Forskningsprojekt
Centrum för Genusforskning är involverade i en rad samverkans- och forskningsprojekt i Värmland och i världen. Just nu bedrivs exempelvis forskningsprojekt kring marknadskrafternas inträde i den högre utbildningen i Indien, riskutsatthet i hem- och fritidsmiljö, den nordiska jämställdhetsmodellen, och informationsteknikens påverkan på genusrelationer i ett globalt perspektiv.
Vision genusakademi för SME
Förstudien kallad iGen, kretsar kring genusintegrering för innovation och affärsutveckling och riktar sig till små – och medelstora företag (SME) i Värmland. I förstudien har CGF tillsammans med tre företag Byggdialog AB, Sticky Beat AB och Perfekta Industrier AB testat en arbetsprocess för genusintegrering. Målet med förstudien är att ansöka om ett större genomförandeprojekt för åren 2017-2020, och utveckla en genusakademi för SME.
Förstudien bedrivs inom ramen för avsiktsförklaringen mellan Karlstads universitet och Region Värmland, Akademin för smart specialisering, med stöd från EUs regionala strukturfond, Region Värmland och medfinansiering från Karlstads universitet.
Exposure and vulnerability in focus. Strategies for increased security in homes and on leisure time
Forskningen kretsar kring riskutsatthet och risktagande i hem och fritidsmiljöer. Projektet är ett samarbete mellan CGF och Centrum för Personsäkerhet vid Karlstad universitet, och finansieras av Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap (MSB).
Transforming the Northern future through student exchange? Building of a research network on internationalization of education
Forskningen kretsar kring studentmobilitet, globalisering och nationalism i Barentsregionen. Projektet är ett samarbete mellan svenska, norska och ryska universitet, och finansieras av Norska vetenskapsrådet.
Beyond the National University. Corporate universities in India, Dubai, and Brazil
I projektet studeras företagsuniversitet i Indien (Infosys), Brasilien (Petrobras) och Dubai (Hult International Business School/Education First). Utvecklingen av företag som huvudmän för högre utbildning är ett relativt outforskat område som väcker frågor kring öppenhet, tillgänglighet, konkurrens och samverkan. Forskningen drivs tillsammans med Linköping universitet, och finansieras av Vetenskapsrådet.
The Nordic network for comparative studies of the Nordic gender equality model
CGF utför en del av ”Nätverk för komparativa studier av den nordiska jämställdhetsmodellen.” Nätverket är ett samarbete mellan en rad universitet och forskare i de nordiska länderna, och syftar till att skapa en plattform och förutsättningar för ett långsiktigt erfarenhetsutbyte mellan forskare, praktiker och politiker på en nordisk nivå.
CGF har också spelat en aktiv roll i projektet "Mångfaldslabbet", som koncentrerade sig på regionala aktörer i Värmland och utforskade inkluderande och exkluderande praktiker inom innovation och entreprenörskap. Målet var att leta efter möjliga vägar för förändring, både inom och utanför de etablerade partnerorganisationerna och att utveckla alternativa platser för idéer och människor. Projektet genomfördes under 2014 - 2015 och CGF är involverat i att undersöka möjligheterna för ytterligare arbete på detta område.
Andra exempel på pågående forskningsprojekt har varit att undersöka de möjligheter som kan erbjudas av webb-baserade tekniker för såväl marginaliserade bönder och kvinnor i den informella ekonomin i Uganda som för välutbildade medelklasskvinnor i Swaziland. CGF har bedrivit forskning kring intersektioner mellan etnicitet, utbildning och kön hos kvinnliga studenter i datavetenskap i Malaysia. Teknikprofessioner i Sverige och Malaysia är ytterligare en forskningsinriktning som möjliggjort undersökningar av sambanden mellan etnicitet, maskuliniteter och teknik. Ett annat aktuellt projekt använder sig av begreppet eduscapes (Forstorp & Mellström, 2013) för att undersöka gränsöverskridande flöden av idéer och människor inom högre utbildning, i Indien, Australien och Ryssland.