Alumn i Fokus: Kathrin Mörtel
”Jag skulle kunna tillbringa mitt liv med att vara student. Det är en trevlig miljö uppe på universitetet.”

Studier vid Karlstads universitet
Jag började att läsa en vanligt naturvetenskaplig linje på gymnasiet men bytte sedan till barn och fritid. Jag läste där i två år och vid tredje året kunde man välja inriktning och det fanns en sjukvårdsvariant som hette nyfödda sjuka barn, i Halmstad. Med den utbildningen skulle man få arbete på exempelvis BB och barnintensiven. Jag tyckte att det lät väldigt spännande så jag flyttade dit och läste mitt sista år där. Därefter fick jag jobb på Barnintensivvårdsavdelningen (BIVA) och avdelningen 12 här i Karlstad som barnsköterska. Senare, efter en reform, togs många tjänster som undersköterska och barnsköterska bort så då blev det svårt att få jobb. Eftersom jag ville jobba med barn så sökte jag till sjuksköterskeutbildningen. Det var det mest självklara för mig då. Jag började läsa min utbildning på gamla seminariet. Efter hopslagningsperioden 1994–1995 så blev det Karlstads universitet eller dåvarande Högskolan i Karlstad. Vi blev väldigt glada när vi fick flytta till de nya fina lokalerna. Jag är även uppvuxen här i Karlstad så det blev naturligt för mig att läsa här.
Jag fick min första dotter Frida när jag var 20 år och pluggade då samtidigt som jag var småbarnsmamma. Jag flyttade också hemifrån tidigt med alla utmaningar som det medför. Jag fick helt enkelt kämpa lite extra.
Min livsinställning har varit (och är fortfarande) att aldrig ge upp och att göra mitt bästa i alla lägen. Jag insåg tidigt att utveckling och utbildning aldrig kommer att vara bortslösad tid. Oavsett mina olika utmaningar så fanns det möjlighet till utbildning. Svenska utbildningssystemet är ju fantastiskt på det viset.
Studentlivet var annorlunda för mig i jämförelse med mina klasskompisar eftersom jag blev mamma så tidigt. Jag deltog inte så stor utsträckning i exempelvis studentaktiviteter som mina studiekamrater. På ett sätt var det kanske en fördel då jag hade mer energi att lägga på studierna.
Min lillasyster som läser till sjuksköterska just nu upplever periodvis att det är jobbigt och stressande med så mycket plugg. Men jag kan inte minnas att jag tyckte att det var så pressande. Periodvis var det säkert så, men jag minns mer att jag tyckte att det var väldigt spännande och utvecklande för mig.
Idag tänker jag att jag skulle kunna tillbringa mitt liv med att enbart vara student. Det är en trevlig miljö uppe på universitetet.
Tänk vilket privilegium det skulle vara att få välja och vraka bland alla olika spännande program och kurser!
Krokig karriärväg
Det händer mycket när man läser, det kommer nya influenser. Initialt efter min examen 1997 var jag faktiskt osäker på om jag passade att arbeta som sjuksköterska. Jag började jobba på Avdelningen 17 (hematologen) direkt när jag var färdig och fick en riktigt dålig start där. Arbetsmiljön på avdelningen var väldigt pressad i det läget, mitt i semestertider. Min uppstart och inskolning blev inte bra. Det låg nära till hands att ifrågasätta min förmåga. Passade jag för det här jobbet? Jag slutade på egen begäran på Hematologen innan mitt vikariat hade löpt ut. Jag började istället arbeta som servitris och ordningsvakt. Jag läste också upp mina betyg på Komvux för att läsa till systemvetare istället.
Men som tur var så blev det inte så. En väninna tipsade mig att Avdelningen 7 (Onkologen), behövde personal och tyckte att jag skulle passa bra där. Så på den vägen tog jag mig dit och trivdes sedan superbra där. Mitt självförtroende som sjuksköterska slog rot.
Efter en ny föräldraledighet blev jag tillfrågad om ett vikariat som skolsköterska. Jag trivdes väldigt bra och tyckte att det var givande att få jobba med förebyggande och hälsofrämjande arbete och med barn. Det arbetet fick mig att vilja studera vidare till specialistsjuksköterska (distriktsjuksköterska).
Efter min andra examen arbetade jag sedan inom både primärvården och hemsjukvården och senare som skolsköterska på en av gymnasieskolorna i Karlstad.
