22 oktober, Upplysande lekar med laser och färger
"I vår forskning dyker det ofta upp frågor om ljus. Vad är ljus? Och varför ser vi olika färger? Vad är laser och hur funkar det? Ja, det finns många frågor vi gärna vill belysa. Följ med till en spännande värld som lyser upp i höstmörkret."
Marcus Berg, docent i teoretisk fysik, och Erik Bohlin, doktorand i grafisk teknik.
nför drygt 250 personer bjöd forskarna Marcus Berg och Erik Bohlin på en färgsprakande show med allt från såpbubblor till laserstrålar.
”Ljus är vågor”, öppnar Erik Bohlin med. Han berättar att vågor kan vara små, till exempel röntgen, men även stora, exempelvis radiovågor. Ju mindre än våg är desto mer energi innehåller den, och blir det tillräckligt små vågor kan de vara farliga för människor.
Marcus Berg illustrerar med hjälp av såpbubblor hur ljus kan studsa. Såpbubblorna får olika färger eftersom ljuset studsar både mot insidan och utsidan av bubblan.
Färg finns överallt
Erik berättar att man förr i världen endast tryckte svart färg på vitt. Sedan fick man för hand måla dit färg. Idag är det vanligt att man trycker med utgångsfärgerna cyan, magenta, gult och svart. Man gör detta med hjälp av s.k. rasterpunkter som helt enkelt är små färgade prickar. För att få ett bra tryck är det viktigt att ytan är slät, men ibland använder man ojämna ytor med flit för att skapa olika effekter.
Marcus visar med hjälp av olika prisman hur man kan få en laserstråle att byta riktning eller till och med dela upp sig i flera strålar. Laser började användas första gången 1960. Idag används laser överallt i samhället, t.ex. för att läsa innehåll på en DVD/BluRay-skiva, för att scanna varor i matbutiken eller till och med när man rättar till ett synfel i ögat.