Möt en forskare 2024
Varje termin får du möjlighet att lyssna och ställa frågor till några av Karlstads universitets forskare i universitetsbibliotekets öppna föreläsningsserie "Möt en forskare".
Seminarierna hålls i Studieverkstaden i biblioteket (plan 3), är öppna för alla och ingen anmälan krävs. Det går också att delta digitalt, länk publiceras för varje tillfälle.
Varmt välkommen!
EU-valet - vad händer nu?
Knappt någon kunde undgå att EU-valet hölls i våras då det gjordes flera riktade kampanjer på temat, där alla medborgare uppmanades rösta. Men vad händer sen? Hur påverkar valresultaten EU? Nu tillsätts den nya EU-kommissionen, hur påverkar våra röster den processen? Magnus Lindh, forskare i statsvetenskap, berättar om vad som händer i Europaparlamentet nu när valet är över.
TID: Onsdag 23 oktober, kl. 12:00-12:45
PLATS: Studieverkstaden, plan 3 och via Zoom webinar
Uppgång och nedgång i litterärt värde
Fallstudier i svensk och amerikansk litteratur 1900-1970.
Vad är det som alstrar och hämmar litterärt värde? Vissa författarskap överlever, men vad händer med de andra? Anna Linzie och Anna Forssbergs forskning bidrar med ny kunskap om 1900-talets litteraturhistoriska skeenden genom komparativa undersökningar av hur litteratur värderats på två nationella arenor, den svenska och den amerikanska.
Deras forskning undersöker också hur och varför litterärt värde har fluktuerat och till sist i princip sinat för åtta en gång prisbelönta författare under de första sju decennierna av 1900-talet: Marika Stiernstedt, Sigfrid Siwertz, Emilia Fogelklou, Gustaf Hellström, Zona Gale, Julia Peterkin, Ellen Glasgow och Marjorie Rawlings. De utgår från värdeförändringar under författarskapens livscykler och genomför textnära läsningar med utgångspunkt i teman bestämda av materialet.
Anna Linzie är universitetslektor i engelska och Anna Forssberg är docent i litteraturvetenskap. Båda är medlemmar i Kulturvetenskapliga Forskningsgruppen (KuFo) vid Karlstads universitet.
TID: Onsdag 25 september, kl. 12:00-12:45
PLATS: Studieverkstaden, plan 3 och via Zoom webinar
Möt en forskare - special
8-12 april besöker utställningen Tänk om - tillsammans i krig och fred Karlstads universitetsbibliotek. I samband med utställningen arrangerar vi flera Möt en forskare-seminarier:
Fiendebilder, minnen och beredskap
I den här föreläsningen berättar Staffan Löfving om fotografiers betydelse för kollektivt delade minnen av kriget i Bosnien, och om bildernas roll i politiska och sociala processer i fredstid. I sin forskning undersöker Staffan hur fienden porträtteras, men också hur bildtolkning påverkas av betraktarens erfarenheter, kunskaper och förväntningar på ofta oväntade sätt.
Staffan Löfving är docent i socialantropologi och ämnesföreträdare för interkulturella studier i Karlstad. Han är också forskare vid Johannesburgs universitet i Sydafrika mellan åren 2023 och 2025.
TID: Tisdag 9 april, kl. 12:00-12:45
PLATS: Studieverkstaden, plan 3 och via Zoom webinar
Den svagaste länken
Ansvar, samverkan och intressentdeltagande i svensk hantering av beredskap för översvämnings- och dammbrottsrisk.
Vilka utmaningar finns i Sverige när det gäller organiseringen kring beredskap för översvämnings- och dammbrottsrisk?
Den här föreläsningen utgår från Erik Persson Pavlovic doktorsavhandling The weakest link: Governing the risk of floods and dam failure in Sweden som försvarades 2023. I avhandlingen fokuserades det på några specifika risker men utmaningarna kopplade till beredskap är mer generella än så och relevanta för vår beredskap i relation till andra risker, inklusive höjd beredskap och krig.
TID: Onsdag 10 april, kl. 12:00-12:45
PLATS: Studieverkstaden, plan 3 och via Zoom webinar
Ett nytt masterprogram i statsvetenskap
Hur kan samhällets demokratiska institutioner skyddas mot desinformation?
Karlstads universitet kommer att erbjuda ett nytt masterprogram i statsvetenskap med inriktning psykologiskt försvar och desinformation med start höstterminen 2025. Masterprogrammet, som är en unik satsning och ensamt i sitt slag i Sverige och i Europa, är utvecklat i samarbete med Försvarshögskolan. Hör Mikael Granberg, professor i statsvetenskap, berätta om programmet och arbetet inför starten.
Här kan du läsa mer om satsningen och programmet.
TID: Torsdag 11 april, kl. 12:00-12:45
PLATS: Studieverkstaden, plan 3 och via Zoom webinar
Open Education?
Varje år i mars genomförs det globala och distribuerade evenemanget ”Open Education Week”. Även Karlstads universitet bidrar och är aktivt inom öppen utbildning. Men vad menas egentligen med ”Open Education” eller öppen utbildning? Är det något annat än kostnadsfri utbildning?
Möt Jörg Pareigis, bibliotekschef, forskare och praktiker inom öppen utbildning som förklarar det internationella rönet, hur öppen utbildning kan gestalta sig och vad Karlstads universitet gör i sammanhanget.
TID: Torsdag 12 mars, kl. 12:00-12:45
PLATS: Studieverkstaden, plan 3 och via Zoom webinar
Familjeplanering och klimatkrisen
Hur världsläget påverkar reproduktiv hälsa och reproduktiva val.
Att få barn beskrivs ofta som meningen med livet. Många har en önskan om att, genom familjebildning, få vara en länk mellan generationer, dåtid och framtid, och föra ett arv vidare. Samtidigt ser vi att alltfler unga människor i Sverige skjuter på eller avstår från barnafödande.
En teori är att det beror på ökande osäkerhet i ungas liv och i omvärlden, orsakad av till exempel en otrygg arbets- och bostadsmarknad, krig, pandemier och klimatkrisen. I internationella studier anger så många som 40–50 % av unga deltagare att de tvekar inför att skaffa barn på grund av klimatförändringarna.
I sitt föredrag kommer Maja Bodin presentera forskning om hur personer i olika åldrar reflekterar över sina reproduktiva val i relation till världsläget.
TID: Torsdag 8 februari, kl. 12:00-12:45
PLATS: Studieverkstaden, plan 3 och via Zoom webinar