Alumn i fokus: Linn Tomasdotter
"Genom mötet med en bra föreläsare förstod jag betydelsen av att möta personer som pushar dig och tror på dig"

Var det något särskilt som fastnade i minnet?
Det är mycket. Men extra tacksam är jag för den pushen jag fick från en av mina föreläsare i statsvetenskap, Thomas Wennstam. Något jag tror att jag inte har kommunicerat tydligt till honom själv. Varför vet jag inte (möjligen ville han bara få iväg mig) men han tipsade mig om och hjälpte mig att ansöka om Rotarys stipendium för att få delta i deras internationella utbytesprogram. Jag hade turen att bli utvald och fick därmed möjligheten att bo och studera i Rabat, Marocko en termin och det gav mig en koppling till Rotary och deras ungdomsorganisation Rotaract.
Detta har varit enormt viktigt för mig på så många sätt. Dels så var det en viktig personlig erfarenhet, jag startade bl.a upp Rotaract i Marocko - något som gav mig massa ovärderlig värdefull insikt och lärande, men det var också den internationella erfarenheten som öppnade dörren bl.a. till jobbet i Bryssel. Långt senare har jag dessutom jobbat med Rotary som huvudpartner i ett av mina egna initiativ - Kobler - där erfarna rotarianer bidrog som yrkesmentorer och öppnade helt nya nätverk för personer som var nyanlända med akademisk bakgrund eller längre erfarenhet. Den kopplingen tror jag aldrig ville hänt om inte jag haft kännedom till Rotary som organisation. Sist men inte minst. Jag kom inte från ett hem med stort nätverk eller internationella kopplingar. Genom mötet med Thomas/Marocko förstod jag betydelsen av att möta personer som pushar dig och tror på dig - som blir din kopplare - och man vet aldrig varifrån en sådan nyckelperson kan dyk! a upp. De tta är något jag har försökt vara så mycket jag bara kan för att ge tillbaka.
Så Thomas, tusen, tusen, tusen tack!
Vad jobbar du med idag, dvs vilka arbetuppgifter har du?
I dag jobbar jag för ett litet företag som heter Tinkr som är specialiserade inom kreativitet och innovation. Vi fokuserar speciellt på på hur man främjar samhällsinnovation, innovationsledning och hur man kan skapa bättre förutsättningar för att bygga en innovativ organisation - inte bara ett enkilt bra innovationsprojekt. Vi jobbar speciellt mycket med verksamheter i offentlig och humanitär sektor. Där kunskapen från utbildningen kommer väl till pass då man får en förståelse för systemperspektivet och kan anpassa innovationsarbetet till de ramar, roller och kontexter som präglar dessa sektorer jämfört med exempelvis kommersiell sektor, eller startupmiljöer.
Mina arbetsuppgifter är otroligt varierande - men det är också det jag uppskattar. Jag har den glädjen av att få jobba med projekt i både Norge, Uganda samt ska starta upp och leda vårat arbete här i Sverige. Vi jobbar med aktörer som allt från kommuner, offentliga bolag, NGOer som Röda korset, IM och UN Women, sociala entreprenörer, universitet och akademiska miljöer och håller precis på att utveckla ett innovationsprogram inom global hälsa tillsammans med KI och Makerere i Uganda.
För att ge några konkreta exempel på vad jag gör i vardagen så gör jag allt från att skriva rapporter och anbud, läsa dokumentunderlag till att genomföra olika former för kreativa processer, rådgir aktörer om hur de kan bygga en mer kreativ kultur, bygga strukturer för att anställda lätt kan dela och utveckla sina idéer samt olika samarbetsprojekt för att skapa innovation genom medskapande tillsammans med användare, kommuninvånare eller på tvärs av sektorer och silon. Jag har dessutom ansvar för att utveckla våra olika kompetensbyggande program med huvudfokus på innovation - hur man kan innovera i praktiken utan att vara en innovationsexpert.
Något av det absolut givande jag vet är att få möta alla folk som vi jobbar med. Att få leda och vara med i människors kreativa processer - individer, i interna grupper eller med externa användare av de tjänsterna de vill förbättra. Genom att ställa massa frågor, ge dem självförtroende och mod att tänka nytt och tro på att de faktiskt också kan vara med och utveckla lösningarna - och inte bara identifiera utmaningar och behov.
Hur förberedde studierna dig för karriären/jobbet?
Studierna från KAU och min master i statsvetenskap från Universitetet i Oslo har givit mig följande:
- Systemperspektiv och en förståelse för olika samhällsfunktioners roller, mandat och verksamhet och hur olika områden och funktioner samverkar
- Kopplingen mellan teori och praktik
- Tänka kritiskt och analytiskt - hela tiden ställa frågor
- Aktiviteter och engagemang utom studierna som ger en värdefulla erfarenheter, nätverk och kvalifikationer
- Att lära och jobba hårt för att uppnå ett visst resultat
- Och inte minst förmågan att läsa, analysera och utläsa centrala punkter i enorma mängder text.
- Har också lärt mig att skriva långt, mycket och inkluderat alla perspektiv och möjligheter - som jag inte än i dag klarat av att avlära mig - i mitt jobb och egentligen generelt är kort, konsist och tydligt guld.
Vi uppmuntrar alumner till att samarbeta med Kau i olika former, t ex att vara mentor, gästföreläsare, erbjuda studenter praktik mm. Vad tycker du om det?
Det tror jag är väldigt givande - både för studenter och alumni. Som student kommer jag ihåg att det var väldigt nyttigt att prata med någon som var i arbete - men också få se en bredd av möjliga yrken - inte bara inom offentlig förvaltning. Så tror jag att allt handlar om när och hur.
