Många karriärmöjligheter efter examen på idrotts- och hälsocoachprogrammet
Vad kan du egentligen jobba med efter en examen på idrotts- och hälsocoachprogrammet? Med jämna mellanrum arrangerar programmet alumnträffar då tidigare studenter gästar universitetet för att berätta om vad de arbetar med idag och vilken användning de har haft av sin utbildning. Nedan hörs röster från den senaste alumnträffen.
Linnea Persson, examen 2018, HLR-konsulten Sverige AB
”Min tanke, när jag började läsa, var att bli personlig tränare eftersom jag är väldigt intresserad av styrketräning. Men detta förändrades under studierna eftersom jag upptäckte vad mycket möjligheter som öppnar sig med den här utbildningen. Efter examen och en avhoppad masterutbildning i idrottsvetenskap vid Gymnastikhögskolan i Stockholm har jag jobbat som fitnessinstruktör för Ving och med Färjestad BK hockey camp. Under pandemin fick jag ta ett extrajobb på ett lagret till ett företag som bland annat säljer hjärtstartare. Jag trivdes så bra med kollegor samt fast anställning att jag blev kvar. Numera arbetar jag med utbildning av hjärt- och lungräddning för samma företag. Jag jobbar också för SATS i Stockholm samt för en idrottsförening i Täby. Det jag tagit med mig mest från idrotts- och hälsocoachprogrammet är ett citat från en föreläsning sitter kvar i mig – ”människan kan förändras om hen vill”.
Sebastian Bellander, examen 2022, EU-projektet PIA, Promote Health, Important choices and Attendence, vid Forshaga Lärcenter
”Jag flyttade till Karlstad från Norrtälje 2016 och spelade fotboll för Carlstad United och därefter andra klubbar i stan samt i Säffle. Emellertid kände jag att jag inte skulle kunna försörja mig enbart på fotbollen och jag började titta efter utbildningar och speciellt inom idrottsvetenskap. Jag fastnade för idrotts- och coachprogrammet och gick det parallellt med min fotbollskarriär. Efter min examen har jag hjälpt till att marknadsföra Elitidrottsuniversitetet vid Karlstads universitet. 2022 deltog jag i ett forskningsprojekt för Fritidsbanken och dess potential att minska segregationen. Idag jobbar jag med EU-projektet PIA som står för Promote Health, Important choices and Attendence, vid Forshaga Lärcenter, ett forskningsprojekt som handlar om att främja elevernas hälsa, utveckla metoder för att minska problematisk skolfrånvaro samt stärka deras valkompetens inför framtiden. Vi vill också försöka få tillbaka hemmasittare till skolan genom att studera varför de väljer att stanna hemma.”
Jesper Johansson och Emma Vikman, examen 2020, RF-Sisu Värmland
”Vi har genom vår examen fått en större förståelse för hur idrottsföreningslivet fungerar. Den förståelsen tillsammans med vår erfarenhet av att ha haft olika roller i olika idrottsföreningar har hjälpt oss i vårt arbete som vi har nu på RF-SISU Värmland. Idrotts- och hälsocoachprogrammet har också lärt oss vilka element som är viktiga att få in i idrotten. Efter våra C-uppsatser om utegym samt selektering har vi sedan provat på olika arbeten och ideella uppdrag inom idrotts- och träningsrörelsen som till exempel instruktör för träningsföretag, styrelsearbete i idrottsförening och tränare i idrottsförening med mera. Numera arbetar vi båda på RF-SISU Värmland som idrottskonsulenter, där vi jobbar i samverkan med idrottsföreningar för att det ska finnas så många som möjligt, så länge som möjligt i en så bra verksamhet som möjligt hos dem. Det är bra att ha en formell examen, både för kunskapen vi fått men också när vi sökt jobb. Vårt tips efter examen är att söka jobb hela tiden, även om det blir många nej. Skapa dig ett gott rykte i din bransch, ta dig an ideella uppdrag, utnyttja din praktikperiod och var öppen med ditt jobbsökande. Bra saker tar tid!”
