Floodville
Med det pedagogiska verktyget Floodville vill vi på ett lekfullt sätt stimulera till lärande kring komplexa frågor som klimatförändring, översvämningsrisker, och samhällets hantering av dessa. Det är en del av vårt uppdrag att sprida medvetenhet och kunskap om klimatrelaterade risker, samhällets sårbarhet och anpassningsåtgärder.
Om Floodville
Floodville är en grov topografisk modell över Karlstad i Klarälvens delta och med Vänern i söder och exemplifierar en typisk vattenära stad. Verktyget lämpar sig väl att representera vattennära städer i Sverige såväl som internationellt. Viktiga objekt och funktioner i modellen är kopplade till sensorer och hur dessa påverkas presenteras för deltagarna kontinuerligt under spelomgången via en datorskärm.
En spelomgång
I en typisk spelomgång informeras deltagarna om att en översvämning är på väg att inträffa. De tilldelas uppgiften att genomföra åtgärder genom att bygga barriärer för att skydda olika objekt och funktioner i staden. Deltagarna har begränsade resurser i form av modellera och uppmuntras diskutera och göra strategiska val i sitt uppdrag. Samtidigt stiger vattennivån vilket kräver aktiva åtgärder. När översvämningen nått sin maxnivå diskuteras översvämningens förlopp och effekter samt konsekvenser av de val man har gjort.
- Vilket blev utfallet av gruppens val?
- Hur valde man att prioritera och vilka blev konsekvenserna?
- Hur skulle man med facit i hand göra nästa gång?
Floodville har använts med gott resultat vid en rad tillfällen på mässor och temadagar av allt ifrån skolungdomar och allmänhet till forskare och yrkesverksamma inom översvämningsfrågor. Floodville har utvecklats kontinuerligt sedan 2001 och dagens modell är den tredje versionen.
Mer information
Floodville-modellen har tagits fram i samverkan med Johan Rosén på JR Science och Karlstad Makers. Karlstad Makers har gjort en film om Floodville som du hittar på deras facebook-sida:
Filmen nedan är från Forskarfredag 2011 och visar den första versionen av Floodville.