Framtagning av biobaserad oljematta
GreenAll är ett material tillverkat utav pappersmassa vars egenskaper är utmärkande. Materialet är framtaget av Biosorbe AB och kan absorbera upp till 14 ggr sin vikt i olja samt att materialet är hydrofobt. Av detta material har en biobaserad oljematta tagits fram för att tillgodose de samhälleliga behoven och skapa ett biobaserat alternativ på en annars plastdominerad marknad. Användning av oljematta förebygger att olja smutsar ner och förorenar mark eller underlag. Ett av kraven i produktframtagningsprocessen var en matta med helt tät undersida som skyddar underlaget mot olja och andra vätskor. Detta krav kom att bli det mest utmanande då plast inte var ett alternativ.
Oljemattan kan användas både inom- och utomhus med nackdel att den inte går att tvätta. Biobaserade material är svåra att tvätta utan att förstöra dess egenskaper. Mattan består utav tre lager där det översta är juteväv, mitten är GreenAll och det understa lagret är vaxduk. De tre lagren sammanfogas genom sömnad. Genom intervjuer och enkäter har målgruppen ”privatpersoner som mekar i garaget” tagits fram och anses vara den grupp av personer som kommer använda denna biobaserade matta. Det finns idag en stor omsättning på mattor inom motorsport där det är krav på miljömatta men i detta projekt anses denna målgrupp inte den mest relevanta.
Hur vet man när mattan är full? För att minska överkonsumtion och att en oljematta slängs innan den är uttjänt kan en lösning vara att tala om eller visa för användaren när det är dags att byta till en ny matta. Kreativa metoder och skisser har genomförts på frågeställningen och lösningarna är många. Utmaningen med denna frågeställning är hur idé ska gå från skiss till utförande. Med flera frågor kvar att besvara har denna frågeställning lämnats till framtida arbeten.
I dagens samhälle ökar plastproduktionen och vissa konsekvenser av vårt plastanvändande är svåra att få ogjorda, bland annat sker förändringar av livsmiljöer i mark, sediment och marina ekosystem. Ett av de stora problemen med existerande oljemattor på marknaden är att majoriteten av dem tillverkas av 100 % plast, ett material som samhället bör minska på för att minimera de svårt reversibla plastföroreningarna.
Ett annat problem som identifierats genom intervjuer är att oljemattor tillverkade utav plast idag inte tvättas på rätt sätt. Privatpersoner spolar av dem hemma i trädgården med högtryckstvätt istället för att ta dem till en tvätthall där oljeavskiljare finns installerade. Konsekvenserna av detta beteende blir att farliga kemikalier och oljehaltiga ämnen rinner ner i dagvattenbrunnar och förorenar vattendrag. Dagvatten anses vara rent och filtreras därför inte.
För att en produkt ska vara hållbar och bättre för miljön är det viktigt att titta på hela produktens livscykel, från råvara till återvinning och återanvändning. Processen idag ser ut som sådan att oljehaltiga massor som lämnas till återvinningscentraler av privatpersoner sorteras och förflyttas till anläggningar godkända för förbränning av farligt avfall. Generellt sett är det inga oljehaltiga massor som kan återvinnas eller återanvändas. Företaget Ragn-Sells har dock utvecklat metoden ReUseOil där uttjänta oljefilter töms på olja genom centrifugering och sedan raffineras till ny smörjolja. Av 75 kubik råolja kan lika mycket smörjolja utvinnas ur 1 kubik återvunnen olja. Filterelementet i oljefilter består utav papper och kommer bland annat från bilar och båtar. Teoretiskt sett finns det möjlighet att sortera GreenAll tillsammans med oljefilter och på samma sätt återvinna oljan. Detta är dock endast möjligt om oljan i GreenAll är känd och petroleumbaserad, vilket talar emot för att detta skulle kunna fungera för privatägda mattor i nuläget. Sammanfattningsvis finns ändå möjligheter till att utöka återvinning av olja och bidra till en mer hållbar framtid.