Oliver Sundblad, examen 2019, Färjestad BK
”När jag sökte idrotts- och coachprogrammet hade jag redan fått in en fot i Färjestad BK. Jag hade tidigare varit tränare i en annan förening och var intresserad av ledarskap och ville bli hockeytränare. Under utbildningen blev jag ansvarig för ett ungdomslag som jag sedermera följde upp till U16. Sedermera fick jag en tjänst i klubben som ansvarig för Färjestad CCM Hockey Camp. Numera är jag projektledare och verksamhetsansvarig för Färjestad BK Hockeyallians, där vi bland annat arrangerar cuper, camper och andra utvecklingsprojekt inom Värmland. Mitt jobb handlar mycket om att utbilda, förankra och vidareutveckla. En del är också att vi vill få in mer tjejer i hockeyn. Genom att vi breddar hockeyn genererar vi också fler jobb, inte minst för de studenter som går idrotts- och coachprogrammet. Syftet med utbildningen var att få en bred kompetens vilket jag upplever att jag haft nytta av i min nuvarande roll. Våga visa vad du vill arbeta med, du kan skapa mervärde för en förening eller organisation. Jag skulle rekommendera att ni söker er till en plats som ni kan tänka er att jobba på i framtiden. Var inte rädd för att presentera ett projekt eller liknande som ni kan jobba med under en praktiktid. Ta chansen när den kommer, ett ideellt uppdrag kan ge en anställning i framtiden. Precis som för mig”.
Amanda Törner, examen 2018, Svenska handbollsförbundet
”Jag är uppvuxen i Karlstad och höll under skoltiden på med lagbollidrott som fotboll och innebandy. Med tiden började jag också döma i olika matcher och insåg att man kan jobba inom idrotten fast man inte är utövande proffs. Så när jag sökte idrotts- och coachprogrammet var min målbild att försörja mig på idrott, på en så hög nivå som möjligt. Efter min examen på Karlstads universitet läste jag masterutbildning i idrottsvetenskap på Gymnastik- och idrottshögskolan, GIH i Stockholm med examen 2020. Efter lite pandemiuppehåll blev det ett vikariat i 4 månader på Svenska handbollsförbundet, som domarkonsulent, trots att jag inte hade någon erfarenhet av handboll. Därefter fick jag ett nytt vikariat som koordinator innan jag blev erbjuden en fast tjänst som tävlingstjänsteman. Under min tid som koordinator var jagbland annat med och tog EM-guld i handboll.
Det finns mycket som jag gör i mitt jobb som jag aldrig trodde att jag skulle göra när jag satt i föreläsningssalarna på Karlstads universitet. Som student på det idrottsvetenskapliga programmet får man många nycklar med sig, men man måste vara redo att våga ta för sig. Nycklarna jag vill skicka med handlar om att ta reda på vad man vill göra, våga ta för sig, berätta vad man är duktig på och marknadsföra sig själv och sina styrkor. Det är också viktigt att vara nyfiken och vilja lära sig nya saker och att vara ödmjuk med självförtroende.
På Svenska Handbollsförbundet erbjuder vi praktik, en god väg in i verksamheten och en bra erfarenhet. Oavsett var du gör din praktik, var aktiv, tacka ja när erbjudanden kommer och använd den här utbildningen på ett bra sätt och som ett verktyg inför framtiden.
Jag valde att forma min utbildning kring domarskap, med praktik på Svenska Fotbollförbundets domaravdelning. Att jag valde att vara så specifik och nischad ledde mig till arbetet jag har idag, även om jag inte trodde att jag skulle hamna just här från början.”
