Årets alumner 2011
FREDRIK KEMPE
Fredrik Kempe har under många år underhållit oss med sin skolade operastämma samt som låtskrivare till en rad artister i Melodifestivalen. Att snickra ihop hitlåtar har blivit hans kall och profession. Vad få vet är att han från början utbildade sig till ekonom och marknadsförare vid Karlstads universitet där han nu är utsedd till Årets alumn 2011.
Grattis till utmärkelsen Årets alumn!
- Tusen tack!
Enligt research är du född i Vårgårda i Västergötland.
- Ja, det stämmer, jag är född och uppvuxen där och flyttade hemifrån till Göteborg när jag var 19 år för att göra lumpen. Efter lumpen flyttade jag direkt till Karlstad för att plugga.
Trots ditt stora intresse för musik valde du att studera andra ämnen på gymnasiet och högskolan.
- Musik har alltid varit så naturligt för mig så det har jag alltid hållit på med ändå. Kanske skulle jag ha gått musikhögskola men jag är också intresserad av t ex samhällsfrågor och ekonomi och har dessutom alltid haft så lätt för mig i skolan. Därför valde jag 3-årig teknisk linje på gymnasiet och sen ekonomi. Jag ska också nämna att bästa kompisen läste kemiekonomi i Karlstad och det bidrog också till att jag hamnade just där.
Tycker du att du har användning av din utbildning i din karriär?
- Jag läste t ex fördjupning i marknadsföring vilket ju aldrig är fel om du ska driva eget som jag gör. Min utbildning har dessutom gett mig självförtroende och mod. Det ger resultat att våga vara originell och det kan man också vara när man har en helt annan akademisk utbildning i ryggen, det är en trygghet. Och jag är fortfarande intresserad av organisationsfrågor faktiskt - mycket tack vare en utmärkt lärare på d-kursen i organisationsteori.
Du är också utbildad operatenor - var har du utbildat dig musikaliskt?
- Jag har inte gått på operahögskolan men jag har studerat opera på Kulturama och har också haft förmånen att ta sånglektioner hos Nicolai Gedda i 10 år. Tyvärr har operan fått stå tillbaka för mitt låtskrivande, men jag lyssnar fortfarande mest på klassisk musik.
Du är expert på hitlåtar och då speciellt schlager. Varför just schlager?
-Jag har ett totalt intresse för pop vilket ju faktiskt är det som Melodifestivalen består av numera. Kanske är det för att du bara har 3 minuter på dig att presentera din låt som det fortfarande kallas för schlager. Är det i något forum som folk verkligen lyssnar på musik så är det i Melodifestivalen och när jag upptäckte det bestämde jag mig - jag ska bli bäst på det här! Sen gäller det att ha självinsikt och struktur i sitt komponerande. Jag vill gärna göra en analys på det jag ska göra; varför och hur jag ska skriva.
Var hämtar du din inspiration?
- Låtar måste komma från hjärtat men samtidigt kan en låt vara väldigt analytisk. Jag utgår nästan alltid från artisten och en röst. Hur skulle det kunna låta, hur skulle det kunna se ut? Utefter det skriver jag. Eftersom jag numera har många beställningar från olika artister måste jag ha disciplin vilket är a och o i den här branschen. Det räcker inte bara med talang. Inspirationen finns inom mig, alltid, och den förvaltar jag väldigt disciplinerat - jag skriver 7 dagar i veckan. Samtidigt kan detta liknas med en förbannelse. Jag är aldrig ledig. Faktum är att dagen efter vi kom 3:a med Popular i Eurovision minns jag att jag vaknade och kände mig riktigt nöjd och ledig. Det händer sällan. Oftast har jag flera olika processer i huvudet för låtar som jag håller på att skriva. Dessa processer kan pågå i månader.
Vad händer i framtiden?
- Jag ska starta en egen label i samarbete med ett stort skivbolag. Förövrigt har jag numera fördelen att välja vad jag vill göra och får jag ett trevligt erbjudande ställer jag upp. Jag ger jag t ex konserter då och då och till jul medverkar jag i en julshow i Malmö.
Hur skulle du råda en blivande student som står och väljer mellan olika utbildningar?
- Det viktigaste i livet är att du mår bra så det gäller att lyssna på sig själv. Ska du bli bra på något måste du tycka att det är väldigt roligt - hitta kärleken i dig själv, i andra och det du vill göra!
Hur kommer du ihåg din studietid i Karlstad?
- Jag trivdes väldigt bra i Karlstad och jag hade många goda vänner som jag umgicks intensivt med hela tiden ända fram till veckan före varje tenta - då råpluggade vi! Vi växte verkligen upp i Karlstad och lärde oss att ta hänsyn till varandra och uppskatta olikheter. Inte minst genom medverkan i CMB som med Erik Rynefors i spetsen representerade ett gott ledarskap och där människor med sina olika styrkor fick komma till sin rätt. Körlivet på universitetet gav ytterligare en dimension på vår utbildning.
Hur känns det att vara Årets alumn vid Karlstads universitet 2011?
- Det känns väldigt bra och jag är väldigt smickrad för att få en så fin utmärkelse!
