Stöd som erbjuds
Karlstads universitet kan erbjuda stöd av olika slag till studenter med dokumenterad funktionsnedsättning. Här är några av de vanligaste stödformerna.
Anteckningsstöd
Anteckningsstöd innebär att en kurskamrat delar med sig av sina anteckningar från föreläsningar, och du får kopiera eller skriva ut dem. Anteckningsstödjaren får ett arvode från universitetet och du får hjälp med kopieringskostnaderna.
Mentor
En mentor kan vara en kurskamrat eller annan som stödjer dig med exempelvis strukturering av dina studier eller coachning. Det handlar om någon timme per vecka, och mentorn får ett arvode från universitetet.
Anpassad examination
Exempel på examinationer är salstentamen, hemtentamen eller quiz. Förlängd tid och placering i mindre grupp vid salstentamen är vanliga stödåtgärder. Även andra anpassningar kan bli aktuella, också vid andra examinationsformer än salstentamen.
När du anmäler dig till tentamen ska du också ansöka om den anpassning du önskar av dem du fått beslutade eller rekommenderade. Anmälan till salstentamen och ansökan om anpassning görs på Mitt Kau under Examination.
Anpassningar vid salstentamen gäller om du tenterar vid Karlstads universitet eller Musikhögskolan Ingesund (campus), däremot är det inte alltid en möjlighet vid lärcentra.
Resursrum med stödprogram
Ett anpassat resursrum ligger i biblioteket, 1E 239. Datorerna i resursrummet är utrustade med olika stödprogram. Här kan du lyssna på talböcker, Word-dokument, e-böcker med mera och själv skapa talböcker eller MP3-filer av olika dokument. Även höj- och sänkbara bord finns.
Anpassad skrivhandledning
Om du har en dokumenterad funktionsnedsättning kan du få anpassad skrivhandledning.
Teckenspråkstolk
Om du har en hörselskada eller är döv, kan du få hjälp av teckenspråkstolk. Det råder idag stor brist på sådana. Var därför ute i god tid och anmäl ditt behov. Universitetet har inga egna anställda teckenspråkstolkar.
För dig som inte har en dokumenterad funktionsnedsättning
Lokaler
Universitetets lokaler har en förhållandevis god fysisk tillgänglighet. För information om de olika byggnadernas tillgänglighetsanpassning, följ länken nedan till Akademiska Hus webbplats. Välj byggnad i listan. Längst ned på varje byggnads respektive webbsida hittar du en utfällbar informationsruta om tillgänglighet.
Talböcker och stödprogram som du kan ladda ner
Har du någon form av läsnedsättning på grund av till exempel dyslexi, ADHD eller synskada har du rätt att få din kurslitteratur som talbok och du behöver inte visa intyg. Stödprogrammen kan alla ladda ner.
Under rubrikerna nedan kan du läsa mer om: