UrbanLid by RiskLab®
Det är en kvalmig dag i slutet av augusti efter en varm och torr sommar när det plötsligt börjar blåsa upp. Du skymtar mörka moln dundra in över himlavalvet. Du befinner dig i en stad som kantas av gråa ytor, asfalt, tak och betong. Dessa hårdgjorda ytor skapar ett slags lock över marken och när regnet börjar smattra allt mer fylls gatorna snabbt med vatten. Men det finns alternativ…
Om UrbanLid
Klimatförändringarna bidrar till ett vildare väder, med ett ökat antal skyfall varvat med allt längre perioder av värme och torka. UrbanLid är ett pedagogiskt verktyg för att beskriva vattenrelaterade klimatrisker och åtgärder för att minska dess negativa effekter. Med UrbanLid visualiseras vattnets väg och hur samhällsplaneringen påverkar vattnets resa. Verktyget konkretiserar klimatanpassning och visa vägar från rädsla till handlingskraft.
UrbanLid togs fram av Sofia Hallerbäck för att visualisera sin avhandling inom området naturbaserade lösningar och vattenutmaningar i det hållbara samhällsbyggandet. Syftet är att beskriva samband mellan samhällsplanering, markanvändning, biologisk mångfald och vattenbalans.
Hur går det till?
Först visualiseras ett mer naturligt kretslopp av vatten, där vatten tas upp och avges från växter och jord, infiltrerar till grundvattnet och rinner vidare genom bäckar, vattendrag och sjöar. Därefter lägger vi helt enkelt locket på. Med andra ord adderar vi hårdgjorda ytor och undersöker hur detta påverkar vattnets väg. Hur påverkas risken för översvämning? Vad är en dagvattenbrunn? Och vart tar vattnet vägen när det regnar i ett tätbebyggt område?
UrbanLid består av relativt enkla material som kan pysslas ihop själv av exempelvis lärare i samarbete med studenter eller elever. Verktyget och reflektionsfrågorna kan anpassas till olika åldrar och mål med undervisningen.