Styrning och navigering i regionala kollektivtrafiknätverk
Svensk kollektivtrafik har under de senaste fem åren varit i kraftig förändring. Med Samot som plattform har det skapats möjligheter för forskare och partnerkollegor att få följa en bransch i förändring, men också att bidra med nya forskningsrön och internationella jämförelser inom Samots multidisciplinära kompetensområden.

Ett forskningsprojekt om kollektivtrafik får nu sin avslutning i föreliggande forskningsstudie. Projektet har bedrivits inom forskarnätverket Samot (The Service and Market Oriented Transport Research Group) vid Karlstads universitet med Bo Enquist och Mikael Johnson som forskare och huvudförfattare.
Utgångpunkten var att med fallstudie som metod följa ett antal utvecklingsinitiativ som hade kommit igång inom branschens partnerskap kring arbetet med att fördubbla den svenska kollektivtrafiken. Fördubblingsarbetet har som idé betytt mycket för svensk kollektivtrafik. Kollektivtrafik finns med på ett annat sätt på den politiska agendan än vad den gjort tidigare. Kollektivtrafik som politik har aktualiserats med ny lagstiftning med start 2012 och införande av en regional kollektivtrafikmyndighet i varje län/region. Det är inom denna dynamiska förändringsperiod på fem år, med konsekvensen av ny lagstiftning som crescendo, som detta forskningsprojekt har vuxit fram. Bokens kontextuella och vetenskapliga hemvist ligger i SAMOTs forskningsområde III: ”Bakomliggande ramar och spelregler inom kollektivtrafik”.
Det är nu som fördubblingsidén har blivit en regional angelägenhet och konkretiseras i handling inom ramen för planeringsprocessen kring de regionala trafikförsörjningsprogrammen. Då kommer också de ekonomiska realiteterna. Fördubblingsmålet finns i någon form med i alla de fyra svenska trafikförsörjningsprogram som studerats. Genom att göra jämförelser utifrån fyra regionala svenska kollektivtrafiknätverk som ligger i framkant i utvecklingen och som också speglar såväl storstadsområden som mer glesbebyggda områden. Som kontrasterande jämförelser har vi också studerat två europeiska regionala nätverk som representerar ”best practice”.