Utbildning i byggteknik
Utbildning i byggteknik fokuserar på de problem och utmaningar som byggbranschen och samhället står inför idag. En färdigutbildad byggingenjör kommer att stöta på uppgifter där det krävs mycket god kunskap om byggproduktion. Kvalitetsgranskning har visat att vårt högskoleingenjörsprogram i byggteknik håller hög standarad och efter examen har i regel cirka 90 procent av studenterna fått anställning.
Ämnet byggproduktionen handlar bland annat om planering, ledning och styrning av byggprojekt plus goda kunskaper om regler, normer och lagstiftning samt IT-system för informationshantering av tider och kostnader. Studenterna tränar många av de färdigheter och kunskaper som kommer att behövas under deras framtida yrkesliv.
I kurserna har vi infört ett antal övningar och praktiska fall som täcker stora delar av byggprocessen, där studenten är i direkt kontakt med vanliga problem och situationer som finns i ett byggprojekt. Syftet är förstå branschens arbetssätt, göra faktasökningar och hitta rätt eller passande lösning på olika problem.
Vi arbetar också med ett projekt som kallas ”branschkontakt” där studenten själv kontaktar företag och självständigt kan besöka, intervjua och rapportera om företaget. Utvärderingen visar att studenten inför redovisningen överlag varit väl förberedda samt har förmåga att svara på de frågor som andra studenter kan ställa.
Mellan byggproduktion I och II ingår också en frivillig praktikkurs där studenten kan pröva de olika metoder och tekniker man lärt ute i verkliga byggprojekt. Genom att varva verklighetsnära teorikurs, praktikperiod och åter verklighetsnära teorikurs om byggproduktion uppnår goda resultat när det gäller studenternas både praktiska och teoretiska förståelse för byggprocessen och sin framtida yrkesroll