Efter några år som skolsköterska fick jag tjänsten som verksamhetschef för skolhälsovården inom kommunala gymnasieskolorna i Karlstad kommun. Där ansvarade jag under flera år bland annat för verksamhetsutveckling för hela elevhälsan inom gymnasieskolan. En fantastiskt utvecklande tid för mig på många sätt.
Efter ytterligare några år blev jag sedan erbjuden en tjänst som avdelningschef inom barnpsykiatrin och jobbade sedan där i nästan 4 år. Den perioden i mitt liv blev faktiskt riktigt utmanande om man får säga så. Många saker var förstås bra och jag mötte många fina kollegor på BUP. Men själva uppdraget var för stort, otydligt och - enligt mig - helt omöjligt. ”Verktygen” för att utföra chefskapet fanns inte. Jag blev stressad, mådde väldigt dåligt och började återigen fundera på min förmåga och vilken väg jag skulle ta härnäst. Under samma period drabbades jag också av cancer. När man drabbas av livskriser tvingas man reflektera och agera, på gott och ont. Jag bestämde mig då för att lämna BUP och göra någonting annat. Någonstans där började tanken om Karlstad Hudklinik ta form.
Jag började mobilisera om mig i tankarna. Skulle jag våga starta eget företag, hur gör man det? Skulle jag klara av det?
Jag har alltid varit ganska modig, men om det hade dykt upp något tryggare, kanske en fast anställning inom något halvspännande område, så är det möjligt att jag hade tagit det istället.
En otraditionell bransch, en affärsidé
Jag hade själv rest till Stockholm under flera år för att göra olika injektionsbehandlingar. Jag älskade det från första stund och insåg ganska tidigt att fler än jag inom kort kommer att efterfråga den typen av tjänster även i Karlstad.
Jag hade dessutom arbetat som distriktsköterska och skolsköterska under många år. Min erfarenhet av olika hudtillstånd, både frisk och sjuk hud, var relativt stor. Jag utbildade mig ytterligare inom hudområdet och även inom injektionsbehandlingar. 2015 startade vi Karlstad Hudklinik.
Karlstad Hudklinik
Karlstad Hudklinik är en estetisk hudklinik. Vi erbjuder många olika avancerade laserbehandlingar, injektionsbehandlingar, ansiktsbehandlingar, hårborttagning, fettfrysning osv. I dagsläget är vi fyra sjuksköterskor, två hudterapeuter, en klinikassistent, en laserterapeut och en VD, som även jobbar med personalfrågor. Vårt mål är att inom kort anställa en dermatolog (hudläkare).
Värt att nämna är att alla sjuksköterskor som arbetar här är alumner från Karlstads universitet och att de anställdes efter rekryteringsprocesser i hård konkurrens. Det har utkristalliserats på intervjuerna vilka som passade vår profil och vi efterlyser personer som har utbildning. Vår bransch verkar vara attraktivt för de som läser till sjuksköterska. Det är så kul! Vi har många sökanden när vi har haft tjänster ute. Det är oerhört många som vill jobba med det här. Jag förstår varför! Vi älskar vårt jobb här!
Familjeföretag
Min dotter Frida och min man har varit med hela vägen på den här resan med kliniken. Min man har skött mycket administration, bokningssystem och sådana saker. Både han och jag har lång erfarenhet av ledningsarbete, så kompetens för att driva företaget fanns redan från start. Frida är så duktig på marknadsföring och sociala medier. Vi alla tre kompletterar varandra. Så vi börjar på att bli en entreprenöriell familj.
Företaget har funnits sedan våren 2015 och idag är vi nio anställda. Det låter kanske lite klyschigt att såhär i efterhand säga att det inte är så farligt att starta och driva eget företag, men det stämmer. Det är snarare väldigt roligt, särskilt när man kan bestämma själv hur man vill ha det. Om jag till exempel vill göra en film på eftermiddagen så gör vi det. Det blir också ett väldigt varierande arbete. Jag älskar att komma på nya idéer och med företaget får jag både genomföra och slutföra dem.
Samarbete med Karlstads universitet, önskvärt!
Karlstads universitet har hört av sig till oss för eventuellt samarbete och nu när vi har växt har det öppnat upp sig för att även kunna ta emot praktikanter.
Ett råd jag skulle vilja ge studenter och särskilt till dem som läser min utbildning är att tänka utanför boxen! Att vara sjuksköterska ger en väldigt bred kompetens och därmed stora möjligheter. Om du vill driva eget företag? Fundera över vilka tjänster befolkningen vill ha och efterfrågar i framtiden och mobilisera dig mot det. Invänta inte att kommunen och landstinget ska fixa nya jobb åt dig utan gör det själv. Prova!

