Jessica Comte, master i informatik
Jessica Comte, vad läste du på Handelshögskolan vid Karlstads universitet?
- Kandidatexamen IT, projektledning och affärssystem 2018-2020 samt masterexamen i informatik 2020-2022.
Vad lockade med en masterutbildning vid Handelshögskolan?
- Jag var redan i arbetslivet när jag sökte utbildningar och behövde studera 100 procent på distans. Jag hade redan en högskoleexamen inom digital visualisering och hade även läst fysik och webbutveckling men aldrig fullgjort dessa utbildningar. Mitt intresse för teknik och IT var alltid starkt närvarande. Jag sökte kandidprogrammet IT, projektledning och affärssystem som var helt på distans. Det passade mig perfekt eftersom jag ville inrikta mig mot projektledning.
Därefter växte mitt intresse mer mot databasdesign, programmering, interaktionsdesign och UML. Handelshögskolan presenterade möjligheter att läsa på avancerad nivå. Samtidigt gjorde jag en praktik på ABB och mötte betydande chefer som rekommenderade starkt att läsa vidare mot en masterexamen. Det blev så och Handelshögskolan har varit ett stort stöd till att genomföra en master på distans.
Hur förbered var du på arbetslivet efter din examen?
- I början hade jag den uppfattningen att jag inte skulle vara tillräckligt förberedd för min tjänst eftersom min utbildning inte helt motsvarar kraven för min nuvarande position. Men med tiden har jag kommit att ändra åsikt. Även om mina arbetsuppgifter är helt nya och jag behöver lära mig en ny miljö, programmeringsspråk och olika processer inom industrin, erbjuder ABB en mängd interna utbildningar som man deltar i vid anställningens början. Dessutom tilldelas man en mentor under ungefär två år som hjälper en att navigera genom olika projekt fram tills att man blir självständig.
Mitt huvudsakliga ansvar ligger inom området för styrsystem och programmering men det innebär också att jag är ute på fältet och även deltar i möten med kunder. Min roll i projektet är omfattande och innefattar att ta fram funktionsanalyser, programmera, testa för kund och genomföra implementeringen på plats, Detta kräver en bred uppsättning av tekniska färdigheter som jag har fått under hela min utbildning. Fem år har givit mig bred och djup kunskap inom informatik med fokus på aktuella och uppdaterade ämnen som har gett mig en insikt om framtida trender och utmaningar.
Vad arbetar du med idag?
- Jag arbetar som applikationsingenjör på ABB inom Process industries - Service i Malmfälten (Gällivare Norrbotten). Jag arbetar med att utveckla och implementera styr- och reglersystem för industriella processer och applikationer. Arbetet omfattar att analysera kundbehov, konfigurera och programmera styrsystem, integrera olika tekniska komponenter, testa och felsöka systemen, och ge teknisk support till kunder.
Man arbetar mycket på fält, nära kunderna för att förstå deras behov och krav på styrsystemen, och utvecklar lösningar som är anpassade efter deras specifika processer och applikationer. Man arbetar oftast både med hårdvara och mjukvara men på mitt kontor är vi uppdelade och jag arbetar endast med mjukvara, jag får ändå se och lära om hårdvaran men det är inte min specialitet.
ABB är en världsledande aktör inom utvecklingen av innovativ teknik för att främja en hållbar framtid. Genom att integrera mjukvara med produkter inom områdena elektrifiering, robotics, automation och motion skapar ABB avancerade lösningar som banar väg för utveckling av tekniken till nya höjder. ABB har en betydande närvaro i Norrbotten och arbetar aktivt med att stödja den gröna omställningen i regionen och samarbetar med lokala partners och företag, inklusive Hybrit projektet, LKAB (SUM a.k. Sustainable Underground Mining), SSABoch Northvolt bland några exempel.
