Gunilla Borglin, professor i omvårdnad
”Numera handlar min forskning övergripande om kontinuitet i patientförloppet – att utveckla och testa patientnära sjuksköterskemodeller för fundamental omvårdnad riktat mot äldre personer boende i sina egna hem med stöd av kommunal hemsjukvård och hemtjänst samt inom särskilda boende”.

Gunilla Borglin är född och uppvuxen i Malmö och har arbetat inom hälso-och sjukvården sedan hon var 17 år. Efter 18 år som undersköterska på ålderdomshem, inom långvården samt inom flera specialistmottagningar på Malmö allmänna sjukhus, beslutade hon sig för att läsa till sjuksköterska vid Malmö högskola 1995 – 1998. Ett år efter examen blev hon anställd som forskningsassistent vid avdelningen för vårdvetenskap, Lunds Universitet där hon ytterligare ett år senare fick sin doktorandtjänst. Gunilla Borglin disputerade 2005 vid medicinska fakulteten i Lund med avhandlingen Quality of life among older people. Their experience, need of help, health, social support, everyday activities and sense of coherence. Efter att ha disputerat arbetade hon som lektor vid Malmö högskola i ett halvår innan hon beslutade sig för att flytta till England för cirka 3 ½ års post-doktoral tjänstgöring, först på universitet i Manchester och sedan på universitet i York.
Gunilla Borglin började sin anställning som professor i omvårdnad vid Karlstad universitet den 1 januari 2020.
- Det är min andra vända i Karlstad. Jag arbetade på institutionen för hälsa, teknik och naturvetenskap som docent mellan 2012–2015 men fick tyvärr flytta tillbaka till Skåne på grund av sjukdom i familjen
Forskningsmässigt beskriver Gunilla Borglin sig själv som en ”jack of all trades” där huvudfokus under flera år har varit att utveckla och fördjupa sin metodologiska kompetens.
- Numera handlar min forskning övergripande om kontinuitet i patientförloppet – att utveckla och testa patientnära sjuksköterskemodeller för fundamental omvårdnad riktat mot äldre personer boende i sina egna hem med stöd av kommunal hemsjukvård och hemtjänst samt inom särskilda boende. För mig är detta ett viktigt forskningsfokus då forskning visar att dagens komplexa hälso- och sjukvård tenderar att vara organiserad så att sjuksköterskans funktion förflyttas allt längre bort från det patientnära omvårdnadsarbetet.
Hälso- och sjukvårdsforskning har ofta bäring till andra närliggande vetenskapsområden och delar av Gunilla Borglins forskning används i utbildningssyfte bland annat i kurslitteratur och som diskussionsmaterial i undervisningen både inom och utanför Sverige och på olika utbildningsnivåer.
- Länge har mitt fokus i min karriär varit metod och metodutveckling så i dagsläget tror jag, om jag har gjort något nyttigt för mitt område överhuvudtaget, så är det inom utbildningen.
Gunilla Borglin blev 2003 medlem i European Academy of Nursing Science, EANS, efter att ha deltagit i akademins treåriga sommarskola som ett led i sin doktorandutbildning
- Sen dess har jag varit aktiv som medlem, lärare och som organisatör av sommarskolan när den förlagts i Sverige. Cirka 700 europeiska sjuksköterskor som genomfört doktorandstudier har deltagit i EANS sommarskola och jag har fått förmånen att träffa de flesta där några idag tillhör de ledande sjuksköterskeforskarna i Europa. EANS och den stora familjen av kollegor har varit och är en av de mest pådrivande och utvecklande inslagen i min karriär som utbildare och forskare.
Gunilla Borglins närmaste familj är hennes son och barnbarnen Theo och ”vilda” Ville samt hennes mamma och bror. Största delen av hennes tid viks för hennes arbete men en annan viktig del i livet för att hämta energi är att resa. Hennes ständiga resepartner är en av hennes äldsta vänner och tillsammans njuter de av natur, mat och bubbel och shopping. På sin fritid läser Gunilla Borglin också mycket ”skräplitteratur” för att få balans till sitt vardagliga seriösa läsande och skrivande.
