Steg 6: Öppen forskningsdata
Så tidigt som möjligt under ditt forskningsprojekt är det klokt att fundera på hur du utöver publicering i vetenskapliga tidskrifter och böcker kan sprida dina resultat. Det blir allt vanligare att forskningsdata görs allmänt tillgängliga genom att de publiceras på nätet, när det är etiskt och juridiskt möjligt. Det har också blivit vanligare att finansiärer och förlag ställer krav på att data eller metadata ska publiceras öppet.

Genom att publicera dina data kan du öka synligheten för din forskning och bidra till upptäckten av nya forskningsresultat. En förutsättning för att data ska kunna publiceras är att du haft en god forskningsdatahantering under projektets gång, läs mer om detta i Steg 5: Hantering av forskningsdata.
På Karlstads universitet strävar vi efter att följa de internationella FAIR-principerna som innebär att forskningsdata ska hanteras på ett sätt som gör dem sökbara, tillgängliga, kompatibla och återanvändningsbara. Målsättningen är att forskningsdata ska publiceras så öppet som möjligt men så begränsat som nödvändigt med hänsyn till regler om sekretess och personuppgiftsbehandling.
Hur man publicerar forskningsdata
För att göra din forskningsdata tillgänglig behöver du först kontrollera om din finansiär har krav eller rekommendationer på var data ska publiceras. Om inte finansiären har anvisningar för detta bör du sträva efter att publicera dem i ett certifierat avgiftsfritt repositorium. Observera att publicering i ett öppet repositorium inte ersätter den lagstadgade skyldighet som Karlstads universitet har att arkivera din forskningsdata och tillgängliggöra den efter begäran om allmän handling (läs mer om detta här):
Det är viktigt att komma ihåg att dataset som innehåller någon typ av personuppgifter eller innehåller uppgifter som omfattas av sekretess inte kan laddas upp i öppna repositorier. Även om din data innehåller denna typ av uppgifter kan du dock vanligen skapa en bibliografisk post i ett repositorium som ger information om projektet och den data det omfattar. Datafilerna i sig ska dock alltid lagras på Karlstads universitets säkra lagringsyta, Sunet Drive.
Val av repositorium
Innan du publicerar din forskningsdata bör du kontakta Forskningsdatagruppen (FDG) vid Karlstads universitet. Detta är viktigt eftersom universitetet har ett lagstadgat krav att samla information om den data som Kau tillgängliggjort. Du kan också få hjälp och stöd av FDG om du har funderingar kring din publicering eller vill ha råd om val av repositorium.
Inom vissa forskningsområden finns idag väletablerade ämnesspecifika datarepositorier. Samråd med FDG om ett sådant kan vara ett alternativ för dina data. När det gäller generella datarepositorier är ett bra val att använda Svensk Nationell Datatjänsts (SND) plattform. Vid publicering med SND får du hjälp med granskning av data och rådgivning av SND och FDG. Du får en också persistent identifierare, DOI, som är knuten till Karlstads universitet.
