Innovativa sociala satsningar för nyanlända ensamkommande ungas integration i Sverige
Denna fallstudie utgör en del i ett större europeisk forskningsprojekt Innovativ Social Investering (InnoSI) som har beviljats finansiering från Europeiska kommissionens utlysning EURO-3-2014 ”European societies after the crisis”. Projektets fokus inom utlysningen är innovativa tillvägagångssätt i moderniseringen av socialpolitiken och sociala tjänster.
Sveriges regering har sedan 2010 infört en ny lag om nyanländas etablering (SFS 2010:197) och reformen är ett exempel på social investeringstänk i integrationspolitiken. Lokala offentliga aktörer är dock inte ensamma om att försöka finna nya lösningar till nyanländas integration.
Fallstudien utforskar innovativa valda lokala satsningar att främja nyanlända ensamkommande immigranters (främst från tredje land, det vill säga utanför EU/EES) integration i Sverige. Dessa nyanlända ses här som en komplex grupp som riskerar långvarig marginalisering. Satsningar som utforskas ses som exempel på innovativ social investering för nyanländas integration i samhället och arbetslivet.
Syftet med delstudien är att:
• utforska valda innovativa lokala initiativ för nyanlända ensamkommande ungdomars integration som ger uttryck for social investering samt
• utvärdera dess olika effekter för nyanlända
Framförallt studeras kopplingar mellan etableringsreformen och innovativa lokala sociala satsningar som genomförs i samverkan med det civila samhället riktade mot nyanlända invandrare för att underlätta deras integration socialt, kognitivt och inte minst etablering på arbetsmarknaden.
Historiskt har social investering i Sverige varit en fråga inte bara för den nationella regeringen utan också i stor utsträckning för kommuner jämsides vid civila samhällets aktörer. På senare tiden har regeringen signalerat allt tydligare behov av att samverka inom policies med ett socialt investeringssyfte med det civila samhället. Idébaserade offentliga partnerskap (IOP) är av särskilt intresse för studien.
Fallstudien är utvärderande och utforskar utvalda nya lokala samverkansformer för nyanländas integration i Sverige, framför allt samarbete kring ensamkommande barn och ungdomar i ett idéburet offentligt partnerskap i Göteborg. I studien ställer vi bland annat frågor som vad och för vem tillför nya samverkansformer? Hur samspelar de olika sektorers logiker, målsättningar, roller? Kan och hur det civila samhället får en status av en jämbördig partner i samverkan? För vad, vem är den studerade sociala innovation (ny samverkansform, integrationsmodell) en förbättring? Medfinansiär för denna fallstudie är Vinnova.
Avslutande event 13 oktober
Projektets avslutande event var ett "Open Event", som ägde rum i Leuven utanför Bryssel den 13 oktober med inbjudna externa aktörer från EU, bland andra kommissionär Marianne Thyssen, Socialdepartementet i Sverige samt representanter från civilsamhällets organisationer som varit partners i projektet, utomstående intresserade med flera.
Projektets viktigaste resultat presenterades i fyra parallella workshopar med erfarenheter från 20 fallstudier i tio länder om innovativ social investering genom olika tvärsektoriella lokala samverkansprocesser. Delprojektledaren Inga Narbutaité Aflaki, höll i en av workshoparna inom social ekonomi.
InnoSI projektet går mot sitt slut och dess samlade resultat läggs fram i en digital broschyr, ett slags "handbok i innovativt socialt investering". Forskarna har funnit att social investering är möjlig och kan vara mer framgångsrikt i lokala och regionala processer än via centraliserade åtgärder, men utmaningar är många och det finns lärdomar att dra. IOP i Göteborg står för ett av några uppmärksammade fall. Lokalt drivna innovativa sociala satsningar, ofta i samspel mellan olika sektorer och olika finansieringsmodeller, är en väg att gå för att säkra fortsatt satsning. Samverkan i nya former av partnerskap och relationer är dock en utmaning och kräver både politiskt och finansiellt stöd.
Innovativa vägar till social investering i människor som riskerar långvarig exkludering från samhället kvarstår som ett högst relevant paradigm i flera EU länder. Temat social investering och innovativa metoder att uppnå det kommer att fortsätta att utforskas inom ett nytt EU Horisont 2020 projekt om samskapande i offentliga tjänster. Fokus är nu på medborgarinvolvering i tjänsteutveckling och innovationer och projektet startade 1 december 2017.