Ida Hansen, examen 2019, fritidspedagog och idrottslärare på Kroppkärrsskolan, Karlstad
”Mitt intresse för att jobba med barn ledde till studier på förskollärarprogrammet på Karlstads universitet. Eftersom jag också är väldigt intresserad av idrott och har en bakgrund som friidrottare studerade jag också under den här tiden under Elitidrottsuniversitetets flagg. Mitt idrottsintresse gjorde också att efter min examen fortsatte studera på idrotts- och hälsocoachprogrammet och till slut hade jag både lärarlegitimation för förskola samt var behörig idrottslärare efter 6,5 års studier. Samtidigt som jag studerade ledde jag och drev Sundstalägret i två år som tar emot cirka 400 barn varje sommar för olika sommarlovsaktiviteter. Då jag gjorde min praktik på Kroppkärrsskolan sökte jag jobb där efter examen och har nu möjlighet att undervisa 6-8 åringar på lågstadiet på förmiddagarna som idrottslärare och arbetar på fritids på eftermiddagarna”
Stephan Hammar, examen 2004, verksamhetschef för idrott och fritid, Kultur- och fritidsförvaltningen, Karlstads kommun
”Jag har alltid varit intresserad av idrott men hade nog en lite annan ingång än många när jag började på, det som idag är, idrotts- och hälsocoachprogrammet. Jag tyckte nämligen att organisation, marknadsföring och ekonomi var spännande aspekter av idrottsområdet. Efter min examen har jag haft förmånen att arbeta inom idrotten med den ingången i ganska många år. Genom ett vikariat hos IF Göta, med fokus på att arrangera Karlstad Stadslopp, sökte och fick jag den lediga tjänsten som kanslichef hos dem. Där blev jag kvar i runt fem år. Innan dess hjälpte jag till i projekt på universitet inom ämnet idrottsvetenskap och jobbade en period för SISU Värmland. Jag har drivit eget som konsult i verksamhetsutveckling och marknadsföring med fokus på idrott och evenemang. Under en period har jag jobbat på Svenska friidrottsförbundet som chef för marknads- och evenemangsfrågor samt varit tillförordnad generalsekreterare. Sedan drygt tio år har jag förmånen att jobba som verksamhetschef för idrott och fritid på Karlstads kommun. Ett givande arbete som bygger på att stödja föreningsverksamhet, ideellt engagemang och skapa goda förutsättningar för motion och rörelse. När jag inte arbetar har jag ideella engagemang som bland annat vice ordförande för Svenska friidrottsförbundet och i arbetsgrupper inom Riksidrottsförbundet som gör att jag har en rätt bra förståelse för hur idrottsrörelsen fungerar.
Jag tror att det är viktigt att själv fundera på vad du är intresserad av under utbildningen och använda det intresset som ett verktyg för att forma din kommande yrkeskarriär. Skriv uppsatser och fördjupningsarbeten om saker utanför universitetet för att samtidigt med studierna skapa ett kontaktnät i den miljö där du vill jobba efter utbildningen. Det kommer att betala sig efter examen. Inom min yrkesspår finns det en stor marknad i hela Sverige för den typ av kompetens som du får med idrotts- och hälsocoachprogrammet – fritidskonsulent, arrangemangskonsulent (stödperson för föreningslivet, gärna med påbyggnad av projektledning), friskvårdsinstruktörer på till exempel badanläggning eller varför inte verksamhetschef eller liknande. Det är det som är det fina det här programmet, det är väldigt brett och ger många möjligheter på arbetsmarknaden efter examen.”
Daniela Katjalainen, kurator på Skattkärrsskolan, Karlstad och mental coach vid Elitidrottsuniversitetet, Karlstads universitet
”Jag är ursprungligen från Finland och flyttade till Sverige 2016. Jag är utbildad socionom och har egentligen ingen idrottsbakgrund alls. När jag var 37 år var jag på grund av hälsoskäl tvungen att byta profession och fastnade för idrottsvetenskap och idrottspsykologi. Det var så jag hittade idrotts- och hälsocoachprogrammet på Karlstads universitet. Mina lärare blev som gurus för mig och mitt intresse för idrottspsykologi växte ännu mer. När det var dags för praktik tog jag kontakt med Färjestad BK då jag alltid älskat hockey. Jag hade en tanke om en ”låg tröskel” verksamhet, där juniorerna skulle erbjudas samtalsstöd regelbundet. Klubben tackade ja och efter en tid ville de att jag skulle jobba med a-laget också. Alla spelarna i klubben fick träffa mig och det blev över 100 samtal under min praktikperiod. Jag fick stanna säsongen ut och gjorde även min andra praktik hos Färjestad BK, nu med damlaget. Efter min examen jobbade jag en tid som mental coach för Färjestad BK. Elitidrottsuniversitetet hörde av sig till mig och ville ha en mental coach till sina studenter och där jobbar jag än idag. Så småningom startade jag eget företag med hjälp av Drivhuset och kombinerar mitt jobb som mental coach med att vara skolkurator. Jag har så fin användning av mina utbildningar och det nätverk jag fick under studietiden! Det är viktigt att gå på alla föreläsningar under utbildningen, den kunskap som lärarna ger hittar du inte i böckerna. Det är också viktigt med val av praktikplats – vad vill du göra efter din examen? Här kan du också få en fin ingång till din c-uppsats. Och så gäller det att våga tacka ja när möjligheterna och erbjudandena kommer! Var öppen, våga tacka ja, ha tålamod, visa att du vill vara med!”