Utformning av brygghuvuden för espressomaskin under disk
Om du någonsin klivit in på ett något större café har du förmodligen sett någon form av de jättelika espressomaskiner som oftast står på bardisken. Dessa maskiner avskärmar interaktionen mellan barista och kund vid framställning av espressodrycker, ett möte som kan vara inbjudan till den enorma värld som är kaffekulturen. Genom att då placera maskineriet under disken och endast låta brygghuvuden vara det som syns öppnas stora ytor upp och kunden visuellt involveras i processen.

Servering av gott kaffe, av hög kvalitet och skapandet av minnesvärda upplevelser är den drivande kraften för kaféer världen över, något som främjas av goda upplevelser mellan barista och kund. Med befintlig teknik från kaffebryggare som kan överföras till espressosystem har projektets fokus handlat om hur utformningen av tre brygghuvuden kan se ut, samt hur den visuella involveringen på sätt och vis kan maximeras vid framställning av espressodrycker.
Inledningsvis gjordes en förstudie som i stort handlade det om att sätta sig in i både barista och kundens perspektiv att för att inte förbise viktiga aspekter från båda håll. Utifrån observationer kring hur mötet mellan kund och barista kan se ut på en rad olika caféer så skapades en klarare bild kring projektet.
Genom att med olika sorts medel generera en mängd idéer kring utformningen av brygghuvudena valdes sedan 3 koncept utifrån olika elimineringsmetoder med grund i en kravspecifikation. Resultatet blev en line-up som fokuserade på att stödja olika aspekter av det som för kunden skulle bli den visuella involveringen, vilket även gav koncepten mer identitet.
Alla koncepten är dimensionerade för att gynna god arbetshöjd samt minimera den påfrestning som resulterar av repetitivt arbete. Utöver detta görs olika typer av reglage tydliga för att facillitera användning.
Sett från vänster i första bilden i bildspelet så är tanken kring första konceptet, Tripod, att spela med en informationslucka, där utformningen inte säger dig allt vilket lämnar stort utrymme för nyfikenhet som resulterar i genuin interaktion med baristan.
Det andra konceptet, Lyktstolpen, är visuellt simpelt utan några större distraktioner. Visuellt komplement här sker via displayer på var sida om brygghuvudets hals. På så sätt kan framställningsprocessen visualiseras mot kund med en mängd olika alternativ. Exempelvis som att kunna se trycksättning och temperaturstigning i real-tid med läcker grafik, parat med ljussättning från displayen vänd mot baristan för att belysa processen. Att digitalisera processen ger också baristas möjlighet att välja vilken typ av grafik som de tycker passar dem.
Tredje och sista konceptet, Spaktastisk, bygger på att framhäva hantverket kring espressoframställning. Med stora rörelser ifrån ett betonat reglage och fri insyn vid flödet av drycken ner i koppen så görs kopplingen tydlig att så mycket som maskinen gör kan göra är det i slutändan en människa som ligger bakom kaffet som serveras.