Inom området Process industries och service erbjuder ABB skräddarsydda systemlösningar och tjänster för industriella kunder. Det ingår allt från elektrifiering, drivsystem- och automationslösningar, kvalitetsstyrning av material till produktions- och planeringssystem för hela fabriker samt avancerade analyssystem och service.
Vilken nytta tycker du att du har haft av din utbildning?
- Stor nytta skulle jag säga, det är bland annat tack vare min masterexamen jag kunde få den tjänst som jag har i dag. Kandidatexamen som huvudsakligen var en projekt- och gruppbaserad utbildning har gett mig en bred och solid grund, vilket i hög grad har förberett mig för de krav som ställs i arbetslivet. Inom ramen för min kandidatexamen har jag fått möjlighet att utveckla kompetenser inom projektledning, programmering, verksamhetsutveckling, HCI design, samt anskaffning av IT system och informationsssystem, för att nämna några exempel.
En masterexamen har i sin tur gett mig fördjupade kunskaper och en förmåga att analysera detaljer på djupet, reflektera och argumentera på en högre nivå. Detta har varit särskilt värdefullt för mig eftersom jag har en teknisk och praktisk läggning. Under två år har jag utvecklat dessa egenskaper, vilket har varit mycket värdefullt för mig. Masterprogrammet har också gett mig en inblick i framtiden och visat på de senaste forskningsrönen inom mitt ämnesområde, informatik och mer specifikt Human centered AI som var mitt ämne för min masteruppsats.
Har du några tips till den som funderar på att läsa på HHK?
- Jag rekommenderar starkt att fortsätta studera på avancerad nivå, det ger en betydande mervärde och tyngd i ens CV vid sökning av arbete efter studierna. Det är ett eller två extra år men det ger en mycket mer positiv inverkan på ens karriär.
Jag läste på distans och det behövs att upprätthälla ett jämnt tempo och att utveckla goda studierutiner under sin vardag. Kandidatprogrammet var praktiskt inriktat och gav oss erfarenhet av verkliga projekt, vilket var ändå relativt smidigt att genomföra, främst på grund av att vi arbetade i grupper och kände ett starkt ansvar gentemot kurskamrater för att hålla takten. Mastern djupdök vi i ämnen och var mer inriktad mot hur forskningen ser ut i dag. Skillanden mot kandidatprogrammet är att det är otroligt mycket mer läsning och kräver mer reflektioner. För att lyckas krävdes det en betydande tidsinvestering för att förstå olika fenomen och lägga tid på god skrivning. Det var min svaghet men jag kämpade på och fick bra stöd av lärarna.
Det bör noteras att mastern genomfördes på engelska men jag upplevde att min eventuella osäkerhet i språket inte påverkade mina studieresultat eftersom det fanns ett stort stöd från både lärare och kurskamrater. Det viktigaste var att jag kunde argumentera för mina åsikter och idéer. Med tiden förbättrade jag mina språkkunskaper både skriftligt och muntligt. Att behärska engelska inom mitt yrkesområde är av vikt då det är ett globalt språk som används inom branschen.
Jag vill också lyfta fram vikten av att genomföra praktik eller skriva uppsatser hos företag. Under min kandidatuppsats och praktik på ABB fick jag värdefull inblick i arbetslivet och möjligheter att knyta kontakter. Detta kan leda till stora möjligheter till anställning efter avslutade studier.
Slutligen, om man känner under programmets gång att man vill byta inriktning, så rekommenderar jag att man ändå slutför hela programmet. Som nyanställd får man delta i interna utbildningar och får stöd i form av mentorer tills man är redo för egna projekt.
Hur ser du på framtiden?
- Jag trivs på ABB. Jag trivs som applikationsingenjör och är särskilt imponerad av det breda utbudet av utvecklingsmöjligheter som ABB erbjuder. Det är också spännande att se ABB:s stora satsning på den gröna omställningen, särskilt här i norra Sverige där industrin spelar en ledande roll i övergången till en mer hållbar framtid.