Om forskning inom medie- och kommunikationsvetenskap
På Medie- och kommunikationsvetenskap vid Karlstads universitet bedriver vi internationellt framstående forskning med särskild inriktning mot frågor i skärningspunkten mellan MKV och geografi. Det kan handla om förhållandet mellan medier och mobilitet, hur medievanor både skapar och skapas av de rum och platser vi rör oss i, eller om hur det lokala och det globala samspelar i det samtida digitaliserade medielandskapet. Vår forskning är oberoende, samhällsinriktad och teoretiskt och metodologiskt nyskapande.
Medie- och kommunikationsvetenskap vid Karlstads universitet strävar efter att vara en öppen miljö där forskare och doktorander med skilda bakgrunder bidrar till att utveckla kosmopolitiska perspektiv på samhället. Som en markering av ämnets globala prägel instiftades 2009 en årligen återkommande internationell gästprofessur.
Geomedia – en stark forskarmiljö
Forskningen på ämnet bedrivs huvudsakligen inom den starka forskarmiljön Geomedia. I en rad sammanlänkade forskningsprojekt studeras produktionen av rum, platser och mobiliteter i en (trans)medialiserad värld. Bland gruppens forskningsteman kan nämnas turism och sociala medier, filmkulturer och transnationellt minne, lokala nyheter i ett fragmenterat medielandskap, rörlighet, lokal identitet och journalistiskt arbete, nya medier och klyftan mellan stad och land, regional platsmarknadsföring, samt globala kommunikations- och maktgeometrier. Gruppen organiserar också workshops, symposier och andra forskningsaktiviteter inom ramen för det tematiska området.
NODE studerar det digitala
En annan forskningsinriktning inom ämnet representeras av forskningscentret NODE, The Ander Centre for Research on News and Opinion in the Digital Era. Centret analyserar hur relationen mellan olika aktörer tar sig uttryck i en digital kommunikationsmiljö som också högst påtagligt påverkas av sociala villkor och andra kulturella variabler. I synnerhet studeras a) nyhetsproduktion, distribution och konsumtion samt b) den strategiska opinionsbildningens mekanismer och samspelet mellan politiska partier, organisationer, företag och medborgare. Det finns ofta överlappningar mellan NODE:s och Geomedias forskning: till exempel samlar projekten om lokala nyheter i ett fragmenterat medielandskap och rörlighet, lokal identitet och journalistiskt arbete forskare från båda inriktningarna.
Identitet, visuell kultur och medborgarskap
Genom båda dessa miljöer löper också ett antal forskningsteman som byggts upp inom ämnet under åren. Ett sådant tema är kultur och identitet, där forskare studerar identitetsskapande både utifrån vardagens kommunikationsprocesser såväl som i relation till medieprodukter inom olika kulturella fält. Ett annat tema är visuell kultur och design, som bland annat inkluderar forskning om transmedial konst i offentliga miljöer. Ett tredje tema är globala medier och globalisering, där till exempel studier av medier i utvecklingsländer spelar en viktig roll. Ytterligare ett tema berör medier och medborgarskap, där vi undersöker vi dynamiken mellan medier, samhällelig tillhörighet och demokratiskt deltagande med fokus på hur medborgarskap konstrueras genom både institutionaliserade och alternativa medier. Forskningen inom ämnet är mångfacetterad men ändå fokuserad inom de breda områden som representeras av Geomedia och NODE.
Kunskapsformer inom visuell gestaltning, KVG
KVG är en flervetenskaplig sammanslutning av ämnena Konst och bildgestaltning, Konst- och bildvetenskap, Medie– och kommunikationsvetenskap, Ingenjörsvetenskap samt Dans. Alla dessa ämnen har praktiken inom visuell gestaltning som gemensam plattform. KVG har samlats för att belysa olika perspektiv och kunskapsformer inom visuell gestaltning och för att artikulera praktik och förankra den i teori och forskning. Vidare kommer gruppen att diskutera och generera metoder för praktisk kunskap, för att synliggöra och utveckla praktisk kunskap kopplat till teoribildning.