UPPGÅNG OCH NEDGÅNG I LITTERÄRT VÄRDE
Projektet Uppgång och nedgång i litterärt värde: Fallstudier i svensk och amerikansk litteratur 1900–1970 bedrivs av KuFos forskare Anna Forssberg och Anna Linzie.
Vad är det som alstrar och hämmar litterärt värde? Vissa författarskap överlever, men vad händer med de andra? Projektet syftar till ny kunskap om 1900-talets litteraturhistoria genom en undersökning av hur litteratur värderas på två nationella arenor, den svenska och den amerikanska, och hur och varför en rad prisbelönta författarskap 1900-1970 ökat eller minskat i värde: Marika Stiernstedt, Sigfrid Siwertz, Emilia Fogelklou, Gustaf Hellström, Zona Gale, Julia Peterkin, Ellen Glasgow och Marjorie Rawlings.
Författarskapens olika värderingsförlopp diskuteras med hjälp av Barbara Herrnstein Smiths tanke om föränderlighet som enda konstans i litterär värdering, Raymond Williams idéer om dominant kultur, restkultur och framväxande kultur och svenska och amerikanska specificeringar av Pierre Bourdieus teorier. I projektet prövas också värdekategorier som använts i tidigare svensk forskning på ett bredare geografiskt och historiskt material. Det svenska respektive amerikanska materialet får belysa inte bara den egna nationella kontexten utan också varandras, och när vi talar om kulturell specificitet i en mycket stor och en mycket liten litteratur gör vi det med hjälp av insikter från forskningsfältet världslitteratur angående vad som överskrider nationella gränser.