Deltagande i studien: känslor i jämställdhetsarbete i organisationer (observation)
Vill Du delta i ett forskningsprojekt om känslors roll i arbetet med jämställdhet i akademin?
På den här sidan kan du läsa om projektet och om vad det innebär att delta. Projektet handlar om upplevelser av jämställdhetsarbete i akademin. Fokus för projektet är vilka känslor som präglar detta arbete och vad arbetet upplevs resultera i. Syftet är att bidra till kunskapsutvecklingen om jämställdhetsarbete i organisationer.
Hur går studien till?
Din medverkan i detta forskningsprojekt kommer innebära att forskaren (Maja Herstad) observerar workshopen ”Våga utmana vardagssituationer”. Inför detta tillfälle delas information om projektet och information om samtycke med deltagare, detta följs också upp med ytterligare information och möjlighet att ställa frågor på plats. Forskaren informerar initialt på plats alla som befinner sig där om forskningen och att alla har rätt att avbryta sin medverkan. Därefter kommer forskaren att observera workshopen. Forskaren kan ställa frågor till deltagarna och interagera med dem men gör ingen ljud- eller videoinspelning, däremot kan forskaren föra anteckningar under workshopen. Efter observationen, skapar forskaren en dokumentation utifrån sina anteckningar och minnet. Ingen deltagare kommer att nämnas vid namn i den dokumentation som görs av mötet. Inte heller kommer plats eller tid där observationen ägt rum, eller det explicita namnet på exempelvis ett mötesforum att nämnas.
Finns det några fördelar med att vara med i studien?
Det finns inga direkta fördelar för dig som person att delta i studien, och ingen ersättning erhålls genom ett deltagande. Deltagandet kan dock bidra till reflektion över frågor om jämställdhet och den egna arbetssituationen. Ambitionen är att den information som framkommer är till nytta i det praktiska arbetet för jämställdhet i din arbetskontext (och för andra organisationer), genom att bidra till ökad kunskap och förståelse för känslors betydelse i detta arbete.
Hantering av data
I dokumentationen från observationen anges inga namn, tid eller specifik geografisk plats. Forskare kan komma att anteckna dina och andras kontaktuppgifter, för att kunna ta vidare kontakt. Detta sker dock separat från övrig dokumentation. Anteckningar från observationen kommer att förvaras så att inte obehöriga kan ta del av dem. Det innebär att endast forskaren och handledare i projektet kommer ha tillgång till anteckningarna i sin helhet. Observationsanteckningarna, där du inte kan identifieras, kan komma att delas med andra forskare. Observationsanteckningarna kan citeras i delar och refereras i forskningsartiklar eller andra typer av forskningsrelaterade texter eller presentationer som görs inom projektet. Inga namn nämns där heller. Anteckningarna kommer inte att användas för andra syften än forskning. Observationsanteckningar kommer att lagras på en lokal hårddisk dit obehöriga ej har tillträde. Uppgifterna kommer att bevaras i 10 år från det att forskningsprojektet har avslutats för att sedan gallras.
Enligt dataskyddsförordningen, GDPR (General Data Protection Regulation) har du rätt att gratis få ta del av samtliga uppgifter om dig som hanteras och vid behov få eventuella fel rättade. Du har även rätt att begära radering, begränsning eller att invända mot behandling av observationerna – det vill säga även efter att de är genomförda. Det kommer även finnas en möjlighet att inge klagomål till Datainspektionen.
- Kontaktuppgifter till dataskyddsombudet på Karlstads universitet är dpo@kau.se, telefon: 054-700 10 00.
Frivillighet
Grunden för ditt deltagande och för behandling av personuppgifter är ditt informerade samtycke. Om du vill avbryta ditt deltagande ska du kontakta den ansvariga för studien (se nedan). Du kan när som helst avbryta studien av din verksamhet/arbetskontext utan att ange orsak. Samtliga som ingår i det sammanhang som observeras har rätt att när som helst avbryta sin egen medverkan, och de kommer då inte att nämnas i data som registreras.
Ansvariga
Karlstads universitet är forskningshuvudman och personuppgiftsansvarig. Huvudansvarig forskare för studien är professor Ulf Mellström.
Kontaktinformation
Ulf Mellström, professor
Institutionen för sociala och psykologiska studier, Karlstads universitet
ulf.Mellstrom@kau.se, 054-700 20 13.
Maja Herstad, doktorand
Institutionen för sociala och psykologiska studier, Karlstads universitet
maja.herstad@kau.se, 070-297 27 97.