstår. När man reducerat har man den färdiga basen för den sås man ska åstadkomma. Tillsätt då grädde och eventuellt konjak. Salta och blanka av med smör”. Det här seminariet hoppas kunna ge inspel och infall till det korta och tidspressade skrivandet – för press, radio, TV eller andra kanaler. Vi sneglar både på journalistiken och litteraturen. Haiku eller Twitter spelar mindre roll. Det svåra är att se världen i ett sandkorn – att spegla den i en droppe.
Medverkande
Augustin Erba, Producent, författare, populär twittrare och erfaren journalist.
Torsten Rönnerstrand, Docent i litteraturvetenskap, forskare, föreläsare och frilansskribent.
Peter Lenken, Journalist med många år på Göteborgs-Posten. Numera frilans, författare,
föreläsare och bloggare.
Sofia Mirjamsdotter, Frilansjournalist med bakgrund inom teve, radio och dagspress.
Föreläser om internet och sociala medier.
Henrik Örnebring, Professor i medier och kommunikation vid Karlstads Universitet.
Anderseminariet i journalistik VT 2013
MELLAN ORDEN - DRAMATURGI SOM INSPIRATION OCH METOD
Journalistik är dramaturgi. Ändå lämnar reportervardagen inte mycket utrymme för dramaturgiska överväganden. Men också i den ständiga klappjakten på dyrköpt tid kan små kreativa okonventionella uttryck skapas. Att bygga både motstånd och samspel mellan text, ljud och bild. Att överraska. Att ibland göra tvärtom. Vi tar ut svängarna bortom den dagliga nyhetsrapporteringen, men vill samtidigt landa just där – med idéer till nya arbetssätt och tänkesätt.
Medverkande
Hanna Hartman, svensk ljudkonstnär, kompositör och performer bosatt i Berlin.
Efva Lilja, koreograf, professor och rektor vid DOCH, Dans och
Cirkushögskolan i Stockholm.
Bosse Lindquist, producent vid SVT Dokumentär.
Emil Engerdahl, redigerare vid Sveriges Television.
Ylva Lindgren, producent på Dokumentärredaktionen vid Sveriges Radio.
Anderseminariet i journalistik HT 2012
KOMMANDOT ÖVER KOMMUNIKATIONEN
Medieberedskap, kriskommunikation och samverkan i den digitala eran. Om medier som larmcentraler, medborgare som reportrar och myndigheter - på efterkälken?
Hur står det till med svensk kommunikationsberedskap inom medier och myndigheter? Fungerar krisplaner och inövade scenarion i en tid då sociala medier som Twitter och Facebook trängs med traditionella i både digital och analog form? Vilken roll spelar myndigheternas egna kommunikationskanaler och nya larmsystem som Rakel, när medborgarna ofta blir först med att publicera vad som hänt? Om möjligheter och problem med komplex kommunikation i kris handlar dagens seminarium. Vi inleder med erfarenheter från 22-julihändelserna i Norge, och hoppas att eftermiddagen ska ge flera bra verktyg för effektiv kommunikation vid kris och katastrof.
Medverkande
Jonette Øyen, erfaren ledare i kriskommunikation inom norsk sjukvård och tidigare NRK-journalist
Trond Idås, rådgivare, Norsk journalistlag (Norska journalistförbundet)
Varg Gyllander, ansvarig för kommunikation vid kris på Rikspolisstyrelsen
Mats Eriksson, docent i Medie- och kommunikationsvetenskap, Örebro universitet
Michael Karlsson, docent i Medie- och kommunikationsvetenskap, Karlstads universitet
Nils Svartz, överdirektör MSB – Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap
Anderseminariet i journalistik VT 2012
HOPP ELLER FÖRTVIVLAN? - Om dagstidningens utmaningar och möjligheter i det nya medielandskapet
Upplagorna sjunker och de unga läsarna sviker. Länge har dagstidningens framtid målats i dystra färger. Men är det verkligen så illa? Nu inför allt fler betalväggar på nätet och producerar såväl webb-tv som podcasts. Hur påverkar det arbetsförhållandena och journalistrollen? Hur kommer journalistiken på webb och papper se ut framöver, och hur ska den bli lönsam? Välkommen till ett spännande seminarium om pengarna och tekniken – men mest om journalistiken.
TORSDAGEN 24 MAJ KL 13.00 – 17.00 ANDERSALEN 11D 121, KARLSTADS UNIVERSITET
Medverkande
Magnus Ringman, redaktionschef Aftonbladet
Sören Karlsson, chef för HD Nya medier AB och hd.se
Anette Novak, tidigare chefredaktör för Norran, nu fristående mediekonsult
Claes Thorén, doktorand informatik, Karlstads universitet
Olle Lidbom, medieanalytiker
Axel Andén, chefredaktör Medievärlden
Anderseminariet i journalistik HT 2011
Påverkad?
Om det växande gränslandet mellan journalistik och PR
Torsdagen 24 nov, kl 13.00 – 17.00
Lagerlöfsalen, Karlstads universitet
Det finns snart fler PR-konsulter än journalister och det är inte längre tabu att byta sida. Vad händer med journalistiken i ett samhälle där strategisk kommunikation blir allt viktigare? Hur skapas publicitet med hjälp av PR och hur ska journalister förhålla sig till det?
Medverkande
Paul Frigyes, frilansjournalist, Sydvenskan Kultur/P1 Medierna.
Sara Möndell, PR-konsult Mindmakers PR
Gunnar Nygren, forskare Medie- och kommunikationsvetenskap, Södertörns högskola
Göran Rosenberg, frilansjournalist
Ola Sigvardsson, Pressombudsman
Lena Smedsaas, Pr-konsult JKL, tidigare TV4
Arman Teimori, strateg på Clara
Anderseminariet i journalistik VT 2011
Vems röst blir hörd?
– Om allmänhetens roll i medierna
Vanliga människor spelar en allt större roll i både de nya och gamla medierna. Vi blir medproducenter när vi kommenterar andras nyheter. Vi skapar egna nyheteroch bjuds in till debatter. Men vilken roll spelar vi egentligen i medierna och vad innebär det för samhällsdebatten? Välkommen till en spännande seminariedag om allmänhetens medverkan i medierna.
Medverkande
Täppas Fågelberg, Ring P1, Sveriges Radio
Mats Ekström, professor Örebro universitet
PM Nilsson, chefredaktör/VD på newsmill.se
Michael Karlsson, Karlstads universitet
Julia Skott, frilansjournalist och bloggare
Kristina Thulin, redaktör för Kvällsöppet med Ekdahl, TV4
Anderseminariet i journalistik HT 2010
AMATÖRERNAS INVASION - OM BILDJOURNALISTIKEN OCH DESS FRAMTID
Bilder och filmer flimrar förbi i allt högre tempo. Hur påverkas vi av det och vilken roll spelar vi själva som mediekonsumenter? Vad händer egentligen med bilden när ”alla” är med och skapar mediernas bildmaterial? När både journalisten och fotografen blir multijournalist? Välkommen till en spännande dag om bildens roll i journalistiken.