Med undervisning och skapande dans i kikarsiktet
Klara Gustafsson fick smak för dans via högstadiet när hon var 15 år. Under sina studier vid Dansåret på Karlstads universitet insåg hon att hon ville sprida sin dansglädje vidare till ungdomar. Det kommer hon att kunna göra efter avlagd examen vid Stockholms konstnärliga högskola, SKH, där hon nu läser till ämneslärare.

Klara, 24 år, är född Åsele och uppväxt i Katrineholm. Det var tur att hon upptäckte dansen på högstadiet där hon gick i musikklass.
- När jag gick i musikklass på högstadiet så hade vi ett extraval på fredagar där en kunde få göra något estetisk och i 8:an valde jag att testa dans och där blev jag fast. Det kändes så rätt, att dansa var mitt kall. Vår lärare gjorde en fusion av jazz och street som fick mig att söka mig vidare till kulturföreningen DUD som erbjöd jazz.
Jazzdansen hjälpte henne att ta sig in på De Geergymnasiets danslinje som introducerade bland annat modern och nutida dans för henne.
- Jag började min dansresa med grunden i jazz men med tiden växte jag i alla stilar som skolan erbjöd. Modern och nutida dansen var då något alldeles speciellt. När jag fick börja dansa en av de moderna danspionjärernas teknik, Graham tekniken av Martha Graham så växte den moderna dansen än mer för mig. Likaså att få börja dansa mer improvisatoriskt var en ny upplevelse i kroppen. Under denna tid älskade jag alla stilar och den moderna och nutida dansen kom att bli den dans jag utbildar mig i idag.
Klara har gått Dansåret vid Karlstads universitet och hittade till utbildningen via antagning.se. Hon arbetade då på en förskola i Eskilstuna och dansade på kvällarna med Eskilstunas Dansakademi.
- Jag hade 3 års avbrott från dansen där jag sysselsatte mig med arbete utomlands och likaså här i Sverige. Sista halvåret innan jag sökte till olika dansutbildningar började jag träna dans och gå till gymmet minst fyra gånger i veckan för att bygga upp teknik och fysik. Detta för att kunna söka vidare till olika dansstudier på högre nivå. När det var dags att söka, sökte jag förutom till Karlstads universitet, till Löftadalens folkhögskola, Kävesta, Balettakademien Göteborg samt Härnösands folkhögskola. Jag hade också tidigare kollegor som har gått dansutbildningen på Karlstads universitet samt att jag hittade utbildningsutbudet via antagning.se.
Jag kom in på Balettakademien Göteborg och på Löftadalens folkhögskola men efter att ha varit på online-intervju med Karin Lilja i Karlstad var jag så inspirerad. Valet var inte lätt men magkänslan sa Karlstad och den magkänslan hade rätt. Jag tackade ja till Karlstad och nej till alla andra. Ett val som jag idag aldrig skulle ändra på. Det bästa dansåret jag varit med om var på Karlstads universitet, Dansåret. Dansåret gav en så mycket och vi hade chansen att läsa mer kurser utöver som till exempel Dans och musikal 1. Ett tips om en går där är att ta den kursen, den är så rolig. Auran som var mellan studenter och lärare var fantastisk, en sådan gemenskap. Lärarna läste av vilken nivå vi var på och utbildade oss efter vår kunskap och driv. Det fanns ett starkt driv för att ta oss alla medverkande framåt. När det var dags att lämna Karlstads universitet var det tungt men är så tacksam för all hjälp de gav mig för att idag ha kommit in på min drömutbildning.
Nu har Klara kommit in på Ämneslärarprogrammet vid Stockholms konstnärliga högskola. Den linjen riktar sig till den som vill undervisa i dans som konstnärligt ämne inom gymnasieskolan. Valet av inriktning har vuxit fram med tiden.
- När jag var yngre var målet att bli en professionell yrkesdansare men med tidens gång har jag insett att jag vill bli lärare i dans. Jag höll i en workshop förra året med mitt gamla jobb, Dansverkstan i Norrköping. Under denna workshop, när jag fick se hur barnen plockade upp stegen och ville lära sig mer blev jag så stolt över dem och det var då jag kände att jag ville bli lärare i dans. Att vara ämneslärare i dans innebär att arbeta med ungdomar som brinner för samma intresse, dans. Detta gör att vi kan mötas med ett gemensamt intresse och tillsammans skapa en fin dansatmosfär.
Klara tycker att Dansåret vid Karlstads universitet är en bra grund att stå på och har tagit med sig mycket inför hennes studier i Stockholm.
- Under dansåret i Karlstad hade vi cirka tre danslektioner per dag så det blev mycket fysiskt. Dessutom hade vi styrka och pilates som stärkte oss till att bli starkare dansare. I slutet av dansåret var en rejält tränad och redo för vad dansfältet kunde erbjuda en. Det som är bra med Dansåret på Karlstads universitet är att en får en ingång, en förberedelse för skrivuppgifter på ett universitet. Det låter läskigt med att behöva skriva på universitetsnivå men det Dansåret erbjöd mig inom skrivandet hjälper mig idag för de utmaningar jag har för inlämningar och skrivuppgifter på SKH.
När studierna är avslutade menar Klara att hon kan flytta dit jobben finns. Hon vill också, vid sidan av undervisning, skapa projekt inom dansfältet.
- Förhoppningen för framtiden är att jag får en fast anställning som ämneslärare i dans på ett gymnasium eller liknande arbete. Jag är en rörlig människa så jag kommer att ta mig dit arbetet finns. Är inne på min 10:e stad nu så jag utökar gärna den listan om jag får chansen. Vad gör jag om tio år? Om drömmen besannas så hoppas jag på att ha en fast anställning på ett gymnasium eller på en högre nivå. Vore roligt att vara ett gäng konstnärer som tillsammans skapar dansprojekt och föreställningar som kan vara med och påverka samhället.
