Det svenska r-ordet
Forskningsprojektet ”Det svenska r-ordet” undersöker användningar av och förhandlingar om termerna ras och rasism i ett samtida svenskt sammanhang. Projektet omfattar historiska tillbakablickar till efterkrigstiden såväl som ett utpräglat fokus på diskurs i samtida medier och sociala nätverk.
Nya publikationer
Sveriges avrasifiering. Uppfattningar om ras och rasism under efterkrigstiden är en forskningsantologi redigerad av Tobias Hübinette och Peter Wikström. Den publicerades i mars 2023 av Karlstad University Press och kvalitetsgranskningskonsortiet Kriterium, och omfattar bidrag från tretton forskare med tvärdisciplinära ingångssätt. Antologin kan läsas fritt hos Kriterium (länk: https://www.kriterium.se/site/books/e/10.59217/kriterium.47/).
Race in Sweden. Racism and antiracism in the world’s first ’colourblind’ nation är en internationellt riktad bok om framväxten av den svenska samtidens förhållningssätt till rasfrågor och till rasbegreppet. Boken är författad av Tobias Hübinette, Catrin Lundström (Linköpings universitet) och Peter Wikström, och publicerades i maj 2023 av Routledge. Boken kan köpas, och enstaka kapitel kan läsas gratis, hos förlaget (länk: https://www.routledge.com/Race-in-Sweden-Racism-and-Antiracism-in-the-Worlds-First-Colourblind/Hubinette-Lundstrom-Wikstrom/p/book/9781032385891).
Projektbeskrivning
Sveriges och svenskarnas attityder till och relationer till frågor som rör ras och rasism, inklusive hur orden används och förstås, är på många sätt exceptionella i en internationell jämförelse. Det finns ett djupt förankrad tabu i Sverige mot alla typer av rasliga kategoriseringar och rasliga benämningar som sträcker sig till att ens prata om och använda ordet ras. Detta gör att det går att tala om existensen av det svenska r-ordet. I den meningen kan Sverige betecknas som ett både anti-ras-inriktat och ett färgblint samhälle.
Trots detta är frågor om vad rasism är eller inte är, om vem som är eller inte är rasist eller om vad som är eller inte är rasistiskt ständigt närvarande i olika typer av offentliga och semioffentliga debattforum och i relation till frågor som handlar om migration och integration, svenskhet och svenska värderingar, och majoritet och minoriteter.
Syftet med detta kritiska rasteoretiska, sociolingvistiska och diskursanalytiska forskningsprojekt är att undersöka hur termerna ras, rasism, rasist och rasistisk inklusive dess olika avledningar och sammansättningar används och definieras samt ifrågasätts och förhandlas på en metalingvistisk nivå och i både formella informella sammanhang som består av mediatexter från både journalistiska och sociala medier. På så vis undersöker projektet hur den färgblinda inställningen till ”r-ordet” och relaterade begrepp växt fram, såväl som hur den reproduceras, mobiliseras och omförhandlas i dagens Sverige.
Projektet är finansierat av Vetenskapsrådet (Dnr 2019-03291), 2020–2023, och bedrivs av KuFo-forskarna Tobias Hübinette och Peter Wikström.