Årets alumner 2006
Rektor Kerstin Norén läste högtidligt upp motiveringen på diplomen, som hon delade ut till Karlstads universitets första Årets Alumner, Eva-Lis Preisz och Hans Bergström.
- Man kan inte uttrycka viktiga saker på bara några få rader. Därför en extra lång motivering.
Nyfiket och förväntansfullt minglade besökarna runt i Transformum bland borden med läckra snittar och glas fyllda med cider. I bakgrunden sjöng Lisalotta Carlsson till ackompanjemang av Rasmus Andersson, båda från Ingesunds Musikhögskola. Flera kända ansikten fanns bland besökarna, bland dem Lennart Andersson, tidigare rektor vid Högskolan i Karlstad och Bo Hidén, tidigare universitetsråd. Årets Alumn Hans Bergström anlände klädd i vidbrättad hatt i sällskap med sin hustru Barbara i glittrande röd dräkt. Utbildningsminister Lars Leijonborg dök upp tillsammans med landshövding Eva Eriksson, rektor Kerstin Norén och prorektor Lars Haglund.
Kerstin Norén inledde ceremonin med att dela ut utmärkelsen Årets Alumn till Eva-Lis Preisz.
- Med sin kunskap och insikt om utbildningsfrågor och med sina personliga egenskaper som mod, nyfikenhet och klokhet är Eva-Lis Preisz en värdig Årets Alumn, säger Kerstin Norén.
Därefter kom turen till Hans Bergström, som enligt motiveringen, som Kerstin Norén läste upp, väl uppfyller kriterierna som Årets Alumn, då han under sin framgångsrika karriär inom politiken, forskningsområdet och tidningsvärlden utmanade etablerade gränser och rådande samhällsordning.
- Ingenting kan vara så hedrande, säger Hans Bergström när han tar emot diplomet av Kerstin Norén. Det är en oändlig ära att vara en av de första två alumnerna vid Karlstads universitet.
Eva-Lis Preisz håller med och uttrycker sin förtjusning över att komma tillbaka till Karlstads universitet.
- Det är 34 år sedan jag stod här som ny student.
Eva-Lis Preisz berättar att hon just har återvänt till Sverige från ett möte med OECDs utbildningschefer (Organisation for Economic Co-operation and Development) som ägde rum i Vancouver i Kanada. Hon förklarar sitt internationella engagemang inom OECD och berättar att efter mötet i Vancouver reste hon till Léon, en liten stad i norra Nicaragua. Där träffade hon Bernarda, som undervisar i en Secondary School. Skolan har 2 500 elever och lärarna är tvungna att arbeta i tre skift i slitna lokaler.
- Utbildning är möjligheten att skapa ett gott demokratiskt samhälle, säger Eva-Lis Preisz.
Hans Bergström talar om sin pionjärtid vid dåvarande universitetsfilialen till Göteborgs universitet.
- Jag tillhör pionjärerna. Kårhuset Klaraborg var centrum, sade han. Sedan vände han sig till sin gamle lärare i kulturgeografi, Lennart Andersson, som befann sig i publiken och tillade att den utbildning han genomgick höll måttet.
Hans Bergström jämför Karlstads universitet med universiteten i USA och hävdar att några av de bästa universiteten i USA, som Stanford, är mindre än Karlstads universitet. Han ger rådet till Karlstads universitet att inte släppa ambitionen att ha hög vetenskaplig kvalitet.
Han riktade sina avslutande ord till utbildningsministern.
- Det finns gott om hyllning till forskning, men vi saknar handling. Vi ska hjälpa Lars Leijonborg att lägga ribban på rätt höjd, säger Hans Bergström
- Jag känner de båda huvudpersonerna väl, säger Lars Leijonborg. - Hans Bergström var på sin tid en ledande opinionsbildare för skolan.
Lars Leijonborg berättar om sitt besök till ett par flyktingläger i Bosnien för några år sedan, där han mitt i hopplösheten upplevde något fantastiskt.
- Mitt bland tälten växte ett träd. Runt trädet satt en stor samling barn och ungdomar. En lärare satt mitt bland dem. Han lyckades bedriva undervisning utan vare sig lokal eller läromedel. Men han hade en pedagogisk förmåga och kunde fängsla eleverna.
Landshövding Eva Eriksson anser i sitt tal att Kronoparken idag är den viktigaste stadsdelen i Värmland. Karlstads universitet har en stor påverkan på både Värmlands och Sveriges utveckling.
- Vi måste få mer av världen i Värmland. Vi måste ha en ambition att betyda mer för Värmland och världen. Vi måste bygga vidare på internationella nätverk
Ceremonin avslutades med ett rundabordssamtal. Runt bordet satt tidigare rektorn Christina Ullenius, Kerstin Norén, Lars Leijonborg, Eva-Lis Preisz, Hans Bergström, Eva Eriksson och prorektor Lars Haglund som moderator. En av diskussionerna kretsade kring vikten av uppehållstillstånd för invandrare för att få möjlighet att studera i Sverige. Utbildningsministern lovade liberalare regler för denna kategori. Hans Bergström tog upp problemet med att få tag på bra lärare i naturvetenskap och bad utbildningsministern om extra poäng för de som har läst tuffa kurser.
Några studenter gjorde sig hörda, bland dem Katrin Rundström, vice ordförande för studentkåren. Hon frågar utbildningsministern hur man ska förbättra studenternas förutsättningar.
- Jag är inställd på att göra något. Men i jämförelse med de flesta länder har Sverige ett bra studiemedelssystem, svarar Lars Leijonborg.