Jämställdhetsintegrering i akademin: ett möte mellan teori och praktik
Denna panel syftar till att undersöka hur jämställdhetsintegrering fungerar som en strategi i akademin - en strategi där jämställdhet ses som en integrerad del av kärnområden såsom forskning och utbildning, men också bör utföras av befintliga medarbetare i linjeorganisationen. Sedan 2016 har många lärosäten blivit ålagda att arbeta med jämställdhetsintegrering via regleringsbrev. Sedan dess har arbetet både byggt vidare på tidigare insatser eller lett till initiering av nya, kopplat till skilda områden såsom t ex: innehåll i högskoleutbildningar, genus- och normkritisk pedagogik, förebyggande av sexuella trakasserier, jämställd budgetering och jämställd rekrytering av anställda och studenter. Under jämställdhetsintegreringens paraply har samverkande hierarkier kopplat till exempelvis vithet och klass ibland gjorts osynliga eller blivit en del av arbetet.
Jämställdhetsintegrering har kritiserats både inifrån och utanför akademin, där bland annat politiskt inflytande i forskningsinstitutioner och dess potential för förändring av könsrelationer har ifrågasatts.
I panelen utforskar vi hur jämställdhetsintegrering med avseende på policy och praktik utformas, genomförs och vad det leder till i akademin, men också hur föreställningar om jämställdhetsintegrering möjliggör och begränsar särskilda förståelser för jämställdhet, och påverkar vilka som inkluderas och exkluderas i arbetet. Vi bjuder in forskare att utforska samtida aspekter av jämställdhetsintegrering och välkomnar fallstudier av jämställdhetsintegrering och jämställdhetsarbete i den akademiska världen i Sverige, samt insatser för att utveckla teoretiseringen av jämställdhetsintegrering i akademin. Ambitionen för denna panel är också att bidra till en dialog mellan forskning och praktik. Vi värdesätter därmed bidrag från mer tillämpad forskning med förslag på förändring av praktiken, samt bidrag från praktiker.
Maja Herstad1
1Adjunkt Licentiand, Heltid , Institutionen För Sociala Och Psykologiska Studier , Karlstads universitet