Vilken tidskrift ska jag välja?
Du bör välja tidskrift redan innan du börjar skriva ditt manus. Om du är medveten om tidskriftens kravprofil är det mer troligt att ditt manuskript kommer att accepteras. Gör du inte det är risken stor att tidskriftsredaktörer avvisar manuskriptet utan att ens skicka den till peer-review granskning.

En bra utgångspunkt i ditt letande efter rätt tidskrift är att fundera på vilka tidskrifter du själv brukar läsa och i vilka tidskrifter andra forskare inom ditt område publicerar. Prata gärna även med dina kollegor, de kanske har tips.
Gör sedan en lista på tidskrifter som känns relevanta och besök och läs deras webbsidor. Varje tidskrift ska ha en sida som innehåller instruktioner för författare.
Här är en sammanfattning över faktorer du bör tänka på för att underlätta ditt sökande:
- Tidskriftens ämnesområden: Skriver tidskriften om din typ av forskning, t. ex. tillämpad forskning, grundforskning eller klinisk forskning, och stämmer ämnesområdena överens med din egen.
- Tidskriftens målgrupp: Tror du att forskare inom andra områden kommer att vara intresserade av dina studier kan du välja en tidskrift som täcker ett brett spektrum av ämnen. Tror du å andra sidan att det är främst forskare inom ditt eget område som kommer läsa din studie, är det bäst att välja en fältspecifik tidskrift.
- Vilken typ av artiklar brukar publiceras i tidskriften? Är det renodlade forskningsartiklar, översiktsartiklar, fallstudier… Kolla alltid så att tidskriften publicerar den typ av manus som du vill skriva.
- Restriktioner gällande artiklarnas längd: Får du skriva hur många ord som helst eller är det ett begränsat antal?
- Tidskriftens rykte: En journal impact factor ger en viss uppfattning om hur bra en tidskrift är, men är inte alltid det viktigaste. Andra faktorer som man bör titta på är vilken prestige författarna som publicerar i tidskriften har och storleken på tidskriftens läsekrets. Om du vill att din publikation kommer med i nationella bibliometriska analyser ska den publiceras i en tidskrift som finns i Web of Science.
- Var ärlig mot dig själv: Gör en noggrann och objektiv övervägning vilken nivå ditt arbete ligger på och hur den kommer att påverka ditt forskningsområde. Välj tidskriftsnivå baserat på det. Lägger du ribban för högt är risken stor att du slösar bort tid genom att skicka in till en tidskrift efter den andra utan att din artikel blir publicerad. Fundera på om några ytterligare experiment kommer att ge dig en bättre chans att nå publicering i tidskriften du favoriserar.
När du har gjort dina jämförelser hittar du troligen en eller några tidskrifter som står ut som bra kandidater. Har du svårt att bestämma dig kan du även fundera på följande. Hur bråttom är det med din publikation? Vet du tex att en annan forskargrupp är på väg att publicera liknande resultat kan det vara bra att komma först. Då väljer du tidskriften som har den kortaste handläggningstiden och/eller högsta publiceringsfrekvensen. Vill du få så stor spridning som möjligt och behåller din upphovsrätt eller har du krav från forskningsfinansiären? Kolla om det finns en open access tidskrift bland dina favoriter.

