Lars E. Olsson, professor i psykologi
”I framtiden ser jag stora möjligheter att integrera mina olika forskningsområden, där innovation och särskilt tjänsteinnovation kommer vara avgörande för att skapa ett inkluderande, tillgängligt och hållbart samhälle.”

Lars E. Olsson är uppväxt i Dals-Ed men flyttade till Karlstad på 90-talet för studier och arbete som fritidspedagog. När 90-talet sen närmade sig sitt slut flyttade han till Göteborg för omskolning och studier i psykologi.
Lars E. Olsson disputerade våren 2007 kring beslutsfattandets psykologi vid Göteborgs universitet. Därefter var han anställd som forskare vid Centrum för konsumtionsvetenskap på Handelshögskolan i Göteborg och var samtidigt gästforskare vid Karlstads universitet. Sedan 2009 forskar och undervisar han vid Karlstads universitet knuten till CTF och Institutionen för sociala och psykologiska studier.
- Min forskning har under de senaste åren bland annat handlat om människors vanor, upplevelser och välbefinnande kopplat till vardagligt resande. Ett av mina aktuella projekt handlar om att ta fram ny kunskap och utveckla metoder för att bättre förstå människors upplevelser och vad som motiverar dem att förändra sitt beteende till att bli mer miljömässigt hållbart, till exempel resa mindre med bil eller handla mer miljövänligt. Ett annat aktuellt projekt syftar till att skapa mer kunskap om äldres resvanor.
Lars E. Olsson har skrivit flertalet artiklar och böcker om hur vardagsresor på olika sätt kan påverka människors livskvalitet och lycka. I höst är han aktuell med en ny bok som handlar om barn och hur deras välbefinnande påverkas av resvanor och transportsystemet. Boken är baserad på flera års forskning inom området - forskning som rönt stor uppmärksamhet både i nationell och internationell media.
- Jag är lyckligt lottad som haft förmånen att få arbeta med många duktiga forskare vid Karlstads universitet, men också från flera andra lärosäten i Sverige, Japan, Nederländerna och Kanada. Tack vare detta nätverk sprids forskningen snabbare och nya möjligheter till samarbeten öppnas, något som bland annat lett fram till den snart lanserade boken där ett 30-tal inbjudna internationella forskare medverkar.
Lars forskar också inom andra områden. Ett aktuellt exempel är innovation inom hälso- och sjukvård där han utvecklar och studerar nya interaktiva metoder där patienter och vårdpersonal ges möjlighet att i samverkan utveckla nya tjänster inom vården.
- I framtiden ser jag stora möjligheter att integrera mina olika forskningsområden, där innovation och särskilt tjänsteinnovation kommer vara avgörande för att skapa ett inkluderande, tillgängligt och hållbart samhälle. För att lyckas med detta behöver vi utveckla nya lösningar som fungerar över generationsgränser.
Vid sidan av arbetet spenderar Lars mycket tid med familjen. Fru och tre barn i grundskola med många aktiviteter innebär många tider att passa. God mat och dryck är viktigt och matlagning har blivit ett fritidsintresse för såväl reflektion, kreativitet och avkoppling. Lars motto är ”lite lyx i vardagen är viktigare än fest till helgen”.
