Öppna lärresurser
Vad skiljer öppna lärresurser från bibliotekets andra elektroniska resurser avssende användning i undervisning?

I en film från UPE-konferensen 2021 berättar bibliotekarierna Inga-Lill Nilsson och Anna-Britta Nilsson om hur Öppna lärresurser och bibliotekets licensierade resurser kan användas.
Vad betyder det att en undervisningsresurs är öppen?
När man definierar öppna undervisningsresurser kan man tillämpa t.ex. Unescos definition av öppna digitala lärresurser (OER, Open educational resources): "Open Educational Resources are teaching, learning or research materials that are in the public domain or released with an intellectual property license that allows for free use, adaptation, and distribution." (Källa: UNESCO, 2016)
Enligt Unescos definition är öppna undervisningsresurser material som fritt kan användas inom undervisning, lärande eller forskning, t.ex. kurser, videor, böcker eller artiklar . De är antingen upphovsrättsligt fria eller licensierade med en licens som ofta tillåter fri användning, bearbetning och spridning av materialet. En annan modell är 5R-modellen av amerikanen David Wiley som har utvecklat öppna läromedel. De fem r:en står för retain, revise, remix, reuse och redistribute. Grundtanken bakom modellen är att det finns olika skeden i användningen och utnyttjandet av öppna undervisningsresurser under vilka materialet utvecklas vidare.
Hur kan jag bedöma kvaliteten på öppna undervisningsresurser?
Även för öppna undervisningsresurser kan man använda olika referentgranskningsprocesser.
Till exempel har cirka 60% av de kursböcker som publicerats på webbplatsen Open Textbook Library granskats öppet med hjälp av olika kriterier. Du kan läsa recensioner av enskilda verk under "review".
Man kan också tillämpa t.ex. matrisen för referentgranskning av läromedel som utarbetats av Merlot-konsortiet (pdf).
När du utvärderar öppna resurser bör du kontrollera:
- Vem eller vilken organisation har gjort materialet?
- Finns det information om användningsvillkoren och om en eventuell licens?
- När har materialet reviderats senast och är det uppdaterat?
- Hurdant är materialet att använda och hur effektivt är det för sitt syfte?
Hur hittar jag bra open access-material?
- Hitta öppet vetenskapligt material
Biblioteket har sammanställt en sida med länkar till ett urval sökmotorer och portaler. - OneSearch
I bibliotektets söksystem OneSearch finns många öppna e-tidskrifter och OA-böcker indexerade.
Hur säkerställer jag att kursböckerna är tillgängliga under kursen?
Ett sätt kan vara att välja öppet material om det är möjligt. En öppet tillgänglig kursbok kan användas av en större grupp studenter. Om du använder öppet tillgängliga kursböcker hamnar du inte i en situation där antalet samtidiga användare av e-material är begränsat eller där exemplaren av boken tar slut på biblioteket. Det kan vara svårt för studenterna att köpa all kurslitteratur beroende på höga priser eller att böckerna är slut på förlaget.
Biblioteket försösker alltid se till att minst ett exemplar av boken finns på biblioteket, dock är det inte alltid möjligt att köpa elektroniska versioner. Läs mer om bibliotekets möjlighet att skaffa licenser under "Kurslitteratur".
Vilken typ av kursmaterial får man lägga in i Canvas?
Lägger du material i Canvas måste du alltid kontrollera vilken rätt man har att göra detta då materialet skyddas av upphovsrrätten.
Tänk på alltid på att kolla under vilken licens den öppna resursen är publicerad. I ventenskapliga publikationer är det vanligt att man använder sig av en Creative Commons licens, men det kan ändå variera vad man får göra med materialet.
Ofta har man även möjlighet att lägga in artiklar eller länkar till bibliotekets licensierade material, eller det som kopieras under Bonusavtalet, i Canvas.
-
Creative Commons
Läs mer om vad de olika öppna licensmodellerna innebär -
Upphovsrätt i undervisning
Läs mer om bibliotekets licenser och Bonusavtalet.
Nedan finns en film om forskningen kring nyttan av OER. Läs också gärna blogginlägget av George Veletsianos.
CC BY Research Shorts
