Joanne Kuai
Doktorand i medie- och kommunikationsvetenskap, NOD
Joanne, berätta kort om din bakgrund
- Jag är ursprungligen från Kina och utbildad i dokumentärfilm och broadcast-journalistik vid Communication University of China. Efter min examen arbetade jag som journalist, redaktör och nyhetsankare på en tv-station. Jag har även läst media och globalisering vid City University i London och vid universitetet i Aarhus.
Mitt akademiska intresse kommer ur en nyfikenhet för Artificial Intelligence (AI) och hur tekniken används inom journalism.
Vad kommer du att forska om inom NODE vid Karlstads universitet?
- Mitt forskningsförslag heter just nu ”Artificial Intelligence in Chinese newsrooms” och är baserat på min masteravhandling som jag genomförde 2019. Jag har gjort en bakgrundsundersökning som visar att staten Kina har som mål att vara en AI-supermakt 2030 och jag vill utforska hur kinesisk nyhetsmedia utnyttjar kraften i AI.
I min forskning kommer jag att ställa följande frågor:
- Hur använder kinesiska nyhetsredaktioner AI?
- Vilka är de motiverande krafterna bakom kinesiska mediers användning av AI och vilka konsekvenser har det för journalistik och samhället i stort?
Det är frågor som är värda att forska kring och Karlstads universitet och NODE är den perfekta platsen att bedriva den här sortens forskning på då jag kommer att ha både tid och resurser för att använda institutionens akademiska kunskaper.
Jag vet också att Sverige och Karlstads universitet ligger i framkant med forskning inom journalistik.
Är det ett komplicerat ämne att bedriva forskning inom?
- AI är ett trendigt fält, men samtidigt är det ett ganska outforskat område. Jag behöver vara innovativ med mina forskningsmetoder och samarbeten.
Jag har inte en akademisk bakgrund utan en mer praktisk bakgrund inom journalistiken - jag arbetade som journalist och gjorde film. Men jag ville komma ifrån det dagliga arbetet med deadlines och det arbetsflöde som det innebär att arbeta med journalistik. Att komma in i den akademiska världen föregicks av ett mycket genomtänkt beslut. Jag ser dessutom att det finns en hel del problem med polarisering, minskad trovärdighet för media, utmaningar med att få uppmärksamhet och samtidigt tävla med andra sorters media.
Jag vill också få in den kinesiska kontexten i den europeiska/amerikanska forskningen. En utmaning kommer att vara att inte komma in på politik. Det kan vara ett känsligt ämne att utforska, men jag ser fram emot utmaningen.
Så ja, det svårt att bedriva forskning inom det här området men jag känner att min forskning ska kunna vara till hjälp i de här frågorna.
Varför är forskning kring AI inom journalistik viktig 2021?
- Mitt intresse av AI kommer från väldigt grundläggande frågeställningar. När man tittar på utvecklingen kring AI med automatiserad journalistik så kommer det att bli förändringar. Jag ställer frågorna:
- Vad kan AI göra för oss?
- Vad behöver vi vara försiktiga med i den här algoritmiska tid vi lever i?
- Om det är det något som AI kan göra - behöver jag fortfarande göra det?
- Vad är meningen med att vara mänsklig och leva med AI?
Inom journalistik använder många journalister olika AI-drivna verktyg för att hjälpa dem. Från att samla in nyheter från olika flöden, transkribera intervjuer, automatgenerera texter från nyhetsbotar till distribution som styrs av algoritmer för att nå rätt målgrupper. Det medför i sin tur individualisering och rekommendationer.
Vissa positiva effekter börjar att visa sig – journalister kan använda mer av sin tid till att bedriva undersökande journalistik istället för att transkribera texter och ha mer kontakt med de områden de bevakar. Men samtidigt så finns det en del orosmoln att ta hänsyn till. Exempelvis kan vi se att algoritmdistribution leder till extremt individualiserade artiklar som kan leda medborgare till bekräftad bias eller framtidsbubbla.
Algoritmer kan också bidra till bias mot utsatta grupper och minoriteter. Det är alltså hög tid att studera de här olika aspekterna av att AI används mer och mer. Med teknik finns det saker man behöver tänka på i förhand istället för att försöka fixa till det i efterhand. Titta bara på vad som hände med Cambridge Analytica.
Tycker du att AI-genererade texter bör märkas upp så det är tydligt att de skrivits av AI-teknik?
- Jag tycker inte att det finns skäl till att inte märka upp en AI-skriven artikel. Jag har intervjuat utvecklare av AI-teknik som har sagt att ”konsumenterna kommer hit för innehåll, varför ska vi behöva märka upp innehållet?” Ur det föds många frågor om copyright, juridiska aspekter och trovärdighet. Om en AI-genererad text är felaktig – vem ska då stå som ansvarig? Då är det bättre att visa upp att artikeln är gjord med AI-teknik och skriven av en bot. Att vara ärlig och transparent med den här tekniken tror jag är viktigt.
Vilka förväntningar har du på att arbeta vid NODE vid Karlstads universitet?
- Det är lite konstigt att flytta till ett nytt land och starta en ny del av mitt professionella liv mitt under en pandemi. Men än så länge har det varit en positiv upplevelse tack vare mina kollegor på institutionen. Jag förväntar mig att bli integrerad i forskningsmiljön och kunna fokusera på min forskning. Jag kommer även att undervisa och ser fram emot att lära mig mycket.