Jan Nilsson, professor i omvårdnad
”Dagens samhälle är föränderligt och det är viktigt att identifiera och bidra med kompetens som svarar mot behoven.”

Östersundsbördige Jan Nilsson är utbildad sjuksköterska och har arbetat inom akutsjukvården. Efter en flytt till Stockholm vidareutbildade han sig till vårdlärare och arbetade under en tid vid dåvarande statens räddningsverk där han undervisade i akutsjukvård och katastrofmedicin. Därefter arbetade han under cirka 10 år internationellt med folkhälso- och katastrofarbete i Afrika, Mellanöstern och Sydostasien. Han disputerade i ämnet geriatrisk epidemiologi vid Karolinska Institutet 2005, med en avhandling som handlade om hälsorelaterad livskvalitet bland äldre människor på landsbygden i Bangladesh.
Efter sin anställning vid Karlstads universitet 2011 har Jan Nilsson forskat parallellt med undervisning för både sjuksköterske- och specialistsjuksköterskeprogrammet med inriktning mot ambulanssjukvård. År 2016 blev han docent och i januari 2021 professor i omvårdnad.
- Min forskning handlar om professionell kompetens med nära koppling till vårdpedagogik. Jag leder en nationell forskargrupp, The Nurse Professional Competence, NPC, som utvecklat instrument för att mäta professionell kompetens bland både sjuksköterskestudenter och kliniskt verksamma sjuksköterskor. Instrumenten har fått stor internationell uppmärksamhet och används idag globalt av vårdforskare för att skapa kunskap om professionell kompetens. Genom de doktorander som jag handleder belyses även kompetensfrågor utifrån olika didaktiska perspektiv. Inom området är det brist på kunskap vad gäller professionell kompetens både bland studenter och kliniskt verksamma sjuksköterskor.
Professionell omvårdnadskompetens är en internationellt viktig kvalitetsstandard. Förbättringar kan ske genom livslångt lärande både hos studenter och kliniskt verksamma sjuksköterskor över hela världen.
- Jag har genom forskningen och deltagande i internationella konferenser utvecklat mitt internationella nätverk. Jag är medlem i European Network Nursing Academies, ENNA, och den globala organisationen Sigma Theta Tau som verkar för att utveckla kunskap, undervisning och lärande bland sjuksköterskor genom utbildning och forskning. Jag har även förmånen att projektleda ett stort kapacitetsutvecklingsprojekt, inom ramen för Erasmus+, som syftar till att bidra till kompetensutveckling bland vårdlärare i Indonesien. Min framtida forskning kommer att vara flexibel och lyhörd utifrån behov som identifieras. Dagens samhälle är föränderligt och det är viktigt att identifiera och bidra med kompetens som svarar mot behoven.
Jan Nilssons stora intresse för trädgård, djur och natur med aktiviteter ger både avkoppling och energi utanför arbetet. Han paddlar gärna kajak under sommarhalvåret och under vintrarna är turskidåkning i Lapplandsfjällen en höjdpunkt.
