Sara Tollefeldt Christensson: Dans är utmaning, utvecklig och glädje!
Efter sin studentexamen gick Sara Tollefeldt Christensson från Stockholm ett halvår på folkhögskola och studerade dans. Hon bestämde sig för att satsa på dansen fullt ut och fick tips om dansåret vid Karlstads universitet. Nu har hon gått vidare till Stockholms konstnärliga högskola och är färdig ämneslärare i dans om fyra och ett halvt år.

Har du alltid varit intresserad av dans? När började du dansa?
– Jag har alltid gillat dans och haft det bakhuvudet i hela mitt liv. Jag började dansa jazz och modern dans på kvällskurs under min uppväxt. Sen dansade jag egentligen inte alls på gymnasiet men tog upp det igen när jag började närma mig studenten. Efter studenten tog jag lite klasser, mest som en hobby, och körde afro och dancehall.
Vad betyder dans för dig?
– Dans för mig ett sätt att uttrycka mig. Utmaning, utveckling och glädje – den sprider endorfiner i hela kroppen! Den kan också ha olika betydelser i olika perioder i livet.
Du har gått den ettåriga utbildningen/kursen Dansåret vid Karlstads universitet. Hur hittade du utbildningen?
– Jag fick tips av en kompis som gick kursen 2017. Efter studenten gick jag ett halvår på Visingsö folkhögskola och dansade Contemporary. När det halvåret var på väg att ta slut letade jag efter dansutbildningar efter att ha insett att det är nog dans jag vill ägna mig åt på heltid.
Tycker du att Dansåret förberedde dig inför högre dansstudier?
– På dansåret fick jag möjlighet att testa att dansa varje dag och verkligen ta reda på om detta skulle bli min profession. Där fick jag möjlighet att vässa min teknik och testa på olika dansstilar. Från balett till Hip Hop och house. Helt enkelt en bra bredd!
Du har gått vidare till dansutbildning vid Stockholms konstnärliga högskola. Vad ska du jobba med när du har tagit din examen?
– Ja, jag kom in på ämneslärare med inriktning street. När jag är färdig får jag en lärarlegitimation för gymnasiet och titeln ämneslärare i dans. Du måste ha en legitimation för att kunna sätta betyg på dans i gymnasiet så det är estetiska program på gymnasiet vi kan jobba på. Om fyra och ett halvt år är jag klar!
Var skulle du vilja bo och jobba när du är färdig lärare?
– Jag älskade att bo i Karlstad så jag skulle verkligen kunna tänka mig att flytta tillbaka och jobba där. Men jag är mycket förväntansfull inför att få undervisa som danslärare så det bästa jobbet får styra var jag hamnar. Mindre städer är intressanta och det skulle kännas värdefullt att få vara med och föra kulturen vidare i flera landsändar.
