Mia Larson, professor i företagsekonomi
”Det är viktigt att företagsekonomisk forskning tidigt fokuserar nya framväxande ekonomier, företagsformer och marknader och tittar på dessa med hållbarhetsglasögonen på.”

Mia Larson är född och uppvuxen i Kungälv och gick ekonomisk linje på gymnasiet där. Hennes akademiska karriär började på Högskolan i Sundsvall där hon läste sina första två år på ekonomlinjen. Därefter studerade hon till civilekonom med inriktning internationell marknadsföring på Uppsala universitet. Efter examen började hon som doktorand på Handelshögskolan vid Göteborgs universitet och disputerade i företagsekonomi 2003 med avhandlingen ”Evenemangsmarknadsföringens organisering: Interaktion mellan aktörer på ett politiskt torg”. Hon arbetade många år som docent på Lunds universitet och sedan april 2021 är hon anställd som professor vid Karlstads universitet.
- Min forskning har främst handlat om turism och upplevelser, bland annat om hur turismdestinationer och evenemang skapas genom samverkan mellan olika företag och organisationer och hur utveckling och innovation genomförs i dessa nätverk. Jag är också intresserad av hur digital marknadsföring och sociala media formar upplevelseekonomin, till exempel hur populärkulturella fenomen som filmer eller TV-serier skapar nya konsumtionsmönster och destinationer. Jag är särskilt nyfiken på delningsekonomin och dess efterföljande förändring av affärsmodeller och konsumtion, men också på hur pandemin banar väg för nya fenomen såsom digitala upplevelser och ”staycation” (hemester).
Mia Larson menar att det är viktigt att forskning följer med i tiden så att vi utvecklar kunskap som är relevant för samhällets utmaningar.
- Klimatuppvärmningen, digitaliseringen, Coronapandemin med mera gör att förutsättningar för företagande ändras drastiskt och konsumenter står inför nya val. Digitaliseringen utvecklas i rasande fart på gott och ont och med nya affärsmodeller som baseras på användarnas personliga information. De nya digitala plattformarna bygger många gånger på social övervakning, de skapar gig-ekonomier samt tar för givet ett individuellt ansvar. Det är därför viktigt att företagsekonomisk forskning tidigt fokuserar nya framväxande ekonomier, företagsformer och marknader och tittar på dessa med hållbarhetsglasögonen på.
Ofta bedrivs forskningsprojekten i samverkan med företag och kan på så vis ge en direkt påverkan. Nya forskningsresultat integreras också i undervisningen till studenter som i sin tur tar del av den och blir därmed bättre rustade att ta bra beslut och reflektera över dem utifrån ett etiskt, rättvise- och hållbarhetsperspektiv i sina framtida yrkesroller.
- Här ingår ett också sidospår i min forskning som varit genusaspekter i Akademin. Jag vill lyfta fram hur viktigt det är att vi alla hjälps åt att undanröja de hinder som fortfarande reproduceras för kvinnor att göra framgångsrika forskarkarriärer. Min forskning används alltså till att – enkelt uttryckt – bidra till en positiv samhällsutveckling.
När Mia Larson inte arbetar befinner hon sig oftast i sommarstugan i Askim eller i huset i Höganäs med sin sambo Richard, om de inte är ute på någon spännande resa.
