Jenny Sundén, professor i medie- och kommunikationsvetenskap
”I en tid då användningen av digitala medier blir alltmer utbredd, så får forskning som tar sig an villkoren för och betydelsen av våra uppkopplade liv en relevans långt utanför akademin.”

Jenny Sundén växte upp i Norrköping och har studerat i Lund, Stockholm och Lyon. Hon disputerade 2002 vid Tema kommunikation, Linköpings universitet och hennes avhandling handlade om kroppens betydelse på nätet. Hon har sedan dess varit verksam som lektor i medie- och kommunikationsvetenskap vid Karlstads universitet, i medieteknik vid KTH, samt i genusvetenskap vid Södertörns högskola – där hon 2014 blev befordrad till professor i just genusvetenskap. Jenny Sundén har även haft ett antal längre forskningsvistelser vid internationella lärosäten: UC Berkeley, University of Surrey, Peking University i Beijing, Hunter College i New York samt vid Åbo universitet.
Jenny Sundén har sedan mitten av 90-talet forskat på digitala medier och kulturer, alltifrån textbaserade digitala världar och hypertextfiktion till retrofuturistiska steampunk-kulturer och queera gemenskaper i online-spelet World of Warcraft.
- På senare år har min forskning orienterats kring två spår. Det ena handlar om feministisk aktivism på sociala medier med fokus på hur humor kan bli en form av motstånd mot sexism och trakasserier, som till exempel slut-shaming och oönskade dick pics. Det andra spåret handlar om uppkopplade liv och nya former för närvaro, närhet och rumslighet, inte minst för HBTQ-personer.
I spåren av #metoo är forskning som fokuserar på sätt att bemöta sexism, trakasserier och diskriminering kanske viktigare än någonsin. Samtidigt fokuserar #metoo-rörelsen nästan uteslutande på kvinnor, vilket i sin tur döljer hur till exempel HBTQ-personer är än mer utsatta för sexuellt våld och trakasserier.
- Det känns viktigt att bidra till och vidga det samtalet. Jag vill att min forskning ska bidra till att vi tänker kring och arbetar i riktning mot en öppnare och mer rättvis värld! I en tid då användningen av digitala medier blir alltmer utbredd, så får forskning som tar sig an villkoren för och betydelsen av våra uppkopplade liv en relevans långt utanför akademin. På Facebook, Instagram och Tumblr censureras nakenhet och normbrytande kroppar på ett sätt som gjort att inte minst sexuellt marginaliserade grupper förlorat viktiga digitala platser och nätverk. En viktig fråga blir därför hur sexuell hälsa och rättigheter – som rätten till kroppslig integritet och sexuell njutning fri från diskriminering – kan förenas med nordamerikansk nypuritanism och en konservativ social medieekonomi.
Jenny Sundén brinner för sitt arbete, men har samtidigt alltid värnat det liv som pågår utanför karriären – som sambolivet på Södermalm i Stockholm tillsammans med sin partner Stina. Hon har även en förkärlek för snygga stövlar och riktigt rökig maltwhiskey.
