Talböcker - lyssna på din kurslitteratur
Har du någon form av läsnedsättning (exempelvis dyslexi) kan du få tillgång till talböcker och lyssna på din kurslitteratur i din dator eller mobil.

Vem får talböcker?
Du som är student och har någon form av läsnedsättning på grund av till exempel dyslexi, adhd eller synskada, har rätt att låna din kurslitteratur som talbok. Du behöver inte visa intyg men du måste göra det troligt att du har en läsnedsättning.
Hur får jag talböcker?
Kontakta biblioteket som ger dig ett talbokskonto i Legimus och hjälper dig att komma igång med talböcker
- Skriv ett mail till talbok@kau.se
- Eller kontakta Bibliotekets kontaktpersoner
Sök och ladda ner talböcker
Alla talböcker finns i en katalog som heter LEGIMUS. För att se om en bok finns som talbok söker du i LEGIMUS-katalogen. Finns din kursbok som talbok kan du själv ladda ner och lyssna på den med hjälp av det konto till Legimus du fick av biblioteket. I Legimus finns alla talböcker - kurslitteratur, skönlitteratur med mera. När du har ett konto har du tillgång till alla talböcker som finns i Legimus.
Sök talböcker i Legimus-katalogen
Det finns två typer av talböcker:
- Talbok med text betyder att boken är inläst och att texten finns med.
- Talbok visar att boken är inläst, men ingen text finns med, bara rubriker på kapitel i boken
Ladda ner talböcker
Lyssna på talböcker
Du kan lyssna på talböcker i datorn, mobilen eller i din surfplatta. Du kan välja om du vill ladda ner talboken eller lyssna "strömmande", men då måste du ha tillgång till Internet.
Finns inte din kursbok med i Legimus?
När du är student har du rätt att få din kurslitteratur inläst. Att producera en ny talbok tar minst 6-8 veckor så beställ i god tid före kursstart.