ELISABET NORDERUP MICHELSON
Elisabet Norderup Michelson är en driftig kvinna med stort intresse för kemi, islandshästar och ripjakt. Hennes väg fram till skapandet av det framgångsrika företaget Elmico har varit vindlande. Men trots flera oväntade avstickare har livet ändå alltid fört henne tillbaka till hennes huvudområde - kemi. Förra året blev hon utsedd till Årets kvinnliga företagare i Norge och nu även till Årets alumn vid Karlstads universitet.
Grattis till utmärkelsen Årets alumn!
- Tack så mycket!
Kan du berätta lite om din bakgrund?
- Jag är född i Stockholm och min pappa var militär så vi flyttade runt ganska mycket. Men vi hade sommarställe i Öjevik utanför Rottneros och så småningom byggde mamma och pappa hus där vilket vi fortfarande har kvar. Jag gifte mig i Västra Ämtervik och min syster och mamma bor i Sunne. Så jag har över huvudtaget en väldigt stor anknytning till Värmland!
Vad gick du för utbildning på gymnasiet?
- Jag gick 4-årig teknisk linje men var ingen plugghäst i skolan. När jag började andra året kände jag mig skoltrött och det slutade med att jag hoppade av och började jobba i en blomsteraffär, mot allas vilja utom min egen. Jag ville fortsätta läsa kemi men ville ha bra betyg när jag tog studenten för att kunna komma in på de utbildningar som jag ville gå på högre nivå. I blomsteraffären fick jag perspektiv på tillvaron och genom starkt stöd från mina föräldrar och min syster som alltid varit en stor förebild för mig återvände jag till skolan och slutförde gymnasiet.
Du läste kemiekonomilinjen vid dåvarande Högskolan i Karlstad, var det helt självklart att du skulle gå den utbildningen?
- Ja, jag ville inte hamna på något laboratorium någonstans utan ville arbeta med både kemi och marknadsföring. Jag ville ha kundkontakt i mitt yrke och därför valde jag programmet i kemiekonomi. I efterhand kompletterade jag med lite mer fristående kurser i polymerkemi på Chalmers i Göteborg.
På Elmicos hemsida står det: "Imagine having the expertise and ideas to build an innovative company, and the drive to develop solutions tailored to customer needs. These are the ingredients for successful entrepreneurship". Tycker du att din utbildning vid dåvarande Högskolan i Karlstad bidragit till att ta dig till där du är idag?
- Absolut! Högskolan i Karlstad var väldigt trevligt och tryggt och har format mig som person. Här fick jag möjlighet att släppa ut min personlighet och utvecklas. På den tiden fanns det inte en tanke på att starta eget, egenföretagande är ingen tradition i min familj, men kanske såddes något litet frö i Karlstad.
Vad är det som driver dig?
- Jag är en ganska ostrukturerad person men jag har väldigt klara mål. Jag har en förmåga att genomföra saker och kan sätta på mig skygglappar för allt annat innan jag har nått mitt mål. Vill jag göra något så gör jag det i stället för det förväntade. Därför var det väl ett och annat ögonbryn som lyftes när jag, sambon och en kompis tog ett sabbatsår innan sista året på ekonomikemiprogrammet för att jobba. Det behövdes för att sedan klämma det sista året innan examen.
Det verkar som att du behöver få lite perspektiv på tillvaron för att kunna fokusera på ditt mål?
- Ja, kanske är det så. När vi kom tillbaka till Karlstad gjorde vi alla missade tentor och klämde det sista året. Jag minns att dåvarande programledaren skakade hand med oss och tyckte i efterhand att sabbatsåret hade varit ett klokt beslut.
Vilket var ditt första jobb efter din högskoleexamen?
- Jag sökte sammanlagt 40 tjänster innan jag fick napp på företaget Rescon där jag blev ansvarig för utveckling av härdplast. Där jobbade jag också med försäljning och marknadsföring och jag trivdes så bra att jag blev kvar i hela 14 år! En liten avstickare till Norske Veritas blev det också under den här tiden som konsult inom plasttekniska frågor.
Hur är det att som kvinna arbeta i en sådan mansdominerad bransch som du befinner dig i? Har du några tips till kvinnor som är på väg ut eller mitt uppe i sin karriär på hur man lyckas?
- Har du lust att arbeta med något - följ dina drömmar och din inre röst i stället för traditionen och tro på det du gör! Och jag har inga problem att arbeta med män, de flesta har en otrolig respekt för duktiga kvinnor!
I en intervju för NRK efter din utnämning till Årets kvinnliga företagare i Norge sa du att du kände att det var dags för Elmico att ta ett gigantiskt kliv ut i världen. Vad har hänt sen dess?
- Det har hänt en hel del för Elmico och genom inhyrd konsultation har vi nu lagt upp en strategi för framtiden. Vi har utnämnt Norden och Baltikum till vår primärmarknad och kommer att koncentrera oss på att bygga upp denna marknad innan vi blickar ut mot resten av världen. Men vi är redan kända globalt genom olika konferenser och föredrag - vi sår våra frön!
Hur kommer du ihåg din studietid på Karlstads universitet?
- Jag har många roliga minnen från aktiviteter med kåren, Solastafetten med mera.
Hur känns det att vara Årets alumn vid Karlstads universitet 2011?
- Det är helt otroligt! Kunde aldrig drömma om att jag skulle få en sådan fin utmärkelse. Jag är precis lika förvånad som när jag fick priset i Norge. Jag är stolt över mig själv!