Om Materialforskning
Materialforskning vid Karlstads universitet har en lång tradition som en stark forskargrupp. Kärnan i Materialforskning består av forskare vid Karlstads universitet inom materialteknik, materialfysik, fysikalisk kemi och maskinteknik. Samarbeten och samverkan med andra lärosäten, forskningsinstitut och företag är viktiga och omfattande.
Totalt finns det cirka 40 personer verksamma inom Materialforskning. Ett starkt tvärvetenskapligt samarbete har utvecklats i gruppen med forskningsaktiviteter som sträcker sig från grundläggande materialforskning till tillämpad forskning och industriella tillämpningar, på längdskalor från atom- och nanonivå till mikro- och makronivå.
Aktiviteterna inom materialforskning omfattar studier av
- avancerat stål: mikrostruktur, tribologi och utmattning,
- additiv tillverkning (AT),
- solcellsmaterial: molekylära-, polymera, perovskit- och Si-baserade,
- kolnanorör och nanofibrer, samt
- halvledarytstrukturer och nanokristaller.
Forskargruppen har en stark extern finansiering från många olika källor, både nationella och internationella. Det har varit ett prioriterat område sedan universitetets start för mer än 20 år sedan som stark forskargrupp och via särskilt finansieringprogram för starka forskargrupper. De senaste åren har HNT-fakulteten gett fortsatt stöd till Materialforskning som en prioriterat forskargrupp.
Materialforskning vid Karlstads universitet är strukturerat i fem tematiska områden. De är:
- Högpresterande materials mekaniska egenskaper
- Additiv tillverkning och nya material
- Solenergimaterial
- Ytfysik och nanomaterial
- Teoretisk materialforskning
Teoretisk materialforskning är ett tvärvetenskapligt forskningsområde. Beräkningar och simuleringar av materialegenskaper är en av pelarna inom materialforskning och är ett område i stark utveckling vid Karlstads universitet. Sådana aktiviteter pågår och planeras inom alla tematiska områden.
De tematiska områdena delar även avancerad forskningsinfrastruktur för experimentell karaktärisering av material med hjälp av mikroskopi, spektroskopi, materialsyntes mm. En lista över tillgängliga instrument och utrustning finns under länken Experimentella resurser.