14 november, Vilka ämnen gömmer sig i det vi äter och dricker?
"Jag vill berätta för er hur vi kemister gör för att ta reda på vad som finns i livsmedel och i mediciner. Hur gör man för att undersöka vad som finns i saft eller Coca-cola? Hur separerar man ämnen från varandra i godis? Jag och Anna Smedja Bäcklund som forskar inom kemi kommer att visa och berätta om hur man tar fram enskilda ämnen ur sådana blandningar och ni kommer också att få göra experiment själva"
Torgny Fornstedt, professor i kemi
Experiment med magisk sand, färger i godis och törstigt pulver fångade 250 barn som besökte Barnens universitet under måndagen. Pedagogiska verkstan fylldes av experimentsugna barn.
- Vet ni om att vatten "mobbar ut" olja, säger Torgny Fornstedt och håller upp en glasbägare med lila vatten. När jag häller olja i vattnet så ser ni att den hamnar överst och det lilafärgade vattnet underst. Olja och vatten gillar inte varandra och oljan är lättare så därför hamnar den överst.
Ibland behöver kemister ta reda på vilka olika ämnen som finns i olika produkter. Det gör man bland annat med en metod som kallas kromatografi som är en separationsmetod för att skilja olika molekyler i en blandning från varandra. I livsmedelsbranschen färgas produkter (till exempel, godis, korv eller lax) för att stärka den ursprungliga färgen eller helt enkelt bara göras mer attraktiva. Då kan man behöva undersöka varje ämne för sig.
Lika löser lika
Med hjälp av 20 gymnasieelever och uppdukade experimentbord utforskar barn från skolklasser i Charlottenberg och Deje, vilka färger som finns i godis eller färgpennor. Experimentet går ut på att se skillnader mellan vilka olika olika färger som finns i M&M-godis som har en glaserad, färgad yta.
- Färgfläcken som ni satte på papperet dras med en viss sträcka av vätskan som vandrar uppåt. Hur långt färgen följer med beror på löslighetslagarna enligt principen "lika löser lika". Liknar färgen mest vätskan så följer den med en längre sträcka, men liknar den papperets molekyler så fastnar den i papperet. Olika färger ser olika ut och vandrar olika långt och på detta sätt kan man senare urskilja de olika färgerna som finns exempelvis i den bruna pastillen, berätttar en av gymnasieeleverna för barnen.
Ett annat experiment som gjordes var så kallad "magisk" sand. Den är starkt hydrofob vilket betyder att den skyr vatten, det vill säga att vatten binder inte alls till sanden. Barnen testar hur den kan formas under vatten och om man försiktigt häller av vattnet från den, ligger sanden kvar i bägaren – helt torr!
- Det är kul att experimentera och att få se vad som händer, säger Mattis Berg från klass 6A på Dejeskolan. I skolan har vi nyss labbat om elektricitet. Att det är kul med experiment tycker också kompisarna Emilia Hagström och Aron Torstensson.
Praktiserande riksdagspolitiker
Även riksdagspolitikern, Lars "Mejern" Larsson (s), fick fräscha upp sina kemikunskaper när professor Torgny Fornstedt och doktor Anna Smedja Bäcklund berättade om hur man separerar ämnen i mat och dryck.
Vad tyckte han om besöket på Barnens universitet kan man undra?
- Jag har varit på universitetet hela dagen och besökt olika avdelningar inom olika områden. Att få delta i Barnens universitet är ju en toppenavslutning på dagen, säger han. Det här ger mig som politiker möjligheter att få en större inblick i en forskares vardag och förståelse för vad som händer på Karlstads universitet både inom utbildning och forskning och samverkan med det omgivande samhället.
Innan barnen lämnar pedagogiska verkstan berättar Anna Smedja Bäcklund om en rolig julkalender som man kan följa på Youtube.
- I somras när ni var lediga hade vi tre gymnasieelever här under några veckor som har filmat olika kemiexperiment som de sedan gjort en julkalender av. Gå in på Youtube 1 december så kan ni se ett nytt experiment varje dag fram till jul.