Kurser i dans - hösten 2025
Dans vid Kau erbjuder under hösten 2025 ett spännande utbud med fristående kurser inom dansfältet. Möjligheterna att utveckla dina danskunskaper både som befintlig dansstudent, dansyrkesverksam eller nybörjare är många. För att läsa mer om respektive kurs, se kursplan, klicka på länken Alla kurser i dans i menyn. Välkommen med din ansökan på antagning.se från 17-mars-15 april.
Aktuella veckodagar och datum för respektive kurs meddelas närmare kursstart i schemat på Time Edit. Följ dansvid kau på Instagram för löpande information om kurserna!

KURSER PÅ HELTID
DANSÅRET
60 hp (studietakt: 100%)
Dansåret är kursen för dig som vill fokusera på att utveckla ditt eget dansande och vidga dina erfarenheter av sceniskt och performativt arbete. Att diskutera den egna dansfärdigheten, utvecklingen och att förstå sin kropps dansrelaterade behov är centralt. Som student dansar du jazzdans, nutida dans, balett, house/hiphop och improvisation samt förstärker din dans med alternativ träning. I danskonstnärliga sammanhang fokuserar du på att utveckla dina koreografiska färdigheter, ditt sceniska dansande och din instuderingsprocess. Under kursen möter du teorier om kroppen i relation till dans, såsom anatomi och mental träning, utforskar dansarens yrkesroll och utvecklar dina musikaliska färdigheter kopplat till ditt dansande. En stor del av kursen ägnas åt konstnärliga projekt.
DANSPEDAGOGISKA ÅRET
60 hp (studietakt: 100%)
Danspedagogiska året fokuserar på studier i dans i relation till didaktik, att lära ut dans. Den egna dansträningen är central och att diskutera olika didaktiska metoder för att lära ut dans genomsyrar alla kursens moment. Som student dansar du jazzdans, nutida dans, balett, house/hiphop och improvisation samt förstärker din dans med alternativ träning. Du som student utvecklar din förmåga att skapa koreografi och att lära ut koreografi till andra dansare, samt att diskutera dina och andras koreografiska val och konstnärliga processer. Att utveckla förståelse för dansundervisningens metoder och innehåll, och att utveckla moment i dansundervisning för olika nivåer, grupper och dansgenrer är centralt, likväl som att diskutera danspedagogens roll i arbete med barn och unga
KURSER MED FOKUS PÅ DANSTRÄNING
MUSIKALJAZZ 1 & 2
7,5 hp/kurs (studietakt: 25%)
Musikaljazz 1 & 2 är två dansträningskurser där du på kvällstid (ca 1,5 timme i veckan) får prova på grundläggande färdigheter i jazzdans kopplat till musikal. Dansträningen består av möte med olika musikalstilar och blandas med undervisning i musikalhistoria och koreografi. Musikaljazz 1 kräver inga förkunskaper och lämpar sig för den som är nyfiken på musikaljazz. Musikaljazz 2 kräver att du gått kurs 1. Dansglädjen och musiken är central!
DANS PÅ DISTANS: DANSIMPROVISATION
7,5 hp (studietakt: 25% på distans)
I denna dansimprovisationskurs har du möjlighet att fördjupa dig i dansimprovisation, oavsett var du befinner dig! Kursen ges nämligen helt på distans via zoom. Dansens byggstenar är ett centralt innehåll liksom kreativt utforskande. Reflektion och resonerande kring dansimprovisation är i fokus tillsammans med dansimprovisationens historia och definition. Kursen kräver tidigare erfarenheter av dans.
DANS PÅ DISTANS: DANSTEKNIK
7,5 hp (studietakt: 25% på distans)
I kursen Dans på distans: dansteknik får du möjlighet till grundläggande dansteknisk träning relaterat till jazz, balett och modern/nutida dans helt på distans via zoom. Den egna träningen och förståelsen för dansteknik är central och att utföra danstekniska moment med bibehållen dynamik och musikalitet. Kursen riktar sig till dig med tidigare erfarenhet av dansteknikträning inom nämnda genrer.
Folklig dans 1
7,5 hp (studietakt: 25% på Campus Arvika)
På Musikhögskolan Ingesund ges en orientering i och om de svenska folkliga danserna med pardans som utgångspunkt. Kroppshållning, rotation och samdans står i fokus liksom sambandet mellan dansen och musiken. I teoridelen koncentreras undervisningen kring polska, schottis, vals och snoa. Undervisningen sker främst genom workshops men även genom textstudier och seminarier.
KURSER MED FOKUS PÅ KOREOGRAFI
DANS OCH KONSTNÄRLIGT PROJEKT 1 & 2
7,5 hp (studietakt 25%)
De här två kurserna riktar sig till de studenter som går Dansåret, Danspedagogiska året eller som tidigare studerat dans på heltid på eftergymnasial nivå. I kursen arbetar vi inför en stor julkonsert tillsammans med Musikhögskolan Ingesund och kursen mynnar ut i en föreställning med livemusik och stor publik. Det är en fantastisk möjlighet för dig med danserfarenhet att få dansa till livemusik med sångare, symfonietta och blåsorkester!
DANS OCH KOREOGRAFI 1 & 2
7,5 hp/kurs (studietakt: 25%, på distans)
I dessa kurser, som ges helt på distans över zoom, får du möta koreografibegreppet och utmana dig själv som koreograf! Kursen har stort fokus på skapande för ett performativt sammanhang och du får lära dig om olika koreografiska metoder. Kurserna kräver tidigare erfarenhet av dans.
KURSER I DANS- OCH RÖRELSETERAPI (Dance Movement Therapy)
BASKURS I DANS- OCH RÖRELSETERAPI (DMT)
15 hp (studietakt: 50% på distans)
Den här grundkursen ger en övergripande orientering i dans och rörelse som terapeutiska verktyg. Genom att varva teorigenomgångar och praktiska övningar utvecklar du en grundläggande förståelse för dans- och rörelseterapi som behandlingsmetod. Kursen ges på distans och innehåller bland annat 8 obligatoriska heldagar vid Karlstads universitet fördelat på fem olika veckoslut (några fredagar förekommer). Däremellan är det vissa digitala träffar.
PÅBYGGNADSKURS I DANS- OCH RÖRELSETERAPI (DMT)
30 hp (studietakt: 50% på distans)
Den här kursen vänder sig till dig som arbetar i privat eller i offentlig vård, friskvård eller behandling. Du har redan en grundutbildning samt dessutom psykoterapeutisk kompetens motsvarande minst grundläggande utbildning i psykoterapi. Du ska även ha läst Dansterapins grunder eller Grundkurs i Dans – och rörelseterapi (DMT) 15 hp och en rekommendation är att du som söker har praktisk erfarenhet av dans och rörelse. Kursen innehåller 6 obligatoriska närträffar (3 per termin) vid Karlstads universitet. Varje närträff är förlagd till veckoslut, fredag-söndag.
Kontakter
Ämnesföreträdare i dans: Karin Lilja
Studie- och karriärvägledare: Lisa Dalgren
Fakultetsadministratör: Sigrid Josefsson
