Forskning vid CBU
Vår forskningsprojekt genomförs i samarbete med olika ämnen och forskargrupper vid Karlstads universitet samt andra lärosäten, både på nationell eller internationell nivå.

Forskningen rör förekomsten av olika faktorer relaterade till barns och ungas psykiska hälsa och uppväxtvillkor, risk- och skyddsfaktorer. CBU arbetar också med utvärdering av interventioner för barn, unga och deras familjer som är i behov av stöd. Forskningen är inriktad på tillämpning i praktiken och sker ofta i samverkan med till exempel skola, hälso- och sjukvård eller socialtjänst. Vi vill lyfta vikten av barns och ungas delaktighet och rättigheter, såväl i forskningen som i insatser för dem.
AKTUELLA FORSKNINGSPROJEKT
BARN SOM ANHÖRIGA I PRIMÄRVÅRDEN I REGION VÄRMLAND
Barn och unga som lever i familjer där en vuxen närstående är sjuk, har missbruksproblem, har en funktionsnedsättning, utsätter barnet eller en närstående för våld eller oväntat avlider omfattas av begreppet barn som anhöriga. Barnen har en förhöjd risk för egen psykisk eller annan ohälsa under uppväxten eller som vuxna. Projektet ska ta fram ett forskningsbaserat kunskapsunderlag för Region Värmlands fortsatta arbete med barn som anhöriga i primärvården
HAND IN HAND WE STAND
Hand in hand we stand - samverkan mellan elever, lärare, elevhälsan och skolledare för att utveckla av en modell för främjande av ungas psykiska hälsa i skolmiljö. Projektet bygger på nära samverkan mellan forskare vid Karlstads universitet och elever, lärare, elevhälsopersonal och rektorer vid utvalda skolor i Karlstad kommun
SOFIA-STUDIEN
Sofia-studien är en longitudinell studie om barns sociala, beteendemässiga och fysiska utveckling under ledning av forskare från Örebro universitet. Studien är ett samarbete mellan Örebro universitet, Karlstads universitet och Karlstads kommun.
FORSKARSKOLAN OM PEDAGOGISKT ARBETE MED SÄRSKILT BEGÅVADE ELEVER
Forskarskolan är en samarbetsmiljö med bas vid Karlstads universitet. Nio doktorander inkluderas: två i didaktik (Mälardalens högskola), två i specialpedagogik (Stockholms universitet) och fem i pedagogiskt arbete (Karlstads universitet), inklusive två med särskilt fokus på elevers psykiska hälsa och med anknytning till CBU.
ETISKA PERSPEKTIV PÅ BARNS DELTAGANDE I FORSKNING OM BARN SOM FAR ILLA - RÄTT ATT DELTA, NYTTA OCH RISKER
Studien leds av forskare från Karlstads universitet i samarbete med forskare vid Lunds universitet och University of Applied Sciences for Social Work, Education and Nursing, Dresden.
