Hoppa till huvudinnehåll

Länkstig

  1. KAU.SE
  2.  >  Forskarskolan om särskilt begåvade barn
A-Ö
Canvas
Mitt Kau
  • English
Logotyp för Karlstads universitet, en sol Karlstads universitet

Toppmeny

  • För studenter
  • För medarbetare
  • För alumner
  • För press
  • Forskarskolan om särskilt begåvade barn
Logotyp för Karlstads universitet, en sol Karlstads universitet

Länkstig

  1. KAU.SE
  2.  >  Forskarskolan om särskilt begåvade barn
Foto på prästkragar i olika höjder

Forskarskola om särskilt begåvade elever

För att mer optimalt stimulera de elever som lätt uppnår målen i skolan behöver kunskapen om särskilt begåvade elever fördjupas. Forskarskolan om särskilt begåvade barn ska, på uppdrag av Vetenskaprådet, utveckla kunskap om särskilt begåvade elever i svensk förskola och skola, ett fält som har relevans för lärarutbildningarna och för forskning i utbildningsvetenskap. Nio doktorander kommer att studera och bygga kapacitet för dessa aktuella behov i det svenska utbildningssystemet.

Forskarskolans syfte är att bygga kapacitet i Sverige, vad gäller forskning om inkluderande undervisning för särskilt begåvade elever. Den kommer att pågå under fem år och bygger vidare på ett nordiskt forskningssamarbete och inkluderar en vidare krets av ledande internationell expertis. Nio nya doktorander kommer att få handledning, utbildning och fördjupning i ämnet med tre nya kurser på forskarnivå – begåvning- och lärandeteorier, inkluderande undervisning och differentiering för särskilt begåvade elever i förskola och skola samt psykisk hälsa för elever med särskild begåvning.

Doktoranderna undervisar samtidigt på 20% av sin tjänst på lärarutbildningarna vid respektive lärosäte. Doktoranderna följer i övrigt läroplanerna för forskarutbildningarna vid de respektive lärosätena och disputerar i dessa ämnen: två i didaktik (Mälardalens högskola) två i specialpedagogik (Stockholms universitet, Specialpedagogiska institutionen) fem i pedagogiskt arbete (Karlstads universitet), inklusive två med särskilt fokus på elevers psykiska hälsa.

Forskarskolan ger doktoranderna en gemensam plattform och tillgång till en ny samarbetsmiljö som ger förutsättningar för att utveckla högkvalitativ forskning av relevans för lärarutbildning och skola; även anknytningen till och deltagande i internationella och nationella forskningskonferenser och nätverk ger möjlighet att utveckla ett fält som behöver fördjupas i Sverige.

 

Sidansvarig: Cathrine Andersson Busch
Senaste uppdatering: 2022-03-30

Kontakt

Valerie Margrain, Karlstads universitet, Koordinator för forskarskolan, valerie.margrain@kau.se

Gisela Priebe, Karlstads universitet, gisela.priebe@kau.se

Mara Westling Allodi, Stockholms universitet, mara.allodi@specped.su.se

Johanna Lundqvist, Mälardalens högskola johanna.lundqvist@mdh.se

054-700 10 00
INFO@KAU.SE
Hitta hit
© 2023 Karlstads universitet
Om webbsidan Tillgänglighetsredogörelse Integritetspolicy