Hand in hand we stand - samverkan för att främja ungas psykiska hälsa i skolmiljö
"Hand in hand we stand" är ett projekt i samverkan mellan elever, lärare, elevhälsan och skolledare. Målet är att utveckla en modell för att främja ungas psykiska hälsa i skolmiljö.

Psykisk ohälsa är ett stort och ökande problem hos barn och ungdomar. Skolrelaterade faktorer, inklusive lärande, skolanknytning och kamratrelationer, har visat sig ha stor betydelse för ungas psykiska hälsa. Svenska skola har i uppdrag att främja elevers utveckling och lärande vilket innefattar hälsa och välbefinnande. Skolan har en viktig roll i hälsofrämjande arbete, men tyngs av bristande förutsättningar att lösa sina ordinarie uppdrag och samtidigt främja elevers psykiska hälsa. Psykiska besvär bland unga ökar, problemen är komplexa och det finns utmaningar när det gäller resurser och organisatoriska förutsättningar.
Målet med forskningsprojektet är att utveckla en modell för hälsofrämjande arbete i skolmiljö med fokus på psykisk hälsa bland barn och ungdomar. Projektets syfte är att möta behovet av hållbara insatser för att främja av psykisk hälsa genom samskapande av kunskap mellan elever, skolpersonal och forskare. Ett mål är även att stärka samarbetet mellan skolans professioner, i synnerhet mellan elevhälsan och lärare. Arbetet bygger på nära samverkan mellan forskare vid Karlstads universitet och elever, lärare, elevhälsopersonal och rektorer vid utvalda skolor.
Forskningsfrågor:
- Hur förstår elever psykisk hälsa och vad upplever de som viktigt för att främja psykiska hälsa i skolan?
- Vilka faktorer, omständigheter och strategier upplever skolledare, lärare och elevhälsans personal som viktiga för att främja barns och ungdomars psykiska hälsa i skolan?
- Hur kan stärkt professionell samverkan mellan elevhälsan och lärare bidra till långsiktigt hållbara arbetssätt för främjande av barns och ungdomars psykiska hälsa i skolan?
- Hur kan elevers, lärares, skolledares och elevhälsopersonals perspektiv vägas samman och tas tillvara i utvecklingen av hållbara arbetssätt för hälsofrämjande arbete i skolan?
- Vad karaktäriserar en långsiktigt hållbar modell för främjande av psykisk hälsa i skolmiljö och vad är centralt för implementering och genomförbarhet av densamma?
Projektet genomförs på tre skolor i Karlstads kommun. Arbetet följer principen för interventionskartläggning, som är ett systematiskt arbetssätt och innebär att gå från behovsbedömning och inventering av utmaningar, resurser och styrkor till konkretisering av mål, strategier och arbetssätt samt implementering. Forskningen genomförs i form av deltagande aktionsforskning med fokus på samproduktion av kunskap. Det görs i fokusgrupper med elever, workshoppar, intervjuer och diskussionsgrupper med lärare, elevhälsopersonal och rektorer. Utvecklingen av modellen kommer att följa en etablerad systematisk process för utveckling, implementering av interventioner och utvärdering.
Projektet förväntas leda till ny kunskap om hur framgångsrik hälsofrämjande arbete med fokus på ungas psykiska hälsa kan genomföras i skolmiljö.
Projektperiod
2023 – 2025
Finansiär
Familjen Kamprads stiftelse
