Michael Tengberg, professor i pedagogiskt arbete
”Förmågan att läsa och kunna tillgodogöra sig innehåll i texter av olika slag är en fundamental resurs. Inte bara för all vidare utbildning utan för i stort sett alla former av deltagande i ett modernt kultur- och samhällsliv.”

Michael Tengberg är född och uppvuxen i Kristinehamn. Han har en bakgrund som lärare i svenska, matematik, fysik och biologi. Hanundervisade på högstadiet i några år innan han påbörjade forskarutbildning och gav sig in på att vetenskapligt studera det som tidigare varit del av hans praktiska yrkesvardag.
- Jag har arbetat på Karlstads universitet sedan 2007. Jag disputerade vid Göteborgs universitet på det som då hette Litteraturvetenskapliga institutionen, men flyttade till Karlstad strax efter att jag påbörjat forskarutbildningen och kom så småningom att undervisa på svensklärarutbildningen på Karlstads universitet.
Michael Tengbergs forskning handlar i första hand om läsning och läsundervisning. Till exempel har han intresserat sig för elevers utveckling av läsförståelse och vad det egentligen vill säga att just förstå text. Men hans forskning har också handlat om på vilket sätt undervisningen, eller en viss typ av undervisning, bidrar till en god läsutveckling. Mest intresserad har Michael Tengberg varit av skönlitteraturens plats i skolan. Men han har också ägnat mycket tid åt att undersöka de testinstrument som används för att mäta elevers läsförståelse, framför allt de nationella proven i svenska.
- Förmågan att läsa och kunna tillgodogöra sig innehåll i texter av olika slag är en fundamental resurs. Inte bara för all vidare utbildning utan för i stort sett alla former av deltagande i ett modernt kultur- och samhällsliv. Läsförmågan har ett starkt samband med kunskapsnivåer inom de flesta andra ämnesområden. Det har den därför att den är en grundläggande färdighet. Att kunna läsa, inte bara avkoda, utan läsa med perspektiv, med kritisk blick, att läsa översiktligt, att finna paralleller eller motsägelser och så vidare, att dra slutsatser och knyta det lästa till tidigare erfarenheter – alla de här sakerna är avgörande för att kunna delta på ett mer kvalificerat sätt i ett modernt, och i hög grad textbaserat, yrkesliv. För att inte tala om hur nödvändigt det är för att kunna delta på ett kvalificerat sätt i ett demokratiskt samhälle. Därför är det viktigt med kunskap om hur läsundervisningen på bästa sätt stöttar elevers utveckling av kvalificerad läsförmåga.
Michael Tengberg berättar att hans forskningsresultat går direkt tillbaka till verksamheter som har nytta av den i sin vardag.
- Jag tillhör de forskare som har den fantastiska förmånen att kunna rapportera forskningsresultat direkt tillbaka till dem som är mest berörda av dem, det vill säga lärare, skolledare och lärarutbildare. I bästa fall kan lärare använda resultatet från min och mina kollegors forskning för att utveckla sin undervisning. Men det handlar också om att forskningen kan bidra till en bättre förståelse av de faktorer och processer som påverkar både lärares arbete och elevernas lärande.
