Gisela Priebe, professor i psykologi
”Vår forskning är viktig eftersom den har potential att göra skillnad och bidra till bättre psykisk hälsa för barn och deras familjer.”

Gisela Priebe kommer ursprungligen från Tyskland och flyttade till Sverige efter avslutade studier i psykologi vid Westfälische Wilhelms-Universität i Münster. Hon tog en examen vid psykoterapeutprogrammet med inriktning familjeterapi vid Lunds universitet 1999. Som legitimerad psykolog och legitimerad psykoterapeut jobbade hon kliniskt i många år innan hon disputerade 2009 vid Lunds universitet i ämnet barn- och ungdomspsykiatri med en avhandling om ungdomar som upplevt sexuella övergrepp. Under 2011 hade Gisela Priebe en postdoc vid Crimes against Children Research Center, University of New Hampshire, NH, USA. Sedan dess har hon arbetat som lektor i psykologi vid Linnéuniversitetet 2012 - 2014 och vid Lunds universitet sedan 2015.
I februari 2021 anställdes Gisela Priebe vid Karlstads universitet som professor i psykologi samt föreståndare vid CBU, Centrum för forskning om barns och ungas psykiska hälsa och uppväxtvillkor.
- Min forskning handlar om psykisk (o)hälsa, våld och övergrepp, framför allt hos barn och unga och i ett relationellt perspektiv. Barns delaktighet i forskningen och etiska överväganden i samband med det är ett annat intresseområde. Jag forskar även om barn som anhöriga till föräldrar med psykisk ohälsa samt om sexuella trakasserier i akademin. Jag är intresserad av[GP1] förekomst inklusive risk- och skyddsfaktorer (epidemiologi), prevention och intervention inom dessa områden.
Gisela Priebes forskning är inriktad på tillämpning och ger ett kunskapsbaserat underlag till professionella inom till exempel hälso- och sjukvården, socialtjänsten eller den ideella sektorn, men också till chefer och beslutsfattare på olika nivåer. Forskningen sker ofta i nära samarbete med dessa grupper samt med företrädare för pedagogik, medicin eller juridik.
- Därför passar det bra med den flervetenskapliga forskningsmiljön hos Centrum för forskning om barns och ungas psykiska hälsa och uppväxtvillkor, CBU, där jag också är föreståndare. Vår forskning är viktig eftersom den har potential att göra skillnad och bidra till bättre psykisk hälsa för barn och deras familjer.
Gisela Priebe tycker att är roligt att forska, trots att ämnena ofta är tunga. Hon ser att det med åren har skett en utveckling inom hennes forskningsområde och att det finns ett stort intresse för hennes studier hos både praktiker, beslutsfattare och i viss mån även allmänheten.
- Jag är engagerad i några fleråriga forskningsprojekt där handledning av doktorander ingår och det ska bli spännande att följa deras arbete. Sist, men inte minst, håller vi på att bygga upp en levande forskningsmiljö vid CBU och jag ser mycket fram emot vårt fortsatta arbete med det.
När Gisela Priebe inte arbetar njuter hon av att följa årstiderna i sin trädgård i Helsingborg och tycker om att resa, läsa och se på konst och film. Hon är också väldigt stolt och glad över sina tre söner som nu hunnit bli unga vuxna.
