Om forskning i medie- och kommunikationsvetenskap
Vid Medie- och kommunikationsvetenskap (MKV) på Karlstads universitet bedriver vi internationellt framstående forskning med särskilt fokus på frågor i skärningspunkten mellan MKV och geografi. Dessa inkluderar relationen mellan medier och mobilitet, hur medievanor både skapas och formas av de miljöer vi rör oss i, samt hur det lokala och det globala samspelar i det samtida digitaliserade medielandskapet. Vår forskning är oberoende, samhällsorienterad och teoretiskt och metodologiskt innovativ.

Medie- och kommunikationsvetenskap på Karlstads universitet strävar efter att vara en öppen miljö där forskare och doktorander från olika bakgrunder bidrar till att utveckla kosmopolitiska perspektiv på samhället. Som ett tecken på ämnets globala karaktär inrättades en årlig internationell gästprofessur år 2009.
Centrum för Geomediastudier
Forskningen inom medie-och kommunikationsvetenskap bedrivs till stor del vid Centrum för geomediastudier. I en serie sammankopplade forskningsprojekt studeras produktionen av rum, platser och mobiliteter i en medialiserad värld. Gruppens forskningsteman inkluderar exempelvis turism och sociala medier, geopolitiska aspekter av digital infrastruktur, lokal nyhetsrapportering i ett fragmenterat medielandskap, nya medier och skillnader mellan stad och landsbygd, regionalt och lokalt platsskapande samt digitaliserat arbete. Centrumet organiserar också workshops, symposier och andra forskningsaktiviteter inom det tematiska området.
NODE studerar journalistik
Forskningscentret NODE (The Ander Centre for Research on News and Opinion in the Digital Era) är en andra viktig forskningsinriktning inom ämnet. Centret studerar hur journalistik, nyheter och opinion påverkas av en snabbt föränderlig digital miljö. Särskilt studerar NODE a) nyhetsproduktion, -distribution och -konsumtion, och b) samspelen mellan politiska partier, organisationer, företag och medborgare på opinionsbildningsområdet. Nyligen genomförda och pågående studier inkluderar bland annat arbeten om hot och trakasserier av svenska journalister, den förändrade tillämpningen av journalistiska yrkesetiska principer och fragmenteringen av lokal journalistik. Det finns flera överlappningar mellan NODE:s och Geomedia:sforskning: till exempel förenar de tidigare projekten om lokal nyhetsrapportering i ett fragmenterat medielandskap, och om journalistik och mobilitet, forskare från båda disciplinerna.
Identitet, visuell kultur och medborgarskap
Genom ovan nämnda forskningsmiljöer löper också ett antal forskningsteman som har utvecklats inom ämnet genom åren. Ett sådant tema är kultur och identitet, där forskare studerar identitetsskapande både i förhållande till vardagskommunikation och i relation till olika slags mediekultur. Ett annat tema är visuell kultur och design, som inkluderar forskning om transnationella filmkulturer och transmedial konst. Vi undersöker också dynamiken mellan medier, social tillhörighet och politiskt deltagande, med fokus på hur medborgarskap konstrueras genom olika medier. Forskningen inom ämnet är mångfacetterad men ändå fokuserad inom de breda områden som representeras av Geomedia och NODE.
