Paper Province 2.0 – En storskalig demonstrator för skogsbaserad bioekonomi, fas 2

Karlstads universitet deltar i det tioåriga Vinnväxt-initiativet ”Paper Province 2.0 – En storskalig demonstrator för skogsbaserad bioekonomi” som leds av klusterorganisationen The Paper Province. Syftet med satsningen är att skapa hållbar tillväxt genom att utveckla internationellt konkurrenskraftiga och attraktiva forsknings- och innovationsmiljöer i regionen. Tillsammans med regionens kluster och andra privata och offentliga forskningsresurser, ska Paper Province bygga en storskalig demonstrator som visar hur bioekonomi fungerar i praktiken.Bioekonomi är ett växande forskningsfält om hur fossila bränslen kan fasas ut och ersättas av gröna resurser. Inom bioekonomi tittar man på hur tillgängliga bioresurser ska räcka till, hur man använder dem mest effektivt och på helt nya sätt. I satsningen ingår forskare vid såväl Fakulteten för hälsa, natur- och teknikvetenskap som Fakulteten för humaniora och samhällsvetenskap. Projektet är en samfinansiering av Vinnova, The Paper Province medlemsföretag, Karlstads universitet, Region Värmland, Länsstyrelsen, Landstinget i Värmland, Karlstad, Hammarö, Grums, Forshaga, Sunne, Torsby, Arvika och Säffle kommun samt Skogsstyrelsen.
Läs mer om Karlstads universitets arbete inom Paper Province 2.0 här.
Inom CRS fokuserar arbetet i projektet på utveckling och förändring. Vilka processer och förändringar krävs för att övergå till en hållbar utveckling baserad i en skoglig bioekonomi? Inom projektet arbetar forskarna kontinuerligt med frågor om olika former av metoder för tvärvetenskaplig forskning, såväl mellan skilda ämnesdiscipliner som gällande metoder som involverar aktörer utanför akademin.
Läs mer om CRS forskning inom Paper Province 2.0 fas 1 (2014-2016) här.
Under fas 2 kommer ett särskilt fokus att vara på företag inom regionala innovationssystem i omställningen till en hållbar skoglig bioekonomi. Grundläggande frågeställningar för projektet rör vad som driver eller förhindrar företag från att att engagera sig i omställning till en hållbar skoglig bioekonomi. Hur ser företag på samverkan med skilda aktörer i ett regionalt innovationssystem baserat på quadruple helix? Forskning kommer dels att röra Vinnväxt-initiativets hemregion Värmland, och dels inkludera internationella utblickar och jämförelser med andra, liknande initiativ. Forskningen genomförs i nära samarbete med projektet Omställning till en ansvarsfull skoglig bioekonomi.
- ”Omställning till en ansvarsfull skoglig bioekonomi”
- Läs om workshopen inom ramen för Vinnväxtprojektet, i Torsby i april 2019
Deltagande forskare: Margareta Dahlström, professor i kulturgeografi (projektledare), Marie Nordfeldt, professor i socialt arbete, Ida Grundel, lektor i kulturgeografi och Hanna Martin, postdoc, kulturgeografi.
Projektperiod: 2017-